9 tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

När du ansöker om lån så görs det en kreditupplysning på dig. Det innebär att långivaren kollar upp din förmåga att betala tillbaka pengarna. Den förmågan kallas för kreditvärdighet. Om de ser att du har en god förmåga att betala tillbaka pengarna så har du också en bättre chans att få ett lån.

Om du skulle få avslag på en låneansökan kan det vara en bra idé att förbättra din kreditvärdighet. Det är ingenting du kan göra över en dag, men det finns flera saker du kan göra för att påverka din situation. Här kommer 9 tips till dig som vill få en bättre kreditvärdighet.

1. Ta reda på din kreditvärdighet

Det första steget är att göra en kreditupplysning på dig själv. Det ger dig en enkel överblick över din situation. Du kan också se till att all information i upplysningen stämmer, och du får veta exakt vilka krediter (både använda och oanvända) som du redan har.

2. Samla dina lån

Om du redan har fler små lån, avbetalningar och krediter kan du få bättre villkor och ränta om du tar ett samlingslån där du bakar in alla dessa. Du får en lägre månadskostnad, vilket innebär att du kan spara mer pengar varje månad. Du slipper även administrativa kostnader från flera olika aktörer.

Läs mer: Samla lån – Förbättra din lånesituation

3. Försök undvika att låna pengar till småsaker

Skulder påverkar din kreditvärdighet negativt. Kan du försöka spara till det du vill köpa istället för att låna? Eller kan du skjuta upp inköpet istället? Börja med att betala av smålån med hög ränta eftersom de oftast är dyrast.

4. Betala i god tid

Se till att du betalar dina fakturor i tid. Om du inte betalar dina fakturor i tid riskerar du i värsta fall att få en betalningsanmärkning, något som ger dig en avsevärt lägre kreditvärdighet.

5. Avsluta krediter du inte använder

Om du har många krediter som du inte utnyttjar, till exempel kreditkort, abonnemang eller betalade avbetalningsköp, är det bäst att du avslutar dem. Långivare kollar upp alla dessa saker, så om du har för många kan det påverka din kreditvärdighet negativt.

6. Gör inte för många ansökningar

Att på egen hand jämföra långivare ger dig en kreditupplysning för varje långivare du ansöker hos, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt. Då är det klokare att kostnadsfritt söka genom Sambla för att förbättra din ränta på privatlån, vilket endast innebär en kreditupplysning hos UC trots att Sambla samarbetar med flertalet banker och långivare.

7. Ha en medsökande

Ibland är det en bra idé att ansöka tillsammans med någon. När ni har två inkomster ökar er betalningsförmåga, vilket innebär lägre risk för banken. Både du och din medsökande är ansvariga för att lånet betalas tillbaka.

Läs mer: Vikten av att ha en medsökande

8. Ha en stabil livssituation

Banken tittar på din livssituation och letar efter saker som kan påverka din förmåga att betala tillbaka ett eventuellt lån. Har du en trygg anställning så är det större chans att du har en hög kreditvärdighet och därmed även en bättre chans att få bra villkor. På samma sätt så har du antagligen en högre kreditvärdighet om du har köpt din bostad jämfört med om du bor i hyresrätt.

9. Undvik kreditkort

Kreditkort kan vara en anledning till en låg kreditvärdighet. Om du har en fullt utnyttjad kredit bör du betala den så fort som möjligt, eftersom det kraftigt kan påverka din kreditvärdighet. Det innebär att det är svårare för dig att få låna pengar, även om du faktiskt inte har något ekonomiskt behov av att utnyttja kreditkortet.