3 ekonomiböcker du måste läsa

Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Det är sällan man hittar boktips som handlar om ekonomiböcker, men det finns faktiskt en del bra böcker som är väldigt användbara. Särskilt för dig som vill lära dig mer om privatekonomi.

Många gånger är en persons ekonomi ett resultat av deras beteende. Du kan alltså få ett annat ekonomiskt resultat om du utvecklas, tänker på ett nytt sätt och agerar annorlunda. Här får du som är intresserad av ekonomi, eller vill börja lära dig mer, några förslag på riktigt läsvärda böcker.

1. Krisboken – nyckeln till att leva trots urusel ekonomi

Många böcker om ekonomi handlar om hur du ska göra för att bli miljonär eller spara i aktier, men Krisboken av Vanja Persson är annorlunda. Den utgår från dig som har en dålig ekonomi till att börja med, men riktar sig även till dig som inte kan spara pengar varje månad. Den är för dig som kanske även har skulder och inte vet hur du ska få det att gå ihop. Tanken med boken är att den ska vara till hjälp när det verkligen är kris.

I Krisboken får du konkreta råd som är nyttiga när det är ont om pengar. Du får lära dig hur du kan överleva, till och med lite guldkant i vardagen, samt vad du kan göra för att undvika den stress som ofta följer med ekonomiska problem. Den innehåller även en hel del tips på hur du kan öka din inkomst, trots begränsningar.

Författaren är självutnämnd specialist på att leva på existensminimum, efter många år som ensamstående mamma och sjukskriven med eget företag. Hon delar med sig av kreativa tips för att du ska kunna öka din inkomst och sänka dina kostnader.

2. Vägen till din första miljon – alla kan bygga en pengamaskin

“Vägen till din första miljon – alla kan bygga en pengamaskin” är en av Sveriges mest sålda ekonomiböcker. Idén i den här boken, skriven av Tobias Schildfat, är att alla kan bygga en pengamaskin och få en bra privatekonomi. Här hittar du konkreta exempel och guider som kan vara ett första steg på vägen till att bli ekonomiskt oberoende. Du behöver inga särskilda förkunskaper. Allt som krävs är ett intresse, sunt förnuft och tålamod.

Ju bättre ekonomi du har, desto större valmöjligheter har du. Det innebär i slutänden att du själv kan välja vad du vill göra med din tid och den här boken är ett bra redskap på vägen. Den utgår från din egen situation och du kan hela tiden koppla innehållet i boken till din egen ekonomi. Du får enkla uppgifter att genomföra på vägen, för att på ett smart sätt kunna applicera din nya kunskap på din egen situation.

3. Vår ekonomi – en introduktion till samhällsekonomin

Det här är en bok av Klas Eklund som lästs av många som studerat ekonomi. Det är inte helt ovanligt att man hör resonemang och exempel från den här boken på nyheterna när de förklarar olika ekonomiska samband.

I “Vår ekonomi – en introduktion till samhällsekonomin” kan du lära dig riktigt komplicerade ekonomiska samband på ett lättbegripligt sätt. Det resulterar i en stor förståelse för hur din privatekonomi påverkas av olika händelser i omvärlden. I boken hittar du även konkreta exempel och illustrationer, både från svensk och internationell ekonomi.

Boken är läsvärd och beskriver på ett mycket pedagogiskt sätt hur ekonomin i samhället fungerar. Den har på flera sätt blivit en riktig klassiker bland ekonomiböcker.

Fler inlägg

Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2022 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...

bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.

Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...

nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.

Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2022.

Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.

Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.

Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...