3 ekonomiböcker du måste läsa

Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Det är sällan man hittar boktips som handlar om ekonomiböcker, men det finns faktiskt en del bra böcker som är väldigt användbara. Särskilt för dig som vill lära dig mer om privatekonomi.

Många gånger är en persons ekonomi ett resultat av deras beteende. Du kan alltså få ett annat ekonomiskt resultat om du utvecklas, tänker på ett nytt sätt och agerar annorlunda. Här får du som är intresserad av ekonomi, eller vill börja lära dig mer, några förslag på riktigt läsvärda böcker.

Läs också: Här är de bästa ekonomiapparna

1. Krisboken – nyckeln till att leva trots urusel ekonomi

Många böcker om ekonomi handlar om hur du ska göra för att bli miljonär eller spara i aktier, men Krisboken av Vanja Persson är annorlunda. Den utgår från dig som har en dålig ekonomi till att börja med, men riktar sig även till dig som inte kan spara pengar varje månad. Den är för dig som kanske även har skulder och inte vet hur du ska få det att gå ihop. Tanken med boken är att den ska vara till hjälp när det verkligen är kris.

I Krisboken får du konkreta råd som är nyttiga när det är ont om pengar. Du får lära dig hur du kan överleva, till och med lite guldkant i vardagen, samt vad du kan göra för att undvika den stress som ofta följer med ekonomiska problem. Den innehåller även en hel del tips på hur du kan öka din inkomst, trots begränsningar.

Författaren är självutnämnd specialist på att leva på existensminimum, efter många år som ensamstående mamma och sjukskriven med eget företag. Hon delar med sig av kreativa tips för att du ska kunna öka din inkomst och sänka dina kostnader.

2. Vägen till din första miljon – alla kan bygga en pengamaskin

“Vägen till din första miljon – alla kan bygga en pengamaskin” är en av Sveriges mest sålda ekonomiböcker. Idén i den här boken, skriven av Tobias Schildfat, är att alla kan bygga en pengamaskin och få en bra privatekonomi. Här hittar du konkreta exempel och guider som kan vara ett första steg på vägen till att bli ekonomiskt oberoende. Du behöver inga särskilda förkunskaper. Allt som krävs är ett intresse, sunt förnuft och tålamod.

Ju bättre ekonomi du har, desto större valmöjligheter har du. Det innebär i slutänden att du själv kan välja vad du vill göra med din tid och den här boken är ett bra redskap på vägen. Den utgår från din egen situation och du kan hela tiden koppla innehållet i boken till din egen ekonomi. Du får enkla uppgifter att genomföra på vägen, för att på ett smart sätt kunna applicera din nya kunskap på din egen situation.

3. Vår ekonomi – en introduktion till samhällsekonomin

Det här är en bok av Klas Eklund som lästs av många som studerat ekonomi. Det är inte helt ovanligt att man hör resonemang och exempel från den här boken på nyheterna när de förklarar olika ekonomiska samband.

I “Vår ekonomi – en introduktion till samhällsekonomin” kan du lära dig riktigt komplicerade ekonomiska samband på ett lättbegripligt sätt. Det resulterar i en stor förståelse för hur din privatekonomi påverkas av olika händelser i omvärlden. I boken hittar du även konkreta exempel och illustrationer, både från svensk och internationell ekonomi.

Boken är läsvärd och beskriver på ett mycket pedagogiskt sätt hur ekonomin i samhället fungerar. Den har på flera sätt blivit en riktig klassiker bland ekonomiböcker.