Världens starkaste TV-spelsvalutor

Den svenska kronan är under 2023 svagare än på 15 år, vilket du säkert känt av om du varit utomlands i sommar. Men hur mycket pengar hade du haft om du hade kunnat ta ut pengarna du har i ditt favoritspel? Här har vi tittat på vilka TV-spelsvalutor som är starkast respektive svagast – och hur mycket din lön hade varit värd i The Sims eller Pokémon!

På grund av lågkonjunkturen och osäkerhet kring den svenska fastighetsmarknaden är den svenska kronan nu lika svag som vid finanskrisen 2008-2009. Det har inte minst märkts av för svenska semesterfirare, när en euro i sommar har kostat närmare tolv svenska kronor.

 

Många spel innehåller hela ekonomier

Lediga dagar under sommaren är också en tid för att förkovra sig i sina favoritspel. Många datorspel av i dag tillåter dig som spelare att ta del av en stor fiktiv värld – innehållandes en egen ekonomi och valuta.

Vissa spel kräver att du sköter dina räkningar och gör smarta investeringar, medan vissa spel ger dig möjlighet att köpa större hus och snabbare bilar om du jobbat till dig tillräckligt stora summor pengar.

Men hur skulle detta översättas till det verkliga livet? Vi på Sambla har undersökt styrkan i några av världens populäraste TV- och datorspel, genom att jämföra kostnaden för ett föremål i spelet med hur många kronor samma föremål kostar i verkliga livet.

På så sätt har vi fått ut de starkaste respektive svagaste spelvalutorna! Så här ser det ut:

Topp 3 starkaste spelvalutor

1. The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim är det femte spelet i Elder Scrolls-serien, och ett stort öppen värld-spel där du ska ta dig an olika uppdrag för att utveckla din karaktär och till slut besegra draken Alduin. För att besegra dina fiender behöver du mat – vilket återställer din hälsa under dina äventyr.

En limpa bröd kostar 2 septims, vilket är valutan i Skyrim, jämfört med ett cirkapris på ungefär 27 kronor för en limpa bröd i Sverige. Det gör septims till den absolut starkaste valutan i vår undersökning.

2. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origins

Final Fantasy är en kultförklarad TV-spelsserie som först lanserades i Japan 1987. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin släpptes förra året och är en del av spelseriens 35-årsjubileum.

I spelet kan man köpa ögondroppar, som används för att bota tillfällig blindhet, för 50 gil. Jämför vi med med ögondroppar vi kan köpa på riktigt för dryga hundralappen – gör det att valutan i Final Fantasy till den näst starkaste på listan.

3. Fallout 4

Fallout 4 är ett postapokalyptiskt öppen värld-spel som utspelar sig år 2287, 210 år efter det kärnvapenkrig som utplånat nästan all civilisation i USA. Valutan som används för handel är kapsyler – där en morot kostar 3 kapsyler. Det gör valutan ganska jämn mot den svenska kronan, där du får en morot för strax under 2 kronor.

Topp 3 svagaste spelvalutor

1. Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing är en spelserie som ofta jämförs med The Sims, som en livssimulator, med skillnaden att Animal Crossing utspelar sig i en by befolkad av djur. Att köpa ett äpple i spelet kostar saftiga 400 bell – att jämföra med ett äpple på riktigt som kostar under tiokronan. Det gör valutan i Animal Crossing till den överlägset svagaste i vår undersökning.

2. Harvest Moon: One World

I spelserien Harvest Moon ska du återbygga en nedgången bondgård. Under tiden reser du runt kartan och kan köpa och äta mat för att återfå din ork. Men det är inte billigt – en baguette i spelet kostar 540 guld, vilket gör det till en av de svagaste valutorna i vår undersökning.

3. Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts III är ett actionrollspel som kom ut 2019, där du ihop med bland annat Kalle Anka och Långben är ute på äventyr för att stoppa antagonisten Xehanort. Valutan heter i spelserien kallas “munny”, en omskrivning från engelskans “money” – och den är en av de svagaste i vår undersökning. Det eftersom en portion chokladmousse kostar hela 120 munny.

Hur mycket är din lön värd i olika spelvalutor?

Har du någon gång kollat på ditt saldo i ditt favoritspel och önskat att det var riktiga pengar? Med vår nya kalkylator kan du ta reda på hur mycket din lön hade varit värd i de mest populära datorspelen.

Du kan även använda hela appen här: Valutaomvandlare för TV-spel