Hur lång tid tar det att få pass? Allt om att förnya pass

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Slå ihop två eller flera lån – upp till 600 000 kronor
Jämför upp til 40 långivare för lägre ränta
Minska dina kostnader och få koll på ekonomin
Slå ihop två eller flera lån – upp till 600 000 kronor
Jämför upp til 40 långivare för lägre ränta
Minska dina kostnader och få koll på ekonomin

Många har vi varit där – en semester bokad och planerad samtidigt som du kommer på att passet gick ut förra månaden. De senaste åren har väntetiderna för pass varit långa i Sverige vilket skapat stress hos många inför semestern. Här kan du läsa om hur lång tid det tar att få ett nytt pass, hur mycket det kostar och hur länge det håller.

Hur lång tid tar det att få pass?

Från det att du varit hos polisen, tagit bild och beställt ett nytt pass ska det vara klart för hämtning inom 6 arbetsdagar. Det är den ordinarie leveranstiden för pass enligt polisen.

Lokalt kan det ta längre tid att få pass på grund av hög belastning och längre leveranstid, och ibland får man vänta upp emot en månad.

Hur kan man se när passet är klart?

När du beställer ditt nya pass kan du välja att få meddelande via SMS eller e-post när passet är klart. För att få SMS ska du tänka på att fylla i ditt mobilnummer när du gör din ansökan för det nya passet.

När passet är klart hämtar du det i regel hos samma passexpedition som du beställde passet hos. För att hämta ut passet behöver du inte boka någon ytterligare tid utan det är drop-in som gäller.

Väntetid för pass

När restriktionerna släpptes efter pandemin ökade tiderna för att få ett nytt pass kraftigt. Dels var det väldigt svårt att få tid för att ansöka om pass – men leveranstiderna på beställda pass kunde också vara flera månader.

Väntetiderna för pass har successivt minskat och på flera håll i landet skriver man under 2023 att väntetiden nu är nere på ungefär en vecka, i enlighet med polisens mål.

Kan man skynda på pass?

Om det går att snabba på att få ett nytt pass kan det finnas flera svar beroende på vilken del du behöver skynda på.

Om du har svårt att hitta en passtid på grund av högt bokningstryck kan du försöka med att:

  • Kolla tiderna ofta för att se om någon avbokar sig
  • Ta reda på när din passexpedition släpper nya tider för att “hänga på låset”
  • Söka en tid hos närliggande, mindre orter där bokningstrycket kan vara mindre.

Om du redan har beställt ett pass och väntetiden är lång är det svårare att skynda på processen. Oftast beror det på en kö hos leverantören som polisen inte kan påverka.

Men du kan alltid försöka höra dig för i samband med att du beställer passet hur lång leveranstiden är – och skulle tiden verkligen krisa kan du beställa ett provisoriskt pass. Det är ett tillfälligt pass som gäller specifikt för din resa. Provisoriska pass utfärdas till exempel på flygplatser som Arlanda och Landvetter.

Läs också: Billig semester i Sverige

Vad kostar ett pass?

Att få ett nytt pass kostar 400 kronor. Du betalar avgiften på passexpeditionen i samband med att du beställer passet.

Läs också: Låna till resa

Vad kostar ett provisoriskt pass?

Ett provisoriskt pass är dyrare än ett vanligt pass – det kostar 980 kronor.

Hur länge håller ett pass?

Ett pass är giltigt i 5 år från det utfärdade datumet.

När bör man förnya pass?

Oftast är det en god idé att förnya sitt pass i god tid innan det går ut. Vissa länder kräver att ditt pass är giltigt 6 månader efter ditt hemresedatum. Du gör bäst i att kolla vilka regler som gäller för just det land du ska resa till för att veta när du bör förnya ditt pass.

Så går det till att förnya pass – allt viktigt att tänka på

Du bokar en ny tid för att förnya pass på polisens hemsida. Nytt från och med 2022 är det krävs BankID eller någon annan e-legitimation för att identifiera dig och boka tid. Har du inte BankID får du i stället ringa polisen på 114 14 för att boka en tid.

När det är dags för din tid dyker du upp på passexpeditionen, betalar avgiften och får foto och fingeravtryck taget av en handläggare. Du ger samtidigt din signatur som kommer att stå på passet – och mäter dig om du inte kan din längd i huvudet.

Vad behöver man ha med sig för att förnya pass?

När du ska förnya ditt pass ska du ha med dig en giltig id-handling. Har du inte detta behöver du i stället en godkänd intygsgivare – alltså någon som kan intyga att du är du. Det är till exempel en partner eller nära släkting.

När du hämtar ut passet ska du ha med dig ditt gamla pass så att det kan makuleras.

Vanliga frågor och svar – Förnya pass

Måste man lämna in sitt gamla pass när man förnyar pass?

Ja, du är skyldig att ta med ditt gamla pass för makulering när du hämtar ett nytt. Har du tappat bort ditt gamla pass ska du i stället förlustanmäla det.

Kan jag göra nytt pass innan det gamla gått ut?

Ja, du kan välja att förnya ditt pass i god tid innan det gamla gått ut – till exempel om du snart ska på en längre semester.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler