Spara el 2022 – ta del av våra 25 bästa tips

Att elpriserna skenat under senaste året är det få som har missat. Små justeringar kan dock göra stor skillnad för elförbrukningen. Här ger vi 25 hållbara tips på hur du kan spara el hemma – en smart insats för både plånboken och planeten.

Enligt statistik från SCB har elpriserna gått upp med 184 % i södra Sverige under de senaste tre åren. På andra platser i landet är det inte riktigt lika illa, men en ökning har skett överallt. Bakgrunden är en mix av höga naturgaspriser, låg vindkraftsproduktion samt en stor efterfrågan på el efter pandemin. 

Lyckligtvis finns det sätt att undvika chockräkningen i slutet av månaden. Och att spara el hemma är betydligt enklare än du kanske tror. 

25 tips för att spara el – från enklare justeringar till större investeringar

Att spara el är att spara pengar, och alla vill så klart veta det bästa sättet att spara el hemma på. Men faktum är att det beror på dina individuella förutsättningar och på din ekonomi. Åtgärderna sträcker sig från att släcka lampan när du går hemifrån till att installera solceller på taket. Ju fler av tipsen nedan du kan kombinera, desto mer el sparar du. 

 1. Sänk temperaturen
  Det räcker med att dra ner temperaturen 1 grad under vinterhalvåret för att energiförbrukningen ska minska med 5 %.
 2. Täta
  När kall luft kommer in i hemmet får värmesystemet jobba hårdare. Genom att täta dörrar och fönster där det drar, sparar du mängder av el. Har du en vind? Se över isoleringen, då en stor del av värmen försvinner ut via taket.
 3. Stäng av när du reser bort
  Att ha värmen på hemma när du är på resande fot är onödigt. Visst, du kanske inte vill komma hem till en iskall bostad, men det finns ingen anledning att ha element och golvvärme uppvridna när du ändå inte är där.
 4. Låt elementen andas
  Att täcka element genom att ställa för möbler eller hänga över gardiner är en riktig miljöbov. Genom att lämna dem fria får luften en chans att cirkulera, vilket sparar el.  
 5. Byt till LED
  Att byta ut glödlamporna till LED-lampor är en superenkel åtgärd. LED-lampan drar endast en femtedel så mycket el som en vanlig glödlampa och håller minst 30 gånger så länge.
 6. Justera belysningen
  Lamporna behöver inte lysa med full kraft i alla rum. Genom att använda dimmers kan du spara mycket el hemma. Sänk elräkningen, höj mysfaktorn!
 7. Använd sensorer
  Hus drar mycket el. Om du vill spara el på din villa kan du enkelt installera sensorer som känner av när dagsljuset är fullt tillräckligt och släcker belysningen. Denna åtgärd passar främst för utomhusbelysningen.
 8. Skippa källarlampan
  Vanlig belysning i källare, garage och liknande utrymmen är inte nödvändigt såvida du inte vistas där mycket. Ett alternativ är att istället använda energisnåla lysrör som inte behöver bytas ut i första taget.
 9. Vädra kläderna
  Många gånger tvättar vi plagg som egentligen inte är smutsiga. Skjortor, kavajer och liknande kan du lika gärna vädra, såvida de inte är väldigt fläckiga.
 10. Tänk full maskin eller ingen maskin
  Ett sätt att spara el hemma, oavsett om du bor i hus eller lägenhet, är att tvätta och diska mer sällan. Om du har för vana att slänga in favorittröjan på 60 grader så fort den får en smutsfläck – skrubba lite för hand istället och invänta att hela tvättkorgen är full innan du drar igång en maskin. Tvättmaskiner förbrukar mängder av energi, oavsett hur lite eller mycket kläder du stoppar in.
 11. Tvätta klimatsmart
  Förutom att tvätta mycket en gång istället för lite många gånger, bör du se över om det går att skippa förprogram och torka kläderna utomhus istället för att använda torkskåp eller tumlare. Det kanske är lite jobbigare, men det blir också mycket billigare.
 12. Köp ny kyl och frys
  Vitvaror kan verka dyra, men när det kommer till kyl och frys är det en väl värd investering ur elförbrukningsperspektiv. En gammal kyl drar extrema mängder el jämfört med en nyare modell. Pengarna du lägger ut har du garanterat fått igen inom två eller tre år – något att tänka på om du ska bo länge i din bostad.
 13. Sköt om dina vitvaror
  Att städa kyl och frys, frosta av och damma runtomkring gör att aggregatet inte behöver jobba lika hårt. Och precis som med fönster och dörrar, bör du också se till att kylen och frysen håller tätt.
 14. Koka vatten med locket på
  Det sparar upp till 80 % energiförbrukning jämfört med att koka utan lock.
 15. Utnyttja värmen från ugnen
  Ugn och spisplattor behåller värmen i flera minuter efter att du stänger av dem. Du behöver alltså inte vänta tills maten är helt klar.
 16. Köp en vattenkokare
  Skillnaden i elförbrukning när du värmer vatten med en vattenkokare istället för på spisen är stor. Ett hett tips inför nästa kopp te! Fyll dock inte hela vattenkokaren om du bara ska göra en kopp – klassiskt misstag …
 17. Öppna ett fönster
  Om det osar när du lagar mat, försök att vädra ut det istället för att överanvända fläkten som drar en massa energi.
 18. Dra ur mobilladdaren
  Mobilladdare ska inte sitta kvar i väggen när du inte laddar telefonen, då det är väldigt energikrävande. Stäng av alla apparater som bara står i viloläge, inklusive din laptop.
 19. Köp en ny tv
  Äldre tv-apparater har inte ljussensorer med energisparläge, vilket nya har. 
 20. Använd grenuttag
  Det är lättare att vara energieffektiv om du kan stänga av flera apparater på en och samma gång.
 21. Lita på energimärkningen
  Att använda energimärkta produkter för att spara el hemma fungerar.
 22. Duscha kortare tid
  Långa varma duschar är härligt, tills räkningen dimper ner … Vill du dra det ännu längre? Försök att duscha på gymmet!
 23. Installera en laddbox
  Med en laddningspunkt hemma blir det lättare att ha en elbil, vilket sparar dig stora summor om du kör mycket. Få saker är dessutom bättre för miljön.
 24. Byt elavtal
  Du kan faktiskt spara tusenlappar på att välja ett elavtal som passar för din specifika livssituation och dina behov. Jämför olika leverantörer!
 25. Installera solceller
  Med solceller på taket blir din energiförsörjning med tiden gratis. Elen som blir över kan du dessutom sälja till elbolagen! För solcellslån och så kallad grön teknik kan du få en skattereduktion på upp till 50 000 kronor per person och år. 

 

Vad räknas som grön teknik?

I dagsläget räknas installation av nätanslutet solcellssystem, system för lagring av egenproducerad elenergi samt laddningspunkt till elfordon som grön teknik. För övriga energiinsatser i hemmet kan du istället ansöka om speciella energilån.

Privatlån till grön el via Sambla

Funderar du på att göra en större installation av grön teknik för att minska dina elkostnader? Via Sambla kan du jämföra över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Samtliga delar på samma kreditupplysning och räntan pressas automatiskt ner till lägsta möjliga nivå utifrån dina individuella förutsättningar. 

Tack vare skattereduktionen för grön teknik kan du snabbare betala tillbaka lånet och börja tjäna på din långsiktiga investering. Självklart kan du även ta ett privatlån via Sambla för att investera i smart elektronik, vitvaror och annat som minskar din energiförbrukning i hemmet.

Vill du veta mer om grön teknik eller om att ta privatlån via Sambla? Kontakta oss!

Marcus Sätherström
Uppdaterad: 2022-06-09

Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.

Vanliga frågor och svar – Spara el

Vem erbjuder billigast el?
Elbolag som Fortum, Greenely och Skellefteå Kraft ligger i topp. Men det bästa sättet att hitta ett elbolag som passar just dig är att jämföra så många som möjligt.
Vad är ett bra elpris?
Mellan 60–65 öre/kWh anses billigt på dagens elmarknad.
Vad är en energiklass?
Energiklasser visar energianvändning på en skala från A–G. A innebär lägst energianvändning och G högst. Skalan används för alltifrån vitvaror till bostäder.
Hur vet jag vilken energiklass min bostad har?
Du hittar den i din energideklaration som du kan beställa från Boverket. Om du har energiklass A, B eller C kan du få rabatt på din bolåneränta.
Publicerad: 09 juni 2022