Jakten på billigt kaffe 2024 – här hittar du det billigaste

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Här är det billigaste kaffet just nu
Så håller du kaffepengen nere
Här är butikerna med billigast kaffe
Här är det billigaste kaffet just nu
Så håller du kaffepengen nere
Här är butikerna med billigast kaffe

Om du under senare tid fått en smärre chock av prislappen på kaffehyllan i mataffären är du inte ensam. Priset på kaffe har nämligen skjutit i höjden sedan 2021, där råkaffet har ökat med ca 40% i pris bara sedan förra året – en utveckling som fått många av oss att undra om det över huvud taget går att få tag på billigt kaffe idag. Svaret på den frågan hittar du här!

Pris på kaffe under 2024

Matpriskollen.se rapporterade i juli att kaffe är den vara hos matkedjorna som ökade allra mest i pris under juni månad.

Bryggkaffe, svenska folkets favoritdryck, ökade med hela 7,9 procent, vilket i praktiken innebär att ett kaffepaket blev mellan 5 till 11 kronor dyrare beroende på märke och butik, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Graf på hur kaffepriset har utvecklats senaste året.

Priset på råkaffet har gått upp över 40% senaste året. Bild från Kaffe AVA – Avanza.se.

Så mycket pengar lägger vi på kaffe

I Sverige konsumeras det så pass mycket kaffe att vi har kammat hem en tredjeplats bland de mest kaffedrickande länderna i världen. Här dricker vi cirka 7,6 kilo kaffe per person och år, vilket motsvarar ungefär 2,5 koppar per dag.

Med ett ungefärligt kilopris på 120 kronor för vanligt bryggkaffe skulle det innebära en kostnad på strax under 1 000 kronor per person om vi dricker allt kaffe hemma.

Skulle vi i stället dricka allt kaffe på exempelvis Pressbyrån, där en bryggkaffe vanligtvis kostar cirka 20 kronor, skulle det kosta oss cirka 18 250 kronor per år.

Se också: Jämför sparkonton med sparränta

Vilket är det billigaste kaffet?

Vilket är då det billigaste kaffet? Ja, det beror delvis på vad du har för preferenser. Kan du nöja dig med snabbkaffe eller är det hela bönor som gäller? Priset kan nämligen skilja sig stort däremellan. Är du något av en kaffekonnässör som bryr dig mycket om arom, styrka och fyllighet får du nog räkna med att lägga några kronor extra för att uppfylla dina behov.


Bild från Matpriskollen.se – Prisutveckling bryggkaffe per paket 1 månad

Billigaste kaffemärket – Gevalia, Ica Basic eller kanske Noble Cafe?

De mer kända märkena såsom Gevalia, Löfbergs och Arvid Nordquist är föga förvånande dyrare än budgetmärken som Ica Basic och Garant. Det absolut billigaste bryggkaffet i fysiska affärer just nu är Bryggkaffe Mellanrost från Garant 450g som du hittar på Willys för 44:90 kronor (99,78 kr/kg).

Läs också: Black Friday – tips och vad du bör tänka på

Snabbkaffe, bryggkaffe eller bönor – vad är billigast?

Snabbkaffe är generellt det mest prisvärda alternativet per kopp – även om det kanske inte uppfyller smakkraven för alla.

Tittar vi exempelvis på Ica Basics kaffe kostar en förpackning bryggkaffe runt 54 kronor, vilket ger cirka 55-80 koppar kaffe medan en förpackning snabbkaffe av samma märke kostar cirka 39 kronor och ger runt 100 koppar.

Läs också: Billiga vinteraktiviteter

Vilken butik har billigast kaffe?

Tittar vi på matvarukedjor i Sverige skiljer sig priserna stort beroende på märke och butik. Kollar man på de vanligaste bryggkaffesorterna hittar du de billigaste på Willys och Lidl.

Välj butikens egna kaffemärken

Generellt sett är kedjornas egna märken samt budgetmärken som Eldorado och Garant billigare än etablerade märken som Zoégas och Gevalia.

Var kan jag köpa billigt kaffe online?

Att köpa kaffe online behöver varken vara billigare eller dyrare än att köpa kaffe i en fysisk affär. På sidor som Matsmart kan du ibland hitta billigt kaffe i storpack vilket ofta är ekonomiskt fördelaktigt.

Billigaste take away-kaffen

Brinner du lite extra för Take-away-kaffe hittar du den billigaste bryggkaffen på Pressbyrån och McDonalds. Där kostar en kaffe ca 20 kronor. Priserna har vi hämtat från respektive kedjas app.

 

Kedja  Pris (kr) 
Pressbyrån 20 (12 om du har egen mugg)
McDonalds 20
7 Eleven 26
Espresso House 33

Därför har kaffe blivit så dyrt

Att just kaffe har ökat i pris beror på flera olika faktorer. I grund och botten handlar det framförallt om klimatförändringar som påverkar skördarna i främst Brasilien, samt globala logistik- och transportkostnader som inte riktigt repat sig sedan coronapandemin.

Kuriosa – världens dyraste kaffe

För dig som gillar allmänkunskap kan vi berätta att Kopi Luwak är en av de dyraste kaffesorterna i världen. Det här kaffet, som har passerat genom matsmältningssystemet på en palmmård, kan kosta upp till flera tusen kronor per kilo. Inte att rekommendera för dig som valt att läsa den här artikeln, med andra ord.

Läs också: Spara pengar

Tips på hur du får kaffepengen att räcka längre

Utöver att försöka välja ett billigare kaffemärke finns det vissa saker du kan göra för att hålla kaffepengen nere. Här är tre förslag:

1. Brygg hemma

Om du har för vana att köpa en take-away-kaffe på väg till jobbet kan du spara många kronor i månaden på att istället brygga kaffet hemma och ta med i en termosmugg.

2. Följ kampanjer och köp storpack

Kaffe är en vara som ofta finns med i olika butikers reklamblad. Ta för vana att kolla in butikernas erbjudanden varje vecka och passa på att köpa på dig ett större gäng om priset är lågt.

Läs också: Så gör du en hushållsbudget

3. Utforska snabbkaffe

Om du framförallt är ute efter koffeinet och kaffesmaken – och inte bryr dig lika mycket om arom och fyllighet – kan du testa några budgetvarianter av snabbkaffe. Kanske kan du hitta ett som faller dig i smaken?

4. Drick kaffe på jobbet

Erbjuder ditt jobb kaffe? Vill du verkligen se till att spara in på kaffepengen är ett tips att skippa morgonkaffen hemma och ta den på jobbet istället.

Läs också: Billiga skidresor

Vanliga frågor och svar – Billigt kaffe

Var kan jag köpa billigt kaffe?

Det beror delvis på vad du har för preferenser gällande märke och kaffesort. Generellt sett kan du dock hitta det billigaste kaffet på Willys och Lidl.

Vilken kaffesort är billigast?

Generellt sett är snabbkaffe den billigaste kaffesorten – även fast det delvis beror på vilket märke du väljer. Du kan exempelvis hitta ICA Basics snabbkaffe för under 40 kronor på ICA vilket ger dig cirka 100 koppar kaffe.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners