Djupdyk i din ekonomi

Av: Pingis Berg-Hadenius
Vardagsekonom på Sambla

Det händer väldigt mycket i världsekonomin just nu. Inflation, ränta och annat som påverkar din ekonomi. Här kommer semestertips för längre läsning och lyssning kring ekonomi och pengar.

Podcast:

Från Sveriges Radio finns till exempel Ekonomiakuten och Plånboken är bra grundläggande poddar om ekonomi och pengar. Sommar i P1 med Andreas Cervenka pratar om samhällsekonomi.

Privatekonomi med FI – en podcast från Finansinspektionen där de intervjuar experter om grundläggande kunskap inom privatekonomi och familjejuridik.

Ekonomi på riktigt – med Charlie och Mathias. Lättlyssnad podcast med inslag av bra expertgäster. På en grundläggande nivå. Bra och positiva programledare som delar sitt ekonomiska livspussel.

 Vill du lyssna på engelska poddar om privatekonomi? Sök på orden Personal Finance eller Financial literacy för att hitta poddar som passar dig!

Bok:

Så här blev Warren Buffet världens rikaste person – en handfast bok i att spara sig rik. Lättläst. Finns också som ljudbok. Författaren Per H Börjeson har skrivit flera bra böcker om sparande om du vill läsa mer.

Din Ekonomi – En bok som vänder sig till alla som vill förstå ekonomin i stort och för egen del. Väver samman privatekonomi och omvärldsekonomi. Finns som vanlig bok och ljudbok.

”Det finns ingen tidigare bok som knyter samman privatekonomi och samhällsekonomi på det här sättet och det blir bara tydligare hur avgörande kunskapen är för förmågan att ta rätt ekonomiska beslut”, har Klas Eklund och Shoka Åhrman, ekonomer och författare av boken, sagt. Klas Eklund har också skrivit den klassiska kursboken Vår ekonomi.

Economista – En grundläggande bok om hela din privatekonomi på grundnivå. Lättläst.