Förslag om att slopa ränteavdrag för privatlån

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar ränteavdrag
Därför vill regeringen slopa ränteavdrag för privatlån
Det kan hända om ränteavdraget avskaffas
Så fungerar ränteavdrag
Därför vill regeringen slopa ränteavdrag för privatlån
Det kan hända om ränteavdraget avskaffas

I januari 2024 kom regeringen med ett förslag om att ta bort ränteavdraget för privatlån för att minska skuldsättningen bland de svenska hushållen – ett förslag som mött kritik från flera håll. Här kikar vi mer på vad regeringens förslag faktiskt innebär och vilka konsekvenser det kan få.

Svenska hushåll har höga skulder jämfört med andra länder

De svenska hushållens skulder har ökat snabbt de senaste 20 åren och idag är det endast två länder inom EU som har högre lån per invånare än Sverige, enligt en undersökning från SCB. Denna utveckling är en av anledningarna till att regeringen nu kommit med ett förslag om att slopa ränteavdraget för privatlån och andra konsumtionslån.

Vad är ränteavdrag?

Ränteavdrag, även kallat räntereduktion och skatteavdrag, är en typ av skattereduktion som låter dig dra av en del av räntekostnaderna som du betalar på dina lån. Vanligast är att man gör ränteavdrag på bolån, men man kan också göra det på billån, privatlån och andra konsumtionslån med eller utan säkerhet.

Så fungerar ränteavdrag för privatlån

Ränteavdrag för privatlån fungerar på samma sätt som ränteavdrag för bolån. Du kan dra av 30 % av dina totala räntekostnader så länge räntekostnaderna är under 100 000 kronor. Räntekostnader över 100 000 kronor kan dras av med 21 %. Pengarna betalas sedan ut i samband med skatteåterbäringen.

Läs också: 30 skatteavdrag på deklarationen 2024 

Förslag om att avskaffa ränteavdrag för privatlån

I januari i år kom regeringen med ett förslag om att ta bort ränteavdraget för konsumtionslån vilket innefattar bland annat blancolån. Enligt förslaget ska den här förändringen ske stegvis för att sedan vara helt genomförd till 2026.

Därför vill regeringen avskaffa ränteavdrag för privatlån

Bakgrunden till förslaget är det växande skuldberget bland svenska hushåll, där skulder hos Kronofogden nästintill fördubblats under det senaste decenniet. Ökningen av just privatlån – som ofta har högre räntor och saknar säkerhet – pekas ut som en stor anledning till den ökade skuldsättningen. Regeringen menar att skattebetalarnas pengar inte bör användas till att finansiera dessa högrisklån.

Målet med förslaget är helt enkelt att göra det mindre attraktivt att ta dyra lån som kan leda till ekonomiska problem.

Eventuella fördelar med förslaget

Om förslaget går igenom kan det minska användningen av dyra privatlån och på så sätt minska skuldsättningen bland svenska hushåll. Dessutom ska förslaget kunna gynna den svenska ekonomin i stort då skattebetalarnas pengar då ska kunna gå till andra saker än att finansiera högrisklån.

Kritik mot förslaget

Förslaget har mött kritik bland annat genom en namninsamling via MittSkifte. Kritikerna menar att förslaget både är orättvist och ekonomiskt skadligt, inte minst i en tid av stigande räntor och ökad arbetslöshet. Att avskaffa ränteavdraget för privatlån kommer slå hårt mot de som redan har det ekonomiskt tufft.

Kritikerna pekar på att många svenskar är beroende av privatlån för att hantera oförutsedda utgifter eller för att täcka vardagskostnader, och föreslår att regeringen istället bör söka lösningar som stödjer och underlättar för hushållen snarare än att försvåra deras situation.

Läs också:  Vad är ränta?

Ränteavdragets framtid

Förslaget om att avskaffa ränteavdraget för privatlån och blancolån står troligtvis inför omfattande diskussioner. Förslaget syftar till att motverka problemet med överskuldsättning men riskerar samtidigt att förvärra den ekonomiska situationen för de som redan har det svårt. Det återstår att se hur regeringen och lagstiftarna kommer att hantera dessa invändningar och om förslaget kommer att antas i dess nuvarande form.

Läs också: Ränteprognos för bolåneräntor

Vanliga frågor och svar – Ränteavdrag för privatlån

När får man inte ränteavdrag?

Du får inte ränteavdrag på CSN-lån. Dessutom finns det vissa krav du behöver uppfylla för att kunna få ränteavdrag. Du behöver bland annat ha betalat skatt som ränteavdraget kan dras av på och du behöver ha betalat räntan under samma taxeringsår som avdraget ska ske.

Får man ränteavdrag automatiskt?

Du behöver inte ansöka om ränteavdrag på bolån, det sker automatiskt. Det enda du behöver göra är att kontrollera din deklaration och signera. Samma sak gäller för lån som privatlån och dylikt. Din långivare skickar in dina ränteuppgifter direkt till Skatteverket.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler