Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så ska du göra vid feltankning
Kostnad för feltankning
Det täcker försäkringen
Så ska du göra vid feltankning
Kostnad för feltankning
Det täcker försäkringen

Har du tankat fel bränsle i din bil? Det första du ska göra är ingenting alls. Att köra iväg gör nämligen allting ännu värre. Här går vi igenom vad som händer vid feltankning och vad det kostar att åtgärda.

Vad innebär en feltankning?

I Sverige sker cirka 20 000 feltankningar per år. Vid en feltankning är det viktigt att ditt fordon omgående bärgas och tas till en verkstad. Den verkliga skadan sker oftast om du startar bilen och kör iväg, eftersom det får de olika bränslesorterna att blandas i systemet.

Varför sker feltankningar?

Eftersom det vanligtvis bara finns tre tankningsalternativ med tydliga färgmarkeringar på bensinstationerna, kan 20 000 feltankningar per år låta mycket. Men oftast sker det i hyrbilar, då föraren kanske är van att tanka med ett annat bränsle och inte tänker sig för.

Feltankningar kan också bero på att du är stressad eller nyligen bytt bil – för att nämna några vanliga anledningar. Om du är osäker på vilken bränsletyp som är rätt brukar det finnas en dekal innanför tanklocket – ett bra tips om du ska hyra eller precis har köpt en ny bil! På bensinstationen gäller följande:

  • Svart pump = Diesel
  • Grön pump = Bensin
  • Blå pump = Etanol

Har du tankat fel? Gör följande:

  1. Håll motorn avstängd
    Så fort du startar bilen kommer bränslet att blandas runt i systemet, vilket kan skada bilen allvarligt. Skadan förvärras ytterligare om du kör iväg.
  2. Ring en bärgare
    Bilen måste tas till en verkstad för att felet ska kunna åtgärdas. Om du står på en bensinstation ska du absolut inte starta bilen ens för att köra åt sidan från pumpen. Be istället om hjälp att rulla iväg bilen.
  3. Kontakta ditt försäkringsbolag
    Vad som ingår i bilförsäkringar varierar, men många av dagens försäkringsbolag täcker både bärgning och feltankningskostnader även i sina halvförsäkringar.

Läs också: Bilfinansiering

Vad händer om jag tankar bensin i en dieselbil?

Anledningen till att bensin och diesel inte går att blanda är att de har olika flampunkter – alltså lägstatemperatur för antändning. Dessutom är dieselbilar beroende av smörjmedel, vilket inte finns i bensin. Bensinen kan snabbt torka ut dieselbilens munstycken, högtryckspumpar och liknande nyckelkomponenter så att den inte går att köra. Oförbränd bensin som når katalysatorn kan orsaka överhettning eller i värsta fall brand.

Vad händer om jag tankar diesel i en bensinbil?

Det är inte lika vanligt att råka tanka diesel i en bensinbil. Det beror på att bensinstationernas munstycken för diesel inte går ner i tankningsröret på en bensinbil. Men om du exempelvis skulle råka fylla på tanken med en bränsledunk, kommer din bensinbil att reagera.

Det blir snabbt trögt att köra och det kan börja ryka ur bilen. Skadan brukar inte bli lika omfattande som när du tankar bensin i en dieselbil, men en verkstad eller en servicetjänst måste ändå hjälpa dig att rengöra tanken.

Feltankningsskydd för äldre bilar

Till äldre dieselbilar som ofta saknar bränslemärkning kan du köpa ett speciellt feltankningsskydd som gör att endast dieselpumpar fungerar i tanklocket. Det kostar omkring 500 kronor – en liten investering som kan spara dig stora pengar!

Läs också: Köpa begagnad bil

Hur lång tid tar det att åtgärda en feltankning?

Idag finns det många serviceföretag som i samarbete med försäkringsbolagen erbjuder sanering på plats. Istället för att bogsera bilen till en verkstad, tömmer och rengör de bränsletanken medan du väntar. Det brukar ta omkring en timme totalt. Därefter kan du tanka på nytt och köra vidare.

Mer komplicerad process om du startat motorn

Detta förutsätter dock att du inte startat motorn eftersom det kan innebära säkerhetsrisker och kräver att bilen tas till en verkstad. Om så är fallet tar det mycket längre tid att få bilen startklar igen.

Vad kostar en feltankning?

Att tanka bensin i en dieselbil kan kosta alltifrån ett par tusenlappar upp till omkring 70 000 kronor att åtgärda. Kostnaden är helt beroende av hur stora skador feltankningen orsakar. För att minimera skaderisken är det extremt viktigt att du inte startar motorn och kör iväg.

Täcker försäkringen alla kostnader vid en feltankning?

För att vara helt på den säkra sidan bör du teckna en allriskförsäkring – även kallat drulleförsäkring – som komplement till din bilförsäkring. Men även en vanlig bilförsäkring kan räcka långt vid feltankning. Både halv- och helförsäkringar kan täcka bärgning samt sanering av bränsletanken, vilket brukar kosta omkring 20 000 kronor sammanlagt.

Läs också: Billån med restvärde

Om du startat motorn

Det värsta som kan hända vid en feltankning är att motorn går sönder, vilket är vanligt om du startar bilen och kör iväg. Om detta skett brukar försäkringsbolagen lägga på en extra självrisk på 20 %.

En trasig motor kan täckas av en halvförsäkring förutsatt att bilen inte är för gammal och har rullat för många mil. Att byta en motor kostar mellan 40 000 och 80 000 kronor, så det gäller att ha koll på vad som ingår i försäkringen och inte.

Kom ihåg att jämföra försäkringar

En feltankning är lätt hänt, även för erfarna bilförare. Det är alltid en god idé att se över sina försäkringsvillkor och jämföra så många erbjudanden som möjligt. Ska du köpa en ny bil? Vi kan hjälpa dig att hitta ett bra billån genom att jämföra långivare åt dig!

Vanliga frågor och svar – Feltankning

Hur mycket kostar en feltankning?

Såvida bränsletanken inte kan saneras på plats måste du bärga bilen och ta den till en verkstad, vilket kostar ett par tusen kronor. Om du startat motorn kan det felaktiga bränslet redan ha förstört bränslesystemet och motorn. Kostnaden kan i värsta fall bli omkring 70 000 kronor.

Vilken slags feltankning är värst?

Att tanka bensin i en dieselbil orsakar oftast större skada än om du tankar diesel i en bensinbil. Anledningen är att bensinen saknar smörjmedel samt att flampunkten i dieselbilens system förändras.

Täcker alla bilförsäkringar feltankning?

Många halvförsäkringar och samtliga helförsäkringar täcker feltankning, men om motorn förstörts kan en kompletterande allriskförsäkring behövas. Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker inte feltankning i någon form.

Hur vet jag vilket bränsle som är rätt?

De flesta bilar har en dekal innanför tanklocket som anger om bilen drivs av bensin, diesel eller etanol. Ibland är den även markerad med den färg som hör till respektive pump på bensinstationen.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler