Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

Familj som fikar

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att kunna få ett lån. Det stämmer inte! Däremot påverkar din anställningsform vilken ränta du får av banker och långivare. Ju säkrare din anställningsform är, desto bättre lånevillkor blir du erbjuden av banken. Men vad är det som gäller för respektive anställningsform när man ansöker om lån?

Fast-/tillsvidare-, prov-, eller visstidsanställning. Vad är det som egentligen gäller när du ansöker om lån? Eftersom din kreditvärdighet delvis bedöms av den anställningsform du har, påverkar den banker och långivarens beslut om vilken ränta du får hos dem när du ansöker om lån. När långivare bedömer din återbetalningsförmåga tar de även hänsyn till dina inkomstuppgifter och hur länge du arbetat hos din nuvarande arbetsgivare.

Hur får man lån utan fast anställning?

Som tillsvidareanställd, eller fast anställd som det även kallas, har du bäst förutsättning till ett lån med låg ränta. Med annan typ av anställningsform har du ett försämrat utgångsläge, men det betyder dock inte att det är omöjligt att få ett lån.

Det behöver inte vara krångligt att ansöka om lån utan fast anställning. Att ansöka tillsammans med en medlåntagare kan öka dina chanser att få ett lån, som dessutom är med bra villkor. När banker och långivare får in en gemensam låneansökan med två inkomster som säkerhet tolkar de som att lånet har större chans att bli återbetalt och kan därmed erbjuda en mer fördelaktig ränta. För dig som är gift eller har en sambo kan inkluderandet av din partner i låneansökan vara svaret på hur du lyckas få ett lån med låg ränta – utan en fast anställning. Det är exempelvis inte helt ovanligt att unga tar hjälp av en förälder för att förbättra sina chanser till att få ett lån.

Öka dina chanser genom att förbättra din kreditvärdighet

Att samla befintliga lån och krediter kan öka dina chanser ytterligare. På så sätt förbättras din kreditvärdighet när du ersätter avbetalningar, krediter och smålån med ett större lån. Detta innebär även att du i flesta fall kommer ner i kostnad och betalar mindre i räntekostnader för ett lån, än vad du vanligtvis betalar för att ha flera smålån och krediter.

Din kreditvärdighet påverkas även av antalet gånger du gör en kreditupplysning, speciellt om de görs under en kort period. Tänk därför på att hålla ner på antalet kreditupplysningar. När banker och långivare ser flertalet kreditupplysningar tolkas det som att du försöker samla på dig flera lån samtidigt – vilket riskerar att du inte kan betala tillbaka det du är skyldig banken. När du vill ansöka om ett lån, se då till att använda dig av en låneförmedlare för att få en så bra jämförelse av låneerbjudanden som möjligt.

När du ansöker om lån via en låneförmedlare, som Sambla, görs endast en kreditupplysning via UC samtidigt som du jämför låneförslag från flera banker och långivare. Du får då en bra överblick över dina alternativ och kan lätt se vilken långivare som passar just ditt behov och erbjuder lägst ränta.

Oavsett vilken anställningsform du har har, finns det goda chanser till lån med låg ränta. Vi på Sambla har som mål att hjälpa alla som är i behov av lån med bra villkor.