Låna pengar – lån med låg ränta

Ska du lägga om taket, köpa ny bil eller renovera garaget? Oavsett så kan vi hjälpa dig när du vill hitta ett bra lån. Ansök om att låna upp till 600 000 kronor direkt i formuläret!

 

tick Låna pengar till låg ränta & bra villkor
tick Lån upp till 600 000 kr
tick Lån till precis vad du vill

Låna pengar – lån med låg ränta

Låna pengar till det du behöver. Ska du lägga om taket, köpa ny bil eller renovera garaget? Oavsett så kan vi hjälpa dig när du vill låna pengar. Ansök om att låna upp till 600 000 kronor direkt i formuläret!

Vi hittar ett lån med låg ränta åt dig genom att vi jämför bud från 40 långivare samtidigt – med endast en ansökan och kreditupplysning genom UC. En ansökan är kostnadsfri och du binder inte upp dig till något med den.

 

tick Låna pengar till låg ränta & bra villkor
tick Lån upp till 600 000 kronor
tick Lån till precis vad du vill
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar det att låna pengar genom Sambla

1. Skicka in din låneansökan

Du skickar smidigt in din ansökan om att låna pengar i formuläret.
Det brukar ta max 2 minuter.

2. Jämför över 40 banker och långivare

Vi hjälper dig att jämföra över 40 långivare genom din ansökan. Allt för att du ska kunna låna pengar till låg ränta.

3. Välj, signera och få lånet utbetalt

Du väljer själv vilket erbjudande som du vill gå vidare med. Sen är det
bara att signera digitalt och få lånet utbetalt. Oftast inom 2-3 bankdagar.

Tidigare jämförelser – andra som har lånat pengar!

Hoppa direkt till:

På denna sida går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du ska låna pengar och vilka typer av lån vi på Sambla kan hjälpa dig med.

Fördelar med att låna pengar genom Sambla

 • Låna pengar upp till 600 000 kronor
 • Jämför över 40 långivare med en enda ansökan
 • Endast 1 kreditupplysning hos UC
 • Låna pengar till vad du vill – med en låg ränta
 • Ansök direkt i formuläret på 2 minuter

Så betalas lånet ut till dig när du lånar pengar

Vi betalar inte ut några pengar – det gör våra samarbetspartners. Vi är endast här för att hjälpa dig hitta lån med låg ränta.

När du har valt ett lån genom oss så skriver du sedan avtalet direkt med långivaren. Beroende på vilken bank du väljer kan processen skilja sig lite åt. Det vanligaste är att:

 1. Du får en länk skickad till dig som du signerar digitalt med BankID. Pengarna sätts sen in på ditt konto.
 2. Ett fysiskt skuldebrev skickas hem till dig som du signerar och skickar tillbaka. Det tar lite längre tid men fungerar på samma vis som digital signering.

Skulle du behöva hjälp under vägen? En fördel med att ta hjälp av oss för att låna pengar är att vår oberoende rådgivning alltid finns ett telefonsamtal bort!

Låna pengar till låg ränta via Sambla

Sambla erbjuder en enkel och kostnadsfri tjänst där du med en enda ansökan kan jämföra lån från över 40 banker och långivare. Eftersom att alla långivare vill ha just dig som sin kund så kan räntan och kostnaden pressas ner.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Maxbeloppet du kan söka genom oss är 600 000 kronor. Hur stort lån du får beviljat beror dock på din kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Men genom att jämföra många långivare samtidigt när du söker lån har du större chans att hitta långivaren som kan bevilja du lånet du vill ha – till bäst ränta.

Smarta lån – där räntan sätts individuellt

Räntan och villkoren för lånet sätts alltid individuellt. Genom att jämföra kan du alltså vara säker på att få bästa möjliga villkor utifrån hur din ekonomi ser ut.

Att ansöka online i formuläret går på under 2 minuter.

Lånetyper via Sambla

Vi förmedlar olika slags lån, både lån utan säkerhet och bolån. Kraven för att kunna bli beviljad ett privatlån genom oss kan du se nedan.

 

Vem får låna pengar? Krav för att få låna pengar via oss

För att få låna via Sambla måste du uppfylla följande grundkrav:

• Du är minst 18 år gammal

• Du är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka

• Du har inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden under de senaste sex månaderna

• Du har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor

Det smidiga sättet att låna pengar i dag

Att ansöka om ett lån genom Sambla är klokt ur många perspektiv. Här är några fördelar:

 1. Snabbt svar
  Du får svar inom 24 timmar och kan sedan i lugn och ro gå igenom dina erbjudanden. Läs mer om vår snabba ansökningsprocess när du vill låna pengar.
 2. Ej bindande
  Du förbinder dig inte till något genom att ansöka, utan först när du väljer att signera ett avtal med en långivare.
 3. Lägre ränta
  När du ställer långivarna mot varandra är det enkelt att se var den bästa räntan och de mest fördelaktiga villkoren finns. Om du bara ansöker om lån hos en bank får du aldrig veta hur mycket samma lån kostar någon annanstans.
 4. Endast en kreditupplysning via UC
  När du vill ansöka om lån via Sambla skickas din ansökan till över 40 banker och långivare. Trots detta tas bara en UC, vilket innebär att ditt kreditbetyg inte försämras nämnvärt. Att göra separata ansökningar hos respektive bank skulle däremot allvarligt skada din kreditvärdighet och därmed chanserna att få ett bra lån.
 5. Tryggt och säkert att låna pengar
  När du lånar pengar genom oss kan du alltid känna dig lugn. Med signering via BankID, samarbete med UC, SSL-certifikat med krypterad data och seriösa samarbetspartners är du i trygga händer.
 6. Personlig service
  Tack vare höga kunskaps- och utbildningskrav hos våra medarbetare kan du vara säker på att alltid få rätt och korrekt information när du vill låna pengar.

Våra tjänster när du vill låna pengar

De flesta som lånar pengar genom vår tjänst vill antingen samla sina befintliga lån eller hitta ett privatlån med låg ränta. Här kan du läsa mer om vad vi erbjuder:

Vi hjälper dig att söka lån till låg ränta

Vi förmedlar privatlån utan säkerhet. Det betyder att du som långivare inte binder pengarna i ett objekt, vilket är fallet vid bolån och liknande. Nackdelen på den typen av lån är att räntan kan bli något högre. Fördelen är att dina lånade pengar kan användas till vad som helst och att villkoren ofta är flexibla gällande återbetalningstid.

Eftersom räntan kan bli högre är det därför extra viktigt att du jämför innan du tar lån – vilket du alltid gör när du lånar pengar genom oss.

Du lånar pengar helt online genom att fylla i formuläret som du hittar överst på sidan.

Låna pengar till ett samlingslån

Ett effektivt sätt att sänka din månadskostnad och snabbare bli skuldfri är att samla befintliga krediter i ett nytt lån.

Förutsatt att du kan få låna vinner du i princip alltid på denna modell, då du slipper utspridda avgifter och skenande räntor. Om du vill kan du i stället använda pengarna som frigörs på att amortera av skulden, vilket skapar möjligheter att få ner räntan ytterligare.

Omförhandla äldre lån

Även ett lån till bra ränta kan bli bättre. Det är därför viktigt att du aktivt försöker omförhandla lånet under löptiden. Vi rekommenderar att du gör detta minst en gång om året, men även efter en större löneökning från ditt jobb.

Anledningen till att du på sikt kan få bättre ränta är för att dina förutsättningar förbättras i takt med att du amorterar och din ekonomi förbättras. På ett år hinner du betala igen tillräckligt stora summor för att det ska göra verklig skillnad för lånebilden – glöm därför inte bort att omförhandla lån.

Billån

Att låna pengar till bil är som bekant mycket populärt. Många billån är bundna till fordonet du köper. Det finns så klart fördelar med detta upplägg, men det försvårar samtidigt en eventuell försäljning innan löptiden på lånet gått ut. Dessutom blir du skyldig att betala igen hela skulden direkt om du säljer.

De billån Sambla förmedlar fungerar istället precis som ett privatlån, vilket betyder att du kan köpa av både auktoriserade bilhandlare och privatpersoner. Om du säljer fordonet igen kan du välja att betala dina lånade pengar eller att ha det kvar och lägga pengarna på något annat.

Låna pengar med eller utan BankID

De allra flesta av våra samarbetspartners erbjuder signering med BankID när du ansöker om ett lån. Lån med BankID är ett säkrare, smidigare och snabbare sätt än att invänta ett avtal hem till brevlådan.

Att låna pengar utan BankID är däremot ingen omöjlighet. Utbudet på långivare är dock mer begränsat.

För den som saknar svenskt personnummer, känner sig otrygg med e-signering eller helt enkelt inte har något BankID finns det möjlighet att få avtalet hemskickat eller att signera via kod eller bankdosa.

Av de 40+ banker och långivare Sambla samarbetar med, erbjuder idag 13 signering utan BankID.

Låna pengar till kontantinsats eller handpenning

I Sverige kan du ta ett bolån på max 85 % av köpeskillingen. Resterande 15 % måste komma från annat håll. Det är denna del som kallas kontantinsats.

Kontantinsatsen är minst 15% av köpeskillingen.

Även om många banker helst ser att du använder sparkapital finns det inget som hindrar dig från att finansiera kontantinsatsen eller handpenningen med ett privatlån. Vid bostadsköp vill du självklart få ner räntan så mycket det bara går. Därför är det extra viktigt att använda en förmedlingstjänst som Sambla.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Om du är eller har varit i ekonomiska trångmål och fått betalningsanmärkningar hos Kronofogden, är din kreditvärdighet med all sannolikhet låg. Betalningsanmärkningar är något bankerna ser mycket allvarligt på och hos många innebär det ett direkt nej.

Vissa långivare utgår dock mer från din nuvarande ekonomiska situation och kan bevilja dig bra lån även om du tidigare haft problem. Om du har svårigheter att få låna pengar på egen hand, kan du försöka ansöka tillsammans med en medlåntagare istället. När du ansöker via Sambla kan du vara säker på att inte missa något erbjudande.

Andra vanliga typer av lån

Det finns så klart mängder av olika lån på marknaden idag – alltifrån bolån till kreditkort som också är en typ av lån. Här följer två exempel där det kan vara läge att tänka till en extra gång innan du väljer att låna pengar:

Snabblån – för fort är sällan bra

Så kallade snabblån, mikrolån eller sms-lån brukar ofta vara på relativt små belopp. Kraven för att få låna pengar är därför inte lika strikta som vid exempelvis privatlån, billån eller bolån.

Många gånger beviljas dessa lån utan kreditupplysning hos UC och pengarna syns på kontot ganska omgående. Lånen tenderar att bli extremt dyra om du inte betalar igen dem i tid, då den effektiva räntan är skyhög. Många smålån är ofta vägen till ”lyxfällan” och bör i regel undvikas.

Hos oss kan du snabbt ansöka om ett mindre lån, från 5 000, utan de höga kostnaderna som kommer med snabb- eller sms-lån.

Lån med skuld hos Kronofogden?

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden kan det bli väldigt svårt att få låna pengar med låg effektiv ränta.

Det är lite av en sista instans när ekonomin har havererat, och har du många skulder bör du försöka prioritera den hos Kronofogden.

Orimligt nog kanske ett nytt lån är den enda utvägen för att bli kvitt skulderna.

För att få låna pengar genom Sambla måste du dock ha varit utan skuldsaldo till Kronofogden de senaste sex månaderna. Men det kan finnas andra alternativ till att få låna:

 • Lån med säkerhet så som pantlån och att belåna bostaden är alternativ om du har en skuld hos Kronofogden.
 • Att låna pengar av vänner eller familj för att bli kvitt skulderna hos Kronofogden kan vara ett bra alternativ.

När du har varit fri från skulder till Kronofogden i sex månader är du välkommen att söka lån genom oss på Sambla. Använd en medlåntagare för att få låna pengar med så låg effektiv ränta som möjligt.

Lär dig känna igen ett bra lån

Inget lån passar alla. När du vill låna pengar utgår långivarna från din återbetalningsförmåga och din ekonomiska situation för tillfället. Dessutom har olika banker och långivare olika individuella krav.

När du ska låna pengar är det viktigt att du inte betalar mer än vad du har råd med, oavsett hur låg räntan är. Vid oförutsedda utgifter är det lätt att ta första bästa lån för att snabbt kunna lösa situationen utan att tänka så mycket på konsekvenserna.

Men oavsett om du behöver låna 5 000 kronor eller 600 000 kronor måste du tänka på att du ska kunna betala tillbaka lånet också. Kom därför ihåg att jämföra lån hos flera banker via en låneförmedlare – även om du måste låna pengar direkt.

3 saker som gör ett lån bra för just dig:

 1. Förmånlig ränta baserad på din ekonomiska situation
  Gör en budget och se om det är värt att låna pengar. Har du verkligen råd? Kan du låna ett mindre belopp och spara ihop resten?
 2. En amorteringstakt du kan hantera
  En lång återbetalningstid gör att lånet blir dyrare i slutändan då du betalar mer i ränta. Men samtidigt blir lånet mer lätthanterligt då utgifterna i slutet av månaden blir mindre. På privatlån har du stora möjligheter att själv sätta amorteringstakten.
 3. Flexibiliteten
  Vissa vill kunna utnyttja betalningsfria månader. För andra är det viktigt att lånet betalas ut så fort som möjligt. Privatlån är flexibla till sin natur och du får använda pengarna hur du vill. Villkoren och fördelarna är ofta snarlika – men ibland avgör de riktigt små detaljerna när du vill låna pengar. En god anledning att jämföra erbjudanden.

När du vill ta ett lån så hjälper vi dig gärna att hitta ett upplägg som fungerar för din ekonomi. Tveka inte att ansöka via Sambla eller att kontakta oss för mer information.

Vanliga frågor och svar - Låna pengar

Är det bindande att låna pengar?

Nej! Det är helt kostnadsfritt och bindningsfritt att påbörja en ansökan hos Sambla. Hittar du inget förslag och väljer att inte låna några pengar har det inte kostat dig något alls. Lånet blir bindande först när du valt ett förslag som passar dig och din ekonomi och gått vidare med banken i fråga.

Vad kostar det att låna pengar?

Att ansöka om lån via Sambla är helt kostnadsfritt och icke bindande. Det du betalar för är ränta och amortering till den långivare du väljer att gå vidare med.

Vilken ränta och månadskostnad får jag när jag lånar pengar?

Räntan och månadskostnaden på ditt lån bestäms inte av Sambla utan av de 40 partners som vi arbetar med. Efter du ansökt genom Sambla bedömer långivarna din kreditvärdighet utifrån den kreditupplysning som görs hos UC. Vilka lånevillkor som sedan beviljas är individuellt baserad utifrån bland annat din betalningsförmåga och kreditrisk.

Görs det endast en (1) kreditupplysning när man lånar pengar via Sambla?

Ja! Trots att Sambla samarbetar med fler än 40 olika banker och långivare görs det bara en enda kreditupplysning hos UC. Däremot måste alla långivare som tagit del av dina uppgifter skicka en separat omfrågandekopia. I enstaka fall kan vissa långivare ta in ytterligare information som tillägg till informationen från UC för att förbättra kvaliteten i kreditbeslutet.

Vilka grundkrav finns det för att låna pengar?

För att låna pengar via Sambla krävs följande:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Ha en månadsinkomst på minst 8400 kr.
 • Varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år.
 • Inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden senaste 6 månaderna.
Hur många banker jämförs när jag vill låna pengar?

Sambla samarbetar med över 40 banker och långivare. Alla dessa långivare får chansen att ge ett låneförslag till dig när du vill låna pengar.

Får jag bättre kreditvärdighet om jag väljer att låna pengar via Sambla?

En faktor som kreditupplysningsföretagen tar med i beräkningen när de utvärderar dig är antalet och storleken på dina lån och krediter. Att samla gamla smålån och krediter hos Sambla med ett större samlingslån är alltid en bra idé för att förbättra din kreditvärdighet. På så vis blir även räntan troligtvis lägre nästa gång du vill låna pengar.

Kan jag låna pengar trots betalningsanmärkningar?

Ja du kan låna pengar! Vi samarbetar med flera långivare som godkänner lån trots att du har upp till 10 betalningsanmärkningar. Det som krävs för att du ska kunna låna pengar är en inkomst på 8400 kronor och att du har varit skuldfri hos Kronofogden senaste 6 månaderna.

Kan jag lösa mina lån i förtid via Sambla?

Ja, du kan alltid betala tillbaka ditt lån i förtid utan extra avgifter. Det du betalar är endast ränta fram tills det datum då du väljer att betala tillbaka hela lånebeloppet. Behöver du hjälp med detta kan du alltid kontakta våra medarbetare eller ringa till banken i fråga.

Hur snabbt går det att låna pengar via Sambla?

Från att du skickat in ansökan så har samtliga långivare svarat inom max 24 timmar. Oftast får du svar från majoriteten av våra långivare inom 30 minuter, därefter väljer du låneförslag. Efter du valt det billigaste låneförslag betalas pengarna generellt ut inom 1-2 dagar. Vissa långivare kan betala ut lånet redan inom några timmar. Snabbast tillvägagångssätt är att signera skuldebrevet med Bank-ID eftersom du slipper vänta på fysiska skuldebrev.

Vad kostar det att ta lån?

Räntan – alltså kostnaden – för ett privatlån sätts alltid individuellt. Långivaren tittar bland annat på din kreditupplysning och bedömer hur säker kund du verkar vara och hur riskabelt det blir för dem att låna ut pengar till dig.

Hög risk ger hög ränta och låg risk ger låg ränta!

Det påverkar kostnaden för ditt lån

1. Anställningsform

Anställningsformen spelar stor roll när du vill låna pengar. Har du en tillsvidareanställning och god ekonomisk historik är dina chanser att få låna pengar till en bra ränta stora. Är du däremot student, arbetslös, sjukskriven eller har timanställning bedöms din ekonomi däremot som osäker. Det påverkar räntan till det sämre.

2. Den nominella och den effektiva räntan

Den nominella räntan är avgiften du betalar till långivaren för själva lånet. Du bör också ha koll på den effektiva räntan, vilket är den nominella räntan plus alla övriga avgifter för lånet – exempelvis uppläggningsavgifter och fakturakostnader. Den effektiva räntan beräknas per år och finns alltid angiven i ditt låneavtal.

3. Amortering och löptid

Räntan påverkas av din amorteringstakt, alltså hur snabbt du betalar tillbaka lånet. En lång återbetalningstid betyder att du får en högre totalkostnad för ditt lån eftersom du betalar mer i ränta. Har du kort återbetalningstid betalar du mer pengar varje månad men får en lägre totalkostnad.

 • Lång återbetalningstid = högre totalkostnad
 • Kort återbetalningstid = lägre totalkostnad

De flesta långivare kräver att du ska betala tillbaka ditt lån på max 15 år, men vissa erbjuder en återbetalningstid på 20 år. Du kan alltid betala mer och snabbare än vad som står i ditt låneavtal. Och kom ihåg att varje amortering minskar ditt lånebelopp vilket i sin tur minskar räntekostnaden. Det gör att du blir skuldfri snabbare.

De två vanligaste sätten att amortera

Vanligen när du lånar pengar är det rak amortering eller annuitet som gäller.

1. Rak amortering

Lägre total räntekostnad då du betalar i högre takt än vid annuitetslån. Månadsutgiften blir till en början större.

2. Annuitetslån

Samma månadsbelopp under hela låneperioden gör det enklare att planera ekonomin och hålla nere utgifterna. Lånet blir lite dyrare totalt då det betalas av i lägre takt – men det är den vanligaste amorteringsformen på de lån vi förmedlar eftersom det gör avbetalningarna mer lätthanterliga.

Totalkostnad för lånet

När långivaren tittat på allt nämnt ovan gör de en samlad bedömning över din ekonomiska situation och erbjuder dig en ränta de tycker är rimlig. Alla banker gör bedömningen olika – och det är därför du ska jämföra många långivare.

För privatlån brukar månadsvis amortering vara ett krav, men många långivare erbjuder amorteringsfria månader om du sköter ditt lån.

Använd Samblas lånekalkyl för att beräkna totalkostnaden för ditt lån. Vill du lösa ditt lån i förtid? Kontakta oss på Sambla så hjälper vi dig.

Ska du låna pengar? Kom ihåg att kika en extra gång på:

 • Nominell ränta
 • Effektiv ränta
 • Amorteringssätt
 • Återbetalningstid
 • Totalkostnad

Var är det billigast att låna pengar?

Eftersom olika långivare riktar sig till olika kunder, samt att alla långivare gör sin kreditbedömning på sitt eget sätt, går det inte på förhand att säga var du hittar det billigaste lånet. Långivaren som gav din vän det billigaste lånet förra veckan behöver inte vara samma som ger dig det billigaste lånet denna veckan.

Det säkraste sättet att hitta det billigaste lånet är därför att jämföra. Genom att skicka ut din ansökan till 40 långivare via oss på Sambla kan du vara säker på att du hittar lånet som är bäst för just dig.

4 tips för att få ett lån med låg ränta

När vi säger att långivare alltid tittar på hur din ekonomiska situation ser ut när du vill låna pengar, menar vi det bokstavligen. Räntan och villkoren för ditt lån sätts nämligen helt individuellt. Oavsett hur din ekonomi ser ut, vill du självfallet inte betala mer än du måste för just ditt lån. Här är fyra avslutande tips på hur du kan få ett lån med låg ränta:

1. Avsluta onödiga krediter och abonnemang

Krediter och abonnemang du inte längre använder kan påverka din ränta helt i onödan. Kom ihåg att betala av och avsluta så mycket som möjligt innan du ansöker om att låna pengar.

2. Samla befintliga lån

Det kanske låter konstigt att ta lån för att spara pengar men metoden är väl beprövad och fungerar. Genom att ta ett nytt lån som täcker dina dyrare, befintliga krediter kan du få ner månadskostnaden avsevärt. Förutom lägre ränta slipper du betala dolda avgifter och administrativa kostnader.

3. Ta hjälp av en medlåntagare

Om din egen ekonomi inte håller för att du ska kunna få ett lån med bra ränta, finns möjligheten att ta hjälp av en medlåntagare med bättre förutsättningar. Långivaren fattar då sitt beslut utifrån er gemensamma ekonomi.

4. Använd en låneförmedlare

Att få låna pengar hos en bank är ingen konst om du är mindre nogräknad. Men att nappa på första bästa erbjudande kan stå dig dyrt. Att istället gå genom en låneförmedlare har uteslutande fördelar.

 • Din ansökan går ut till ett stort antal banker och långivare som alla konkurrerar om dig som kund.
 • Det görs endast en UC och svaren kommer in relativt omgående.
 • Förutsatt att du har vad som krävs för att få låna pengar, kan du i lugn och ro granska alla erbjudanden och hitta det lån som passar bäst för just dig.

Vill du ha ett lån med låg ränta? Ansök direkt i formuläret eller kontakta oss så hjälper vi dig vidare, steg för steg.

Att tänka på innan du lånar pengar

Avslutningsvis – du ska inte låna pengar som du inte kommer ha möjlighet att betala tillbaka och du ska inte heller låna mer än du måste. Gör en budget för att se hur stort lån du behöver, samt hur mycket du klarar av att betala.

Tar du flera mindre lån för att betala av dina befintliga skulder blir ofta effekten att höga räntor som läggs på hög vilket skapar en ekonomisk rävsax. Har du sett tv-programmet Lyxfällan förstår du ungefär vad vi pratar om.

Samtidigt kan det vara praktiskt att ta ett lån om du inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig med pengar. Det som är fördelen med ett privatlån är att pengarna inte är öronmärkta för något speciellt ändamål, som vid bo- eller billån. De kan användas till precis det du behöver dem till.

Med det i bakhuvudet vill du så klart också hitta ett lån med låg ränta, det vill säga själva kostnaden för lånet. Där hjälper vi dig!

Vill du veta mer kring vad som är viktigt att tänka på innan du lånar pengar har vi här sammanställt en lista med 10 saker att tänka på innan du tar lån!

10 bästa tipsen för dig som vill ta lån

Har du kommit så här långt har du nog säkert redan rätt bra koll på hur du ska tänka innan du tar ett lån. Men här kommer våra 10 bästa tips hur du ska göra för att inte gå vilse i lånedjungeln.

1. Jämför alltid långivare

Innan du lånar pengar bör du, som vi nämnt, alltid jämföra långivare så att du är säker på att du får bästa räntan. Att jämföra först ger dig också en bra bild över vad lånet kommer att kosta dig, vilket kan ligga till grund för kring hur mycket du bör låna.

2. Gör en budget för ditt lån

Ska du låna till en renovering eller något annat med många mindre utgifter? När du jämfört lån kan du göra en budget för ditt lån och hur du ska spendera det. Annars är det risk att det blir mycket dyrare än du tänkt dig av bara farten – eller att pengarna går till annat än du först tänkt dig.

3. Låna inte mer – eller mindre – än du behöver

Det är dumt att ta ett större lån än du behöver eftersom det påverkar kostnaden för lånet. Men att ta ytterligare lån för att det första inte räckte kommer sänka din kreditvärdighet och göra det dyrare för dig.

4. Fundera över hur mycket du kan betala på ditt lån varje månad

Om du vill betala av ditt lån under en längre period (amorteringstid) blir månadskostnaden lägre, men den totala kostnaden högre. I vårt formulär kan du ändra amorteringstiden för att se hur det påverkar månadskostnaden för ditt lån.

Alla vill såklart ha ett så billigt lån som möjligt, men det viktigaste är att du klarar av att amortera varje månad. Annars blir det alltid dyrare.

5. Teckna ett låneskydd

Ett låneskydd är en särskild försäkring som är till för att skydda dig som låntagare. Ett låneskydd hjälper dig om olyckan är framme. Om du råkar ut för en olycka, blir sjuk eller förlorar jobbet och inte kan betala ditt lån kickar din försäkring in och täcker upp för en eller flera månaders betalningar.

Hos oss erbjuds du alltid att teckna en försäkring till ditt lån och för bara några hundralappar i månaden kan du sova bättre om nätterna. Försäkringen gäller även om du byter långivare eller säger upp lånet.

6. Glöm inte den effektiva räntan

Ett vanligt misstag när man ska ta lån är att bara titta på den nominella räntan. Men den effektiva räntan inkluderar även övriga avgifter förutom räntan – och speglar därför bättre vad ditt lån faktiskt kommer att kosta dig.

Långivare är skyldiga att berätta om den effektiva räntan för deras lån och det är alltid den effektiva räntan vi på Sambla jämför när vi hjälper dig som kund.

7. Optimera din kreditvärdighet – sök inte många lån samtidigt

Undvik att ta många lån samtidigt. Varje gång du gör det tas en kreditupplysning på dig och varje sådan försämrar dina chanser att få ett bra lån. Har du skickat in en ansökan genom Sambla ger du dig inte bättre förutsättningar om du direkt skickar in en ansökan hos någon annan aktör. Vänta istället in dina bud från långivarna.

8. Vänta ut kreditupplysningar och betalningsanmärkningar

Varje kreditupplysning från UC ligger sedan kvar i tolv månader och att ha många liggandes på sig gör att bankerna ser dig som en kund med högre risk. Har du några kreditupplysningar som snart går ut? Vänta med att söka lån tills det har skett om du kan.

Detsamma gäller också om du har betalningsanmärkningar. Om du kan – vänta tills de går ut.

9. Säg upp onödiga krediter

Om du har gamla kreditkort eller liknande du inte använder bör du också säga upp dem. Långivare gillar inte ett stort antal krediter – och de ser inte skillnad på nyttjad eller outnyttjad kredit.

Via Upplysningscentralen (UC) kan du beställa en kreditupplysning på dig själv utan att den registreras hos UC. Där kan du se vad bankerna ser när de kreditprövar dig.

10. Granska din ekonomi och fundera på om du verkligen behöver ta lån

Sist men inte minst: Att låna pengar kan vara jättebra och hjälpa dig med mycket – men det kostar också pengar. Du bör alltid fundera på om du behöver låna eller om du i stället kan spara ihop pengarna du behöver.

Det kanske känns som att du har råd att ta lån i dag, men hur ser det ut för dig i framtiden? Innan du tar ett lån ska du alltid granska din privatekonomi noga för att säkerställa att du kommer att kunna betala tillbaka lånet under den utsatta tiden.

Även den som tror sig ha råd med ett lån kan ha fel. Gör därför en gedigen budget för dina inkomster och utgifter och räkna med kostnaden för lånet. Om du ser att du klarar det – med lite marginal för oväntade utgifter – är du redo att ansöka om lånet.

Sammanfattning – ta lån och låna pengar

Nu hoppas vi att du fått tillräckligt med dig i ryggsäcken för att göra kloka ekonomiska beslut i framtiden! De privatlån som vi på Sambla förmedlar är bra till mycket. De kan hjälpa dig renovera huset eller finansiera en bil eller handpenning till en bostad.

Men du ska alltid vara medveten om kostnaderna för att ta ett lån och se till så att du har råd att betala. Du ska också alltid jämföra långivare med varandra så att du får det billigaste möjliga lånet. Och det gör du genom oss på Sambla!

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler