Lån utan säkerhet till låg ränta

Lån utan säkerhet är, enligt senaste statistiken från Finansinspektionen, idag vanligare än lån med säkerhet när det kommer till konsumtionslån. Du känner säkert till lån utan säkerhet med något annat ord som exempelvis: privatlån eller blancolån. Men de alla betyder precis samma sak.

Den främsta anledningen till att låna pengar utan säkerhet är så mycket vanligare, är vara att du får låna pengarna till precis vad du vill. Du är inte bunden till att köpa en bil eller en bostad för ditt lån, och just därför faller de flesta lån inom den här kategorin.

Fördelar med att låna utan säkerhet via Sambla

 • Jämför villkor hos över 40 långivare med en enda ansökan
 • Få en konkurrenskraftig ränta
 • Använd pengarna till vad du vill

Men vad skiljer lån utan säkerhet mot ett lån med säkerhet? Det ska vi titta närmare på nu.

Vad är lån utan säkerhet?

För att förklara vad lån utan säkerhet innebär, tänkte vi först förklara motsatsen genom ett exempel.

Exempel: lån med säkerhet

Låt säga att du kliver in på din bank för att låna pengar till att köpa en ny bil. Banken kommer då vilja ha en säkerhet för lånet, i det här fallet blir det din nya bil. Om det skulle vara så att du inte har råd att betala tillbaka lånet i framtiden, har banken rätt att ta bilen och sälja den, för att på så vis få tillbaka pengarna de har lånat ut.

När du tecknar ett billån får du oftast inte låna hela summan för bilen, utan det är vanligt att upp till 80 % av bilens pris beviljas som ett billån och resten ska du lösa på egen hand. Ett lån utan säkerhet däremot, har inte alls motsvarande krav.

Så vad betyder lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet innebär att du inte ställer någon egendom eller fastighet som säkerhet för att låna pengar. I stället måste långivaren kontrollera din återbetalningsförmåga och på det sättet säkra upp lånet. Men vilka krav ställs då egentligen på dig som låntagare?

Krav för att låna utan säkerhet via Sambla

Med hjälp av Sambla kan du låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Vi samarbetar med över 40 långivare som har följande grundkrav för att kunna bevilja dig ett lån utan säkerhet:

 • Du måste vara 18 år eller äldre
 • Din månadsinkomst måste vara minst 8400 kr före skatt
 • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år
 • Du får inte ha, eller ha haft, något skuldsaldo hos Kronofogden det senaste halvåret

Vanliga skäl till att låna pengar utan säkerhet

Det är som sagt betydligt vanligare att låna pengar utan säkerhet än med säkerhet när det kommer till konsumtion. Lån med säkerhet omfattar oftast större belopp, som i exemplet med bilen ovan.

Swedbank har till exempel krav på att ett billån måste vara på minst 70 000 kronor. Föreställ dig då att din bil av någon anledning rasar och du är helt beroende av den för att kunna ta dig till jobbet. Men din ekonomi har inte utrymme till att köpa en helt ny bil. Du hittar däremot en begagnad bil för 40 000 kronor som du gillar. För att ha möjlighet till att köpa den begagnade bilen behöver du därför ett lån utan säkerhet.

Andra vanliga skäl till att låna pengar utan säkerhet kan vara:

 • Köpa vitvaror
 • Köpa en ny dator
 • Renovera bostaden
 • Åka på en välbehövlig utlandssemester

Kontantinsats vid lån utan säkerhet

Det finns som sagt inga krav på kontantinsats eller vad du måste använda pengarna till. Men innebär lån utan säkerhet per automatik högre ränta? För att ta reda på det visas ett låneexempel via oss på Sambla här nedan.

Lån utan säkerhet med låg ränta

Eftersom långivaren tar en ökad risk genom att inte ha någon säkerhet för lånet, innebär det oftast att räntan blir något högre än vid bolån och billån. Men faktum är att du kan teckna lån utan säkerhet som ger lägre totalkostnad än lån med säkerhet. Här nedan kan du se ett exempel på lån utan säkerhet med låg ränta.

Lånebelopp: 150 000 kr Återbetalningstid: 8 år

Den röda linjen är lån utan säkerhet via Sambla och den blå linjen är ett lån med säkerhet från en av Sveriges storbanker.

Återbetalning över tid

Den blå och röda summan, som du kan se längst ut till höger, anger totala belopp att återbetala efter hela lånets löptid. I exemplet har vi utgått från att du har god kreditvärdighet och fått till ett lån via någon av Samblas samarbetspartners. För lånet via storbanken har vi utgått från ett billån där du inte är premiumkund, nyckelkund eller liknande, utan en helt vanlig kund hos storbanken. Effektiv ränta för det lånet uppgår till 4,68 %, vilket resulterade i att lånet utan säkerhet via Sambla blev billigare. Så hur kan du hitta ett lån utan säkerhet med låg ränta? Jo, svaret på det är mycket enkelt.

Jämför lån utan säkerhet med Sambla

Att jämföra lån innebär att banker och långivare får tävla om att få dig som kund. Genom att jämföra lån utan säkerhet via Sambla har du goda chanser att hitta ett lån med bättre villkor och lägre ränta, det säger sig självt. Prova Sambla idag, det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något genom att skicka en ansökan.

Kreditupplysning när du vill låna utan säkerhet

För att erbjuda ett lån krävs en kreditupplysning enligt svensk lag. Denna använder bankerna för att kunna bedöma hur din återbetalningsförmåga ser ut. När du ansöker om ett lån hos Sambla så sker endast en enda kreditupplysning hos UC. Det finns aktörer som erbjuder lån utan UC, då används i stället ett annat kreditupplysningsföretag. Dessa har oftast en onödigt hög ränta och många dolda avgifter.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

40 långivare
Låna till vad du vill
Lån utan säkerhet upp till 600 000 kr
Marcus Sätherström
Uppdaterad: 2022-08-10

Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.

 

Lån utan säkerhet är idag vanligare än lån med säkerhet

Bostadslån utgör 82% av hushållens totala skulder

Frågor och svar

Vad innebär ett lån utan säkerhet?
Ett lån utan säkerhet innebär att du inte binder upp lånet till någon egendom som ett hus eller en bil, istället får du använda lånebeloppet till vad du vill.
Kan jag få en bra ränta på ett lån utan säkerhet?
Ja det kan du få! Genom att använda Sambla när du söker ett lån utan ränta så kan du jämföra flera olika låneerbjudanden och välja det lånet med bäst ränta.
Går det snabbt att låna pengar utan säkerhet?
Ja! Inom 1-2 dagar efter att du har accepterat låneerbjudandet har du vanligtvis pengarna på kontot.
Om jag sedan tidigare har lån utan säkerhet, kan jag samla ihop dom då?
Självklart kan du samla ihop dina tidigare lån. Det spelar ingen roll om du har lån via storbankerna, vi hjälper dig samla ihop lånen till en bra ränta.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler