Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

När matpriserna stiger som aldrig förr funderar allt fler på hur man kan spara pengar i vardagen. Att odla kryddor och grönsaker kan vara ett roligt sätt att få hushållskassan att räcka lite längre varje månad. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Det senaste året har priset på grönsaker ökat med 25 % enligt SCB och priserna ser inte ut att dala i närtid på grund av nuvarande inflation. Det är kanske god tid att få lite gröna fingrar och lära sig odla ätbara saker på din egen balkong? Det tycker i alla fall vi! Här är våra bästa tips:

1. Så kan du odla tomat på din balkong

Tomat är bland de grönsaker som ökat allra mest i pris – och de går faktiskt att odla på balkongen!

Lättast är att köpa färdiga tomatplantor från en butik – enklast är det att odla mindre tomater, till exempel körsbärstomater, när du ska odla dem på balkongen.

Se till att ha en rejäl kruka och ungefär 10 liter jord på planta. Tomaterna kräver sedan mycket vatten för att gro och om plantan börjar hänga är det dags att vattna mer!

2. Odla potatis på balkongen

Potatis är kanske inte det dyraste i matbutiken – men hur mysigt med sina egna små potatisar lagom till midsommar?

Potatis går faktiskt också att odla på balkongen. Här behövs mycket jord och stora, djupa krukor eftersom potatisen har ett stort rotsystem som också ska få plats.

Tryck bara ner sättpotatis en bra jord och vattna ofta – så har du snart din egen potatis på balkongen.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

3. Odla chili och paprika på balkongen

Chili är en sorts paprikaplanta och de har mycket gemensamt i hur de växer och frodas. Att odla chili på balkongen är populärt eftersom det inte spelar så stor roll ifall skörden blir mindre – en eller ett par chilifrukter kan räcka långt!

Du kan välja att fröså chilin inomhus eller att köpa en färdig paprikaplanta i din närmsta trädgårdsbutik. Det passar bra att sätta ut dem mot våren – akta dig dock för att ställa plantorna i direkt sol eftersom det kan bränna bladen.

Vattna sedan ofta – under varma dagar kan chiliplantan behöva vatten både morgon och kväll. Sedan kan du stoltsera med en hemmagjord chimichurri på chili odlad på din egen balkong!

Läs också: Matbutikerna prissänker varor – se hela listan för 2023

4. Odla bär på balkongen

Det finns många sorters bär som du kan odla på balkongen. Till exempel går det att plantera smultron och jordgubbar tillsammans – kanske i en ampel? Smultron och jordgubbar vill ha mycket sol och vatten ofta för att bli riktigt söta och goda.

Du kan även odla blåbär eller lingon på balkongen. Dessa vill du odla i sur jord, till exempel rhododendronjord eller hortensiajord. Ett knep med blåbär är att de kan pollinera varandra om du planterar två olika sorter på din balkong, vilket ger en större och finare skörd.

Läs också: Renovera möbler själv

5. Odla kryddor på balkongen

Det finns många kryddor och örter som är enkla att odla på balkongen. Ett vanligt sätt är att odla en kryddlåda med till exempel basilika, persilja, timjan och rosmarin – vilket kommer att ge dig kryddor under hela sommaren.

Du klipper kryddorna på ett ställe och låter sedan nya skott växa fram innan du klipper på samma ställe igen. Plantor kan du köpa hos din närmsta trädgårdsbutik.

6. Odla gurka på balkongen

För att lyckas odla gurka på balkongen är det lättast om du väljer en mindre variant, som minislanggurka eller druvgurka.

Gurkplantan älskar sol och värme och du kan därför placera den direkt i solen. Du bör däremot tänka på att inte vattna för nära rothalsen – för då kan gurkan dö.

Du behöver odla den i ett kärl som rymmer ungefär 10 liter och ge den näring regelbundet. Du kan också behöva binda upp plantan med snören och pinnar för att den inte ska slokna.

7. Odla sallat på balkongen

Sallat – det som i folkmun ofta kallas för sallad – kan du så grunt. Har du en rejäl kruka så slipper du dessutom vattna lika ofta.

Du bör dock inte slarva för mycket med vattningen, för då riskerar sallaten att bli besk. Känn på jorden och se så att den inte torkar ut!

Sammanfattning – Odla på balkongen

Vi hoppas att det här gav dig lite inspiration inför sommaren på vad du kan odla på din balkong! Kanske sparar det dig också några kronor här och där – men framför allt kommer det ge dig en härlig känsla av att äta det du själv har skapat. Lycka till!

Vanliga frågor och svar – Odla på balkong

Vilka växter trivs på balkong?

Växter som mår bra av mycket direkt solljus fungerar bra att odla på balkongen, till exempel gurka och citron.

Vad är bäst att odla på inglasad balkong?

En inglasad balkong blir som ett växthus och då passar det extra bra att odla plantor som gärna vill ha det varmt, till exempel paprika, chili och tomat.