Topp 20 mest prisvärda hundraserna att äga

Våra hundar är mycket mer än bara husdjur, de är en del av familjen. Men med ökade kostnader för många hushåll i dag blir våra älskade husdjur ännu en utgift att oroa sig för.

Med allt från veterinärvård och mat till trimnings- och försäkringsavgifter är hundvård allt annat än billigt. Så innan du skaffar dig ett nytt husdjur är det alltid viktigt att överväga alla kostnader du kommer att få räkna med under hela hundens liv.

Vi har tagit en titt på de viktigaste utgifterna kopplade till hundägande för att se vilka raser som är dyrast respektive billigast att äga – både sett till hela hundens livstid och per år.

Studien undersöker följande genomsnittliga kostnader för att slå fast hur mycket du kan förvänta dig att spendera under hundens livstid.

  • Vad hunden kostar att köpa
  • Matkostnader
  • Försäkringskostnader
  • Vaccin – både som valp och återkommande under hundens liv
  • Kostnader för pälsvård

Så hur mycket skiljer sig raserna från varandra? Här är vad vi vår undersökning visar:

De mest prisvärda hundraserna att äga

I vår undersökning ville vi hitta de mest prisvärda hundraserna att köpa, mata, försäkra och ta hand om. Det kommer nog inte som en överraskning för dig att de fem billigaste raserna alla är mindre hundar. Mindre raser tenderar att kräva mindre och billigare mat – samt att de är billigare att försäkra och behandla.

Längre ner har vi också tagit fram de hundraser som är allra dyrast att äga.

1. Jackapoo

Jackapoo visade sig vara den allra billigaste hunden att äga i vår undersökning. En jackapoo är en blandras mellan jack russell terrier och en pudel. Oftast parar man en jack russell med en toypudel – vilket gör att hundens mindre storlek drar ner matkostnaderna. Det faktum att hunden är en blandras drar också ner försäkringskostnaderna – då det generellt är billigare att försäkra en blandras jämfört med en renrasig hund. Jackapoo är en väldigt vanlig hundras i UK, men inte så värst populär i Sverige.

Snittpriset för att äga en jackapoo under dess livstid lär vara drygt 95 000 kronor.

2. Patterdale Terrier

Den lugna arbetsterriern från England visade sig vara den näst billigaste hundrasen, med en prislapp på 115 559 under sin 13-åriga livslängd. Denna familjehunden har ett genomsnittligt inköpspris på 11 380, vilket är betydligt billigare än genomsnittet i vår undersökning.

Eftersom de är lite mindre kostar patterdale terriers i snitt endast 1 262 kronor om året att mata, vilket innebär en månadskostnad på dryga hundralappen. När det kommer till pälsvård är en patterdale terrier en hundras med lågt underhåll på grund av sin pälstyp, vilket gör att du kan spara mycket på skötselkostnader. En patterdale terrier är ett utmärkt val om du letar efter en prisvärd hundras – både att köpa och att ha.

3. Borderterrier

På andra plats kommer borderterrier, en av de mindre hundraserna av terriertypen, som kostar cirka 124 192 kronor under sin 13-åriga livslängd. Borderterriern är en lite dyrare hundras att köpa, en valp kostar ungefär 14 438 kronor, men kostnaderna för skötsel är mycket mindre än många andra raser.

Den genomsnittliga årliga försäkringskostnaden för en borderterrier är bara 5 948, vilket är billigare än genomsnittet. På samma sätt som för patterdale terrier innebär den korta pälsen att trimningskostnaderna är mycket lägre än genomsnittet, och på grund av dess ringa storlek är matkostnaderna bara 1 674 per år.

De dyraste hundraserna att äga

1. Tibetansk Mastiff

Den tibetanska mastiffen ligger i topp som den dyraste hundrasen i vårt urval, och den kostar svindlande 414 716 kronor i genomsnitt över deras 13-åriga livslängd. Tibetansk mastiff är framför allt känd för sin storlek, vilket kan göra dem lite skräckinjagande, men de är överlag en kärleksfull familjehund. Rasen är dyr att köpa som valp, till ett snittpris på nästan 30 000 kronor, och deras matkostnader gör hundarna särskilt dyra – då de kostar runt 13 750 kronor att mata per år.

2. Newfoundlandshund

Newfoundlandshunden anses vara snäll och lättränad – och den kommer på andra plats i vår undersökning med en kostnad på 374 991 kronor under dess 10-åriga livstid. Denna storvuxna hund kräver regelbunden pälsvård – vilket kan kosta dig runt 6 321 kronor årligen, samtidigt som de äter för cirka 15 764 kronor om året.

3. Mastiff

Mastiff, även känd som engelsk mastiffen, är den tredje dyraste hundrasen och kostar 359 517 kronor under dess 11-åriga livslängd. Mastiff är en av våra äldsta hundraser och de kostar nästan 20 000 att köpa. De väger ofta runt 70 kilo och har en mankhöjd på mellan 70 och 90 centimeter – vilket som du förstår gör att du får räkna med en del matkostnader. Maten för en Mastiff beräknas kosta 19 740 kronor per år.

Hur mycket kostar det att äga varje hundras per år?

En del av kostnaderna för att äga en hund är engångskostnader, till exempel inköpskostnaden och vaccination. Vi ville undersöka vilka hundraser som kostar mest och minst när det gällde underhåll per år.

För att göra detta tittade vi på bidragande faktorer som spelar in i att äga en hund efter valpåren, såsom månatliga försäkringskostnader samt kost- och skötselkostnader.

Den dyraste rasen att ta hand om varje år är newfoundlandshunden, som kostar i genomsnitt 33 252 kronor varje år, eller 2 771 i månaden. På grund av rasens storlek är mat den dyraste årliga kostnaden – 15 764 kronor om året, hela 1 313 kronor i månaden och långt genomsnittet för alla hundraser. Andra hundar med höga årliga kostnader är boerboel, sankt bernhardshund, mastiff och leonberger.

Den billigaste rasen att ta hand om varje år är dävrgpinscher, som i genomsnitt endast kommer att kosta dig 7 633 kronor per år. Det är många tusenlappar mindre än genomsnittet för alla raser. Som det hörs på namnet är dvärgpinscher en mindre hundras, vilket gör att den äter relativt lite.

En dvärgpinscher kan kosta mindre än en hundralapp i månaden att mata så länge den inte har särskilda matbehov. Om du vill ha en hund som kommer att kosta dig lite varje månad att underhålla så är en dvärgpinscher också ett utmärkt val. Andra hundar med små årliga kostnader är patterdale terrier, italiensk vinthund, dvärgpinscher och borderterrier.

Sambla kommenterar: “Det är viktigt att komma ihåg att du ska ha en hund resten av dess liv och med det följer ett ekonomiskt åtagande. Som vår studie har visat kan kostnader som mat, skötsel och försäkring utgöra en betydande årlig kostnad.

Vår studie visar också skillnaderna mellan raser, så det är viktigt att du läser på ordentligt om den ras du vill ha. Bara för att en viss ras är billigare att köpa, betyder det inte nödvändigtvis att den blir billigare att ta hand om.”

Tips för att spara pengar som husdjursägare

1. Lär dig sköta pälsvården hemma

Den genomsnittliga månatliga kostnaden för att trimma en hund i den här undersökningen är 520 kronor i månaden. På så sätt kan pälsvård, särskilt för långhåriga raser, bli en enorm kostnad för ägarna. Av denna anledning kommer du att spara mycket pengar genom att ha borste, klippmaskin och hundschampo hemma. Och det är ett bra sätt för dig och ditt husdjur att få ett närmare band.

Att klippa klorna, rengöra runt ögonen och klippa pälsen för att få bort dött hår, mjäll och smuts är själva grunderna för att sköta pälsvården hemma, och det är viktigt att göra detta på ett sätt som får dem att känna sig bekväma och ostressade.

Om du är osäker på hur du ska sköta om ditt husdjur hemma så prata med din lokala salong eller veterinär och fråga om deras råd, samt vad du ska vara försiktig med för just din ras.

2. Håll utkik efter rabatt på hundmat

Maten är en av de största månatliga utgifterna för husdjursägare, men vad vi matar dem avgör hur de mår och hur de beter sig. Den genomsnittliga matkostnaden per månad i denna undersökning var 500 kronor – och det kan vara så högt som 1 100 kronor för större hundraser.

Betala inte bara för varumärket när du köper mat till ditt djur, eftersom det oftast finns billigare alternativ. De mest kända djurfodermärkena kommer oftast att vara lite dyrare bara på grund av att de marknadsförs som ett premiummärke. Om detta inte ligger inom din budget är det en smart idé att titta på ingredienserna på baksidan av djurfodret och hitta billigare alternativ med motsvarande näringsvärde.

Webbplatser utan fysiska butiker kan ofta erbjuda lägre priser på samma foder, och en möjlighet att spara lite pengar. Utöver detta erbjuder hundklubbar ofta lojalitetspoäng som innebär att du kan få rabatt på framtida köp, så håll utkik efter detta!

3. Köp produkter för behandling av husdjur över disk

Månadsvisa behandlingar för loppor och mask kommer att hålla ditt husdjur fritt från parasiter som kan orsaka allvarliga hälsorisker. För allt hälsorelaterat är det alltid värt att få professionell rådgivning från din veterinär om de mest effektiva produkterna. Ju mer skydd ditt djur har, desto mindre sannolikt kommer du att behöva en akut resa till veterinären.

De bästa behandlingsalternativen för loppor och mask finns oftast hos din veterinär, men det finns även säkra och billigare alternativ tillgängliga i din lokala djuraffär som inte kräver ett recept. Att hålla koll på detta regelbundet kommer att säkerställa att ditt husdjur är friskt och minska antalet resor till veterinären.

4. Försök att budgetera ordentligt

I ett tuffare ekonomiskt läge är det viktigt att vara medveten om dina pengar och dina utgifter, så att inte pengarna oväntat tar slut längre fram.

Husdjur kan vara oförutsägbara varelser och det går inte att planera för alla utgifter, men med en buffert kan du få en helt annan trygghet. Även om vi älskar att skämma bort våra husdjur, kommer en tydlig budget också hindra oss från att spendera för mycket på saker som inte är nödvändiga – som den där tionde leksaken – och istället täcka de oväntade hälsokostnaderna.

5. Läs på om husdjursförsäkringar

Det är en bra idé att leta lite extra efter det bästa erbjudandet när det gäller husdjursförsäkring, samt att läsa det finstilta innan du skriver på. Rätt försäkring kan göra att du sparar pengar på avgifter som årliga vaccinationer, veterinärbesök och till och med större operationer eller andra oväntade ingrepp.

Om du redan har en försäkring för ditt husdjur så se till att du är medveten om vad din försäkring täcker och se till att få ut så mycket som möjligt av den.

Metod

Vi tittade på de bidragande faktorerna som hör till hundägande. Därefter undersökte vi den genomsnittliga kostnaden för varje kategori baserat på hundrasen och dess medellivslängd.

Det är en internationell studie som baseras på de 100 mest populära hundraserna – med lokala svenska prisuppgifter för försäkring och vaccinering.

  • Genomsnittlig kostnad per ras kom från: www.puppies.co.uk
  • Försäkring från Manypets – snittpris beräknat på 10 stycken raser
  • Vaccinationskostnader baseras på uppgifter från Purina.se
  • Mat: Baserat på genomsnittlig matkostnad på 38 kronor per kg och utfodring, 2 % av kroppsvikten per dag för en hund av typisk storlek för varje ras.
  • Pälsvård: ukpets.com betygsätter varje hundras lätthet att trimma på en skala från 1-5 stjärnor. Vi kombinerade detta med att titta på varje hundras för att fastställa hur ofta de ska trimmas professionellt. Hundar med 1-2 stjärnor kräver inte professionell trimning. Hundar som fått 3 stjärnor bör trimmas var åttonde vecka. Hundar med 4-5 stjärnor bör trimmas var sjätte ​​vecka. Kostnaden för pälsvård kommer från https://www.nimblefins.co.uk/average-cost-dog-grooming-uk