5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Av: Pingis Berg-Hadenius
Vardagsekonom på Sambla

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Lugn, du är inte ensam! Med lite enkla knep i vardagen kan du minska dina kostnader och få en bättre ekonomi.

Visste du att ett hushålls största kostnader är utgifter för boende, transporter och mat? Det är kanske inte förvånande. Men visste du att de flesta lägger mer än femtedel av sin inkomst på tex abonnemang och räntor?

Här är fem smarta tips för att minska dina utgifter och få mer pengar över!

  1. Boende: dra ned på elförbrukningen genom att sänka värmen någon grad och använd mindre varmvatten. Värme och varmvatten är det som drar mest i elförbrukning, inte din mobilladdare!
    Visste du att man sover bättre i lägre temperaturer? Ett tips är att dra ned värmen i just sovrummet och sedan hålla dörren dit stängd för att optimera förbrukningen av värme.
    När det gäller varmvatten, prova att stänga av vattnet när du till exempel schamponerar håret så minskar du naturligt din förbrukning.
  2. Gillar du att mathandla? Att handla ofta och spontant efter extrapriser och varor med korta utgångsdatum är att föredra idag, hellre än att storhandla efter en lista. Köper du mat till rabatt för att det snart går ut, upptäcker du kanske mat du inte provat tidigare. Dessutom är det bra för miljön!
  3. Se över dina krediter. Har du köpt saker på avbetalning? Har ett lån på bilen? Kanske har du små lån och spridda krediter du inte tänkt på? Se över och samla dina lån. Ett samlat lån kan ge lägre ränta och kan på så vis sänka dina månadskostnader.
  4. Använder du alla dina abonnemang? Idag betalar ett abonnerande hushåll i genomsnitt för 2,2 tjänster per månad. Kan ni säga upp ett och spara några hundralappar varje månad? Många abonnemang går dessutom att dela på flera personer.
  5. Bli miljösmart och cirkulär. Fråga vänner om att byta och låna saker innan du köper nytt. Att rensa förråd och sälja av kan också ge extra inkomster. En tredjedel av alla prylar i hemmet ligger bara och samlar damm!

/Pingis Hadenius