0770 22 01 80

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

Det är inte helt främmande för vissa att jobba från sitt hem någon dag i veckan, medan andra arbetar hemifrån på heltid. För personer som aldrig provat på att jobba hemifrån innan världssituationen krävde det, kan det vara en utmaning att byta ut den vanliga arbetsmiljön och hålla dagliga rutiner.

Att arbeta från ett hemmakontor har sina för- och nackdelar. Å ena sidan är det lätt att bli distraherad av andra sysslor i sitt hem samt svårt att skilja mellan arbete och fritid. Å andra sidan kan du jobba i lugn och ro utan att bli störd av kollegor. Du kanske till och med får extra tid i vardagen eftersom du slipper lägga tid på att resa från och till jobbet varje dag. Nedan tipsar vi om hur du skapar ett bra hemmakontor och vad du ska tänka på för att hålla dig effektiv under hela arbetsdagen.

Skapa en arbetsplats

1. Val av rum

Det är viktigt att ha en bra arbetsplats. Undvik att jobba i sovrummet då hjärnan kopplar rummet till sömn, lugn och ro.

Om du har utrymme i ditt hem kan det vara klokt att använda ett separat rum där du kan stänga dörren om dig. Det hjälper dig att få arbetsro och minskar risken för att bli distraherad av hushållssysslor eller eventuella familjemedlemmar. Det kan dessutom vara hälsosamt att lämna kontoret genom att fysiskt gå från rummet och stänga dörren när arbetsdagen är över.

2. Utrustning

Vare sig om du har ett separat rum eller inte, är det bra att ha ett skrivbord eller ett bord stort nog att ha den utrustning du behöver. Dator, eventuellt en bildskärm eller två, tangentbord, laddare, penna och papper. Bordet ska vara tillräckligt stort för att ha utrymme till de material du behöver för att arbeta.

3. Ergonomi

Tänk på att ha bra arbetsljus i rummet för att inte trötta ut ögat och en bekväm stol du kan sitta i utan att få ont i kroppen. Om du är van vid ett höj- och sänkbart skrivbord, eller helt enkelt vill variera din arbetsställning, kan du se efter i ditt hem och försöka använda det som finns.

Köksbänken, en hög byrå eller hylla kan vara i rätt höjd för att du ska kunna stå och jobba ett tag under dagen.

Rutiner och disciplin

4. Bibehåll rutiner

Börja dagen med att bibehålla dina vanliga rutiner. Sätt alarm på morgonen så du får tid att vakna ordentligt och ät frukost innan arbetsdagen börjar.

Genom att byta ut pyjamasen till vanliga kläder indikerar du för dig själv att du ska till jobbet.

5. Begränsa mobilanvändandet

Nyheter och sociala medier kan vara störande. Bestäm en eller två gånger per dag då du tillåter dig att scrolla på mobilen – resten av tiden är det fokus på jobb som gäller.

6. Skilj mellan jobb och fritid

Rensa bordet från datorskärmar, papper med mera när arbetsdagen är över så inget som hör till jobbet ligger kvar. Om du inte har ett separat rum för ditt hemmakontor är det viktigt att få en paus och inte bli påmind om ditt jobb när du väl avslutat arbetsdagen.

Planera arbetsdagen

7. Bra planering

Hemmakontor eller inte – bra planering är alltid viktigt för att få ut mest möjliga av din dag. För vissa fungerar det bäst att lägga en plan för nästa dag innan arbetsdagen avslutats. Andra väljer att på morgonen börja med att se över dagen och organisera de uppgifter som behöver göras.

Hur du än lägger upp planeringen är det alltid tillfredsställande att kunna bocka av arbetsuppgifter som utförts. Det blir då även enklare att återkoppla till din chef eller kollegor om saker du hunnit göra under dagen eller för att utvärdera hur veckan har gått.

Glöm inte att planera in lunch även när du jobbar hemifrån. Likväl som på din arbetsplats är det viktigt att få en paus mitt på dagen, så du har ork till att jobba effektivt under eftermiddagen.

8. Sträck på benen

Sist men inte minst, avsätt tid för att sträcka på benen och få frisk luft. Om du tar en promenad på morgonen innan jobbet, under lunchen eller efter arbetsdagens slut spelar ingen roll. Huvudsaken är att du kommer ut och rör dig dagligen.

Du håller dig mer effektiv och sover bättre på natten om du får frisk luft och rör kroppen under dagen.

Viktigt att tänka på

Om man sköter sina kort rätt så finns det många fördelar med att jobba hemifrån. Allt från att få mer tid att få sina uppgifter gjorda under dagen, både på jobbet och privat, till att spara pengar på de kostnader man vanligtvis lägger på att äta lunch ute.

Kom ihåg att social interaktion är viktigt. Om du jobbar hemifrån under en längre tid, se till att boka in fika under jobbdagen eller aws som videomöte för att hinna prata med kollegor om sånt som inte bara rör jobbet.