4 konkreta tips – så klarar du av lågkonjunkturen

Av: Pingis Berg-Hadenius
Vardagsekonom på Sambla

Är du rustad för tuffare tider? Lågkonjunkturen är här – vilket Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen bekräftade redan i januari. Här delar vi på Sambla med oss av de bästa tipsen på hur du klarar dig!

Hög inflation, höjda räntekostnader och lågkonjunktur. Efter flera goda ekonomiska år väntas nu svårare år för de svenska löntagarna. Lågkonjunkturen har precis börjat och enligt Konjunkturinstitutet lär det bli värre de kommande åren.

– De flesta unga svenskar har inte tidigare fått uppleva vare sig inflation eller lågkonjunktur. Vi har inte haft så här hög prisökningstakt sedan tidigt 1990-tal. Vi har samtidigt haft låga räntor och en stabil tillväxt i ekonomin under lång tid, säger Pingis Hadenius, ekonomisk expert hos Sambla.

Har dina utgifter ökat kraftigt? Högre priser i matbutiken eller högre ränta på dina lån? Har det fått dig att oroa dig över hur du ska klara de kommande åren? Här är våra bästa tips för att du rustar dig inför en lågkonjunktur.

1. Fortsätt spara – men spara smart

Har du möjlighet att avsätta en viss summa till att investera i aktier och fonder varje månad är det förstås jättebra – bara du inte behöver använda pengarna för en oförutsedd utgift på kort sikt.

Om börsen rasar samtidigt som du inser att du behöver dina sparpengar är det inte bra att behöva sälja med förlust. Investera bara med pengar du säkert vet att du inte kommer behöva den närmsta tiden och ha en lång sparhorisont – helst mer än fem år.

Utöver till exempel fond eller aktiesparande är en buffert på två-tre månadslöner prioriterat. Ha ett sådant sparande tillgängligt på ett vanligt sparkonto – utifall att du skulle förlora jobbet eller få en stor oväntad utgift. En buffert är extra viktigt under en lågkonjunktur när framtidsutsikterna är osäkra.

2. Se över utgifterna – men snåla inte på viktiga försäkringar

Vad kan du spara in på? Sammanställ hushållets alla månatliga utgifter för att få en överblick. Kan du säga upp abonnemang, minska på transportkostnader och slänga mindre mat? Det går ofta att skära ned på hushållets rörliga kostnader för att spara pengar.

– Vi slänger i snitt en tredjedel av maten i Sverige, så här finns det ofta enkla pengar att spara in på, säger Pingis Hadenius.

Behåll trygghetsförsäkring och A-kassa

I osäkra tider blir trygghet allt viktigare – som till exempel ett medlemskap i en A-kassa eller en trygghetsförsäkring till dina lån. Försäkringar som kan bli din räddning om du skulle bli varslad under kommande lågkonjunktur. Den typen försäkringar kostar ofta bara några hundralappar i månaden – lite pengar i relation till den trygghet de kan ge.

– I osäkra tider gäller det att hålla igen på saker som är mindre viktiga och investera i det som skapar trygghet. Prioritera kostnader som garanterar en viss säkerhet i vardagen. Däremot  måste man kanske avstå en semesterresa eller inköp av vissa prylar som inte är livsviktigt”

3. Amortera mer om du kan

Att betala av, amortera, dina lån är en nyckel till att klara en lågkonjunktur bra. Såklart lättare sagt än gjort, men med kommande räntehöjningar i sikte är det fördelaktigt minska sina skulder.

Så amortera av dina skulder mer om du kan. På så vis minskar du dina räntekostnader på sikt. Det är även en god idé att omförhandla och samla sina lån till en lägre ränta. Det kommer du alltid att tjäna på – oavsett konjunktur.

– Med tanke på hur snabbt och mycket räntorna ökat det senaste året bör man se över sina lån. För många hushåll har räntekostnaderna ökat kraftigt på ett år. Kan man få ned räntekostnaderna kan det göra stor skillnad i vardagsekonomin och ens trygghet,

4. Stresstesta din ekonomi

Du kanske känner igen begreppet ”att stresstesta sin ekonomi”?

Begreppet innebär att du räknar på hur väl du skulle klara av ett tuffare ekonomiskt läge. Har du råd med att räntan på ditt bolån kan höjas med 2–3 procentenheter? Kommer du att klara dig på A-kassa om du blir av med jobbet, eller behöver du ytterligare försäkring? Klarar du av en dyr, oväntad reparation på bilen – eller att tvättmaskinen hade gått sönder?

Att ta höjd för den typen av ekonomiska händelser gör dig bra rustad för lågkonjunkturen!