Negativt elpris – allt du behöver veta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Detta innebär negativt elpris
Därför uppstår det
Så kan du nyttja det
Detta innebär negativt elpris
Därför uppstår det
Så kan du nyttja det

Negativa elpriser innebär att priset på elen blir negativt – så att du som kund får betalt för att använda den. Efter lång tid med skyhöga elpriser låter det för bra för att vara sant – hur kan negativa priser uppstå? Och vad kan du som konsument vinna på det? Vi har pratat med en elmarknadsexpert för att reda ut just detta.

Vad innebär negativa elpriser?

I februari 2020 var första gången vi fick det sällsynta fenomenet negativa elpriser i Sverige. Och de senaste åren har det sedan hänt ett flertal gånger.

Oftast är det under ett par timmar under natten, när elen generellt är som billigast, som elpriset kan bli negativt.

Rekordlågt elpris i maj 2023

Det lägsta elpriset vi sett i Sverige hittills var i maj 2023, då spotpriset på el under några timmar på natten var nere på -12 öre/kWh.

Det innebar alltså att du som har timpris på elen under dessa timmar kunde “köpa” el utan kostnad – och att producenten i stället ger dig pengar.

Samtidigt måste du såklart ta hänsyn till andra avgifter som du betalar för elen – som vi förklarar mer om här.

Läs också: När är elen billigast?

Varför blir elpriset negativt?

Elmarknaden är en marknad precis som alla andra, där priset beror på tillgång och efterfrågan. När tillgången är stor och efterfrågan liten så sjunker priset. Och när höga temperaturer kombineras med mycket regn och blåst – som gynnar vind- och vattenkraften – så sjunker priserna kraftigt.

Det kan kanske låter krångligt – men vi har därför pratat med Magnus Thorstensson hos Energiföretagen om negativa elpriser.

– Negativa priser uppstår när elproduktion låses in, alltså att den är högre än förbrukningen i det aktuella elområdet, och inte går att transportera vidare. För tillfället har vi ovanligt mycket elproduktion i Sverige samtidigt som delar av överföringskapaciteten från Norden och kontinenten är begränsad, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker hos branschorganisationen Energiföretagen.

Skillnaden på el jämfört med andra råvaror är nämligen att el inte kan lagras på samma sätt, utan den måste användas så fort den har producerats. Det gör att elmarknaden har mycket större prisvariationer än andra varor – där sannolikheten för negativa priser är obefintlig.

Läs också: Fast eller rörligt elpris?

Därför vill producenter betala dig för att ta emot elen

Det som händer vid negativa elpriser är alltså att vissa elproducenter på elbörsen frivilligt erbjuder att betala kunderna för att de ska ta emot elen. Men varför gör dem det?

– Det handlar om att det vid vissa tillfällen kan vara lönsamt för producenten att faktiskt betala för att bli av med elen. Vind- och solkraft kan ha andra intäktsströmmar, som subventioner eller intäkter för försäljning av miljövärden. För stora kraftverk handlar det om att start- och stoppkostnaderna är höga så att det sett över flera timmar kan vara lönsamt att köra med förlust enstaka timmar, säger Thorstensson.

Hur kan man få negativt elpris?

Negativa elpriser påverkar inte dig som har ett bundet elpris. Inte heller om du har ett rörligt elpris som sätts månad till månad kommer du få ett negativt elpris – även om din el kommer bli billigare under en månad med negativa elpriser.

– För de med traditionellt avtal om rörligt pris så betalar man ett månadsgenomsnitt av timpriserna för månaden, det vill säga att varje timme utgör 1/720 av månadens alla timmar. De negativa priserna bidrar på så sätt till att reducera månadsgenomsnittet.

Men det är i stället de kunder som har ett timbaserat avtal som verkligen kan nyttja gratiselen. Har du timpris på elen blir också priset på din el negativt när detta uppstår på börsen.

Läs mer: Lågkonjunktur

Kan man tjäna pengar på negativt elpris?

Då kanske du tänker att det är läge att bara blåsa på med så mycket el du bara kan under timmarna med negativt elpris – så kommer du att tjäna pengar på det? Nja, så fungerar det inte riktigt.

– Man ska komma ihåg att det är spotpriserna som är negativa. Men kunderna betalar också elhandlarens påslag, inklusive kostnader för elcertifikat – och även skatt och moms, säger Magnus Thorstensson.

Som elkund betalar du alltså för mer än för själva elen – och du kan därför inte räkna med klirr kassan under de negativa timmarna.

Läs också: Tankat bensin i dieselbil?

När blir det negativt elpris?

Negativt elpris uppstår som vi sagt när utbudet av el är högt samtidigt som efterfrågan är låg. De gånger de hänt i Sverige hittills har det varit i februari eller i oktober, när det varit ovanligt varmt men ändå blåst och regnat mycket.

Det har också inträffat de timmar på dygnet när efterfrågan är som allra lägst, alltså mitt i natten.

Hur ofta kan det hända?

Men kan negativa elpriser börja inträffa oftare? Så här tror Magnus hos Energiföretagen:

– Att det blir negativa priser hänger vanligen samman med hög vindkraftsproduktion, eller att tillrinningen i vattenkraften är stor, som under vårfloden. Det är således mycket väderberoende och därmed inte förutsägbart. Ju högre andel oplanerbar produktion som finns i kraftsystemet, desto större är sannolikheten för negativa priser, säger han och fortsätter:

– I Sverige har vi en relativt liten del och det är därför tämligen ovanligt, medan det i Danmark har uppstått hundratalet timmar per år och i Tyskland än mer frekvent.

Så kan du utnyttja negativt elpris

Även om det som sagt inte blir en vinstaffär blir elen väldigt billig under timmar med negativt elpris – och om du har timpris kan du utnyttja detta. Du kan välja att köra de maskiner som drar mycket el, som tvätt- eller diskmaskin, under natten i stället för på dagen. Ett annat alternativ är att se till att ladda elbilen under de timmarna när elen är som billigast.

OBS! Tänk dock på brandrisken med att köra elektriska apparater medan du sover. På många platser i Sverige har räddningstjänsten avrått från detta.

Andra sätt att vara smart med elen och spara pengar

Om man ska tro experterna kommer det kanske inte vara så vanligt med negativa elpriser framöver i Sverige. Vad kan man då i stället göra för att minska sina elpriser?

Här har vi på Sambla satt ihop en lista med våra 25 bästa tips för att spara el!

En annan god idé kan vara att investera i ett mer energisäkert hem, till exempel genom att förbättra sin isolering eller att installera solceller på taket.

Solceller kan kosta en slant men faktum är att de ofta har betalat av sig inom 10-12 år, samtidigt som det höjer värdet på ditt hus. För att ditt solcellslån ska betala av sig snabbare gäller det dock att du får så låg ränta som möjligt. Vi på Sambla kan kostnadsfritt jämföra över 40 långivare åt dig för att hitta det bästa lånet för just dig. En ansökan tar bara ett par minuter att fylla i och vi tar bara en kreditupplysning.

Vanliga frågor och svar – negativt elpris

Vad betyder negativt elpris?

Det betyder att priset på elen under en viss tid är negativt – alltså att producenten betalar dig för att använda elen. Det kan uppstå vid stor tillgång och låg efterfrågan.

Varför blir elpriset negativt?

Elpriset blir negativt när det vid vissa tillfällen blir lönsamt för producenten att betala för att bli av med elen. Det kan bero på att producenten har andra intäktsformer, eller att det är för dyrt att stoppa produktionen under olönsamma timmar.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler