Budgetexpertens tips – så kan du fira Alla hjärtans dag billigare

Alla hjärtans dag är precis runt hörnet – och oavsett vilken typ av relation du är i kanske du är mitt uppe i planeringen inför den stora dagen.

Enligt Svensk Handel så planerade de som uppmärksammade dagen 2023 att spendera 499 kronor, och det är en siffra som gick ner mot föregående år. I en lågkonjunktur kanske många oroar sig över hur mycket pengar man bör spendera på dejten och på presenter.

Därför har vi på Sambla slagit oss ihop med Alex Limanowka, relationscoach och psykoterapeut på relationsterapeut.com – för att ta fram de bästa idéerna för Alla hjärtans dag oavsett budget, samt för att svara på frågan om man kan köpa lycka när det kommer till relationer och dejting.

Gratis dejtidéer

Att gå all in är inte alltid nyckeln till någons hjärta – särskilt inte i de tidiga stadierna av ett förhållande.

– Att spendera för mycket, särskilt under den första tiden av ett förhållande, kan skapa ett felaktigt intryck och leda till att den andra personen får orealistiska förväntningar på framtida dejter, säger Alex Limanowka.

Att planera aktiviteter som speglar ditt genuina jag, samt att tänka på din partners intressen och möjligheten att skapa minnen kan leda till en lyckad dejt utan att du behöver tömma plånboken.

Några gratis dejtidéer:

 • Gå på en romantisk promenad
 • Spela era favoritbrädspel eller ett frågespel för par
 • Ha en self care-kväll med ett varmt bad, massage och mysbelysning.

Under 200 kronor

En bra dejt behöver inte spenderas mycket pengar på – det viktiga är att visa den andra personen hur investerad du är i den. Unna er några budgetvänliga aktiviteter såsom: picknick, filmer, promenader och hemlagad mat kan hjälpa till att bygga er relation utan att ni behöver spendera mycket pengar.

Dejtidéer för under 200 kronor:

 • Laga middag ihop hemma
 • Gå på museum
 • Gör något hantverk – köp material och måla, virka eller lär er sticka ihop

Runt 300 kronor

Att skapa en härlig dejt kräver en touch av kreativitet – så enkelt är det. Det finns ofta möjlighet att ordna en budgetvänlig dejt – till exempel genom klassiska paraktiviteter som bio, bowling, minigolf, eller att gå på en utställning.

Dejtidéer för runt 300 kronor:

 • Gå på bio
 • Gå på en yogaklass
 • Testa klättring på ett boulderinggym

400 kronor eller mer

Eftersom Alla hjärtans dag bara är en gång om året är det möjligt att du har mer utrymme i budgeten för att få din partner att känna sig speciell. En bokning på er favoritrestaurang, en liten resa eller biljetter till ett evenemang är alla fantastiska sätt att visa upp din kärlek på Alla hjärtans dag.

– Hörnstenen i en minnesvärd dejt ligger i konsten att förena innerliga känslor med väl utvalda aktiviteter. Nyckeln ligger i att omfamna din kreativitet för att skapa en stund som blir speciell för er båda. Det främjar en fin kontakt utan att det behöver kosta så mycket pengar, säger Alex Limanowka

Dejtidéer för över 400 kronor:

 • En middag på er favoritrestaurang
 • En resa till ett spa
 • En matlagningskurs eller vinprovning

Om Sambla

Vi är Sambla, den nya generationens låneförmedlare. Sedan starten har vår filosofi alltid varit densamma – att jämföra långivarnas erbjudanden så att alla, oavsett vem du är och vad du gör, alltid ska få det bästa möjliga banklånet.