Fast eller rörligt elpris 2024 – vad är bäst och billigast?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Fast, rörligt eller mixat elpris?
Det väljer svenskarna oftast
Faktorerna som avgör
Fast, rörligt eller mixat elpris?
Det väljer svenskarna oftast
Faktorerna som avgör

Fast, rörligt eller mixat? Det är frågan alla bostadsägare vill ha svar på när det kommer till elen. Elkostnader är dessvärre ingen exakt vetenskap och många elbolag erbjuder både fasta och rörliga elavtal samt en kombination av de två. Här tittar vi på fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

Jämför elpriser – det bästa sättet att få ner elräkningen

Innan vi går in på de olika avtalsformerna måste vi understryka hur viktigt det är att faktiskt jämföra elavtal och göra ett aktivt val. Om du inte gör det kommer du nämligen att få betala ett anvisningspris.

Anvisningspris det garanterat sämsta alternativet

Om du inte själv tecknar ett elavtal när du flyttar in i en ny bostad, kommer elnätsbolaget att anvisa dig till ett elhandelsbolag – vilket är lagstadgat i Sverige. Då betalar du ett anvisningspris för elen, vilket enligt många estimat blir uppemot 50 % dyrare än om du själv väljer elhandelsbolag. Med andra ord finns det goda skäl att sätta sig in i elhandlarnas olika erbjudanden.

Topp 5 elhandelsbolag i Sverige 2023

Ett bra ställe att börja leta elavtal är bland svenskarnas favoriter sett till kundomdömen. Hösten 2023 hamnar följande elhandelsbolag i topp:

  • Fortum
  • Cheap Energy
  • Svealands Elbolag
  • Telge Energi
  • Stockholms Elbolag

Det bör dock tilläggas att placeringarna kan skifta från en månad till nästa!

Vad är skillnaden mellan ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag?

Elnätet i ett bostadsområde eller en kommun ägs alltid av ett elnätsbolag. Deras uppgift är att via ledningar transportera all el till hushållen. Du kan alltså inte själv välja elnätsbolag eller förhandla om priset.

Du väljer elhandelsbolag

Ett elhandelsbolag är de som köper in elen från olika producenter på marknaden. Eftersom elhandelsbolagen konkurrerar om kunderna, kan du genom att jämföra priser hitta erbjudanden som passar för din personliga situation och dina preferenser.

Vad innebär ett elhandelsavtal med fast elpris?

När du väljer ett fast elpris förblir månadskostnaden för din el densamma varje månad. Elen du förbrukar påverkas inte prismässigt av förändringarna på elbörsen, vilket är en trygghet när det blåser på marknaden. Fasta elpriser ligger dock generellt högre än rörliga.

Läs också: Spara el – bästa tipsen

Vad innebär ett elhandelsavtal med rörligt elpris?

När du väljer ett rörligt elpris följer dina elkostnader rörelserna på den nordiska elbörsen. Det betyder att du aldrig kan veta med säkerhet om månadskostnaden blir låg, hög eller oförändrad. Rörliga elpriser har visat sig gynnsamma över tid, men osäkerhetsfaktorn gör att du bör ha marginal i din ekonomi.

Vad innebär ett mixat elavtal?

Många elhandelsbolag erbjuder också mixalternativ med ett fast pris för vinterhalvåret då mer el förbrukas och ett rörligt pris under de varmare årstiderna. Tanken är att du ska kunna få det bästa av två världar, men den rörliga delen kan också innebära att ditt mixade elavtal blir dyrare än du tänkt dig.

Läs också: När är elen billigast?

Vilken typ av elavtal är bäst?

Din boendetyp och dina ekonomiska förutsättningar spelar stor roll för vilken typ av elavtal du bör välja. Många som bor i villa väljer ett fast abonnemang eftersom hus innebär mycket högre elförbrukning än en lägenhet. Men några garantier för att det blir billigare finns inte. Generellt gäller följande:

Fast elpris är bättre om du bor i hus

Villor kan dra mycket el, speciellt på vintern, och i tider av skenande priser är det lätt att få chock när elräkningen dimper ned. Så även om premien för fast elpris oftast ligger lite högre, får du mer kontroll över dina månadskostnader och slipper obehagliga överraskningar.

Läs också: Negativt elpris

Rörligt elpris är bättre om du bor i bostadsrätt

Elkostnaderna för en normalstor bostadsrätt kan knappt jämföras med kostnaderna om du bor i hus. När kostnaden fördubblas i en villa kan det innebära många tusen kronor, medan det i bostadsrätt oftast handlar om några hundra kronor.

Risken är alltså betydligt mindre om du väljer ett rörligt avtal när du bor i lägenhet. Men självklart ska du inte betala mer än du måste!

Blandat är bekvämast

Mixavtalen med både fasta och rörliga delar kan vara gynnsamma, men kan också bli dyrare än både fasta och rörliga elavtal. Tjänsten kostar mer än de andra alternativen och den summan brukar läggas på den fasta kostnaden.

5 övriga faktorer för att jämföra elavtal

För många är priset på elen det enda viktiga. Men ett bra elavtal kan även gynna dig på andra sätt. Här är 5 andra faktorer att ta med i jämförelsen utöver pris och typ av avtal:

1. Hållbarhetsfokus

Hur arbetar elhandelsbolaget med grön energi, återvinning och socialt ansvarstagande?

2. Kundservice

Hur är kundsupporten på elhandelsbolaget? Finns det experter tillgängliga för att svara på frågor om din el?

3. Lokalt engagemang

Om du bor på en liten ort kan ett lokalt elhandelsbolag många gånger vara ett bättre alternativ än ett storbolag. Inte minst för att de månar om samhället de bor i.

4. Tilläggstjänster

Om du gillar innovation och gröna lösningar kan du leta efter ett bolag som erbjuder andra typer av elprodukter utöver själva elen.

5. Kundomdömen

Många tummar upp från nöjda konsumenter brukar vara ett bra tecken.

Läs också: 26 billiga vinteraktiviteter

Varför går det inte att säga vilket elavtal som blir billigast?

I Sverige köps all el in från Nord Pool – den svenska elbörsen. Börspriset på el sätts timvis utifrån rådande utbud och efterfrågan från hushållen. Utbudet beror på hur mycket el som produceras, vilket varierar beroende på alltifrån råvarukostnader för kol och olja till hur det globala politiska klimatet ser ut.

Varken utbud eller efterfrågan går att fastställa med säkerhet och elhandlarnas priser följer marknadens svängningar.

Vanliga frågor och svar – Fast eller rörligt elpris

Vilket elavtal är bäst 2024?

Både fasta, rörliga och mixade elavtal kan vara bra. Många experter menar dock att elavtal med bästa pris-garanti som matchar konkurrenternas erbjudanden är värda att satsa på. Speciellt om de spetsar med rabatter.

Hur länge bör man binda sitt elavtal?

Du tjänar framför allt på ett bundet elavtal när elen är dyr. Spannet 6–24 månader är vanligt för att binda elpriset.

Är fast eller rörligt elavtal vanligast?

Cirka 60 % väljer ett rörligt elavtal medan omkring 25 % väljer ett fast avtal. Resterande del väljer ett mixat elavtal.

Varför är mixavtal bra?

Mixade elavtal kan ha en lite högre avgift än både rörliga och fasta avtal, men ger en kombination av trygghet och flexibilitet. Du vet exakt vad du kommer att betala under fasta perioder och har samtidigt möjlighet att dra nytta av marknadens svängningar.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler