Black Friday 2024 – tips för bra erbjudanden och vad du bör undvika

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

När är Black Friday?
Så jämför du erbjudanden
Se upp för detta under rean
När är Black Friday?
Så jämför du erbjudanden
Se upp för detta under rean

November är shoppingens högtid! Med Black Friday, Black Week och Cyber Monday har vi alla chansen att göra riktigt bra fynd. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om de fällor som kan dyka upp under rean. Här tittar vi närmare på perioden när shoppingen når sin höjdpunkt och ger dig tips för att handla smart.

Vad är Black Friday?

Black Friday är den största shoppingdagen i USA och ett fenomen som spridit sig över världen sedan 1990-talet. I Sverige började ett antal företag införa Black Friday år 2013 och snart blev det en trend även här.

Varför heter det Black Friday?

Det finns flera teorier kring varför shoppingdagen kallas för Black Friday. En är att butikernas röda förlustsiffror vändes till svarta vinstsiffror i och med den stora försäljningen denna dag.

En annan teori är att det härstammar från det trafikkaos som förr uppstod på den aktuella dagen, då tusentals familjer skulle shoppa samtidigt. Då personer skadades i samband med detta skulle polisen ha börjat kalla dagen för Black Friday för att avskräcka folk från att delta.

Men i dag förknippas Black Friday mest med starten på julhandeln.

När inträffar Black Friday?

Black Friday äger alltid rum den fjärde fredagen i november, efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Konceptet innebär att priserna på produkter sänks till nivåer av en normal slutrea. Både fysiska butiker och nätbutiker brukar ha specialerbjudanden och kampanjer från diverse återförsäljare. Att delta i konceptet är dock helt frivilligt och många företag anser att företeelsen bidrar till osund konsumtion.

Vad är Black Week?

Black Week är veckan som leder fram till Black Friday. Under dessa dagar påbörjas en slags smygrea som bygger upp till de verkligt låga priserna under Black Friday. Många företag väljer att påbörja sina Black Friday-erbjudanden redan under torsdagen, så det gäller att vara uppmärksam för att göra de bästa fynden i tid.

Läs också: Spara pengar

Vad är Cyber Monday?

Till skillnad från Black Friday är Cyber Monday helt fokuserad på e-handel. Cyber Monday äger alltid rum på måndagen efter Thanksgiving. De låga priserna och exklusiva erbjudande gör det till en av de största shoppingdagarna online under året.

Läs också: Så ska du göra vid feltankning

Vilka branscher har bäst erbjudanden?

Under Black Friday går det oftast att hitta de bästa rabatterna inom:

  • Kläder
  • Skor
  • Hemelektronik – gärna smartphones och TV-apparater.

Men rabatter kan dyka upp inom alla möjliga kategorier, så det gäller att hålla ögonen öppna och vara redo för de erbjudanden som bäst passar dina behov.

Läs också: 26 billiga vinteraktiviteter

Hur hittar jag de bästa erbjudandena?

Eftersom miljontals människor öppnar plånböckerna under dessa shoppingdagar är det lite av en vetenskap att hitta bra deals innan det är för sent. För att hitta de bästa erbjudandena under Black Week, Black Friday och Cyber Monday gäller det att vara strategisk.

Tipsen i korthet – så fyndar du på Black Friday

  • Punkta upp vad du letar efter för att undvika impulsköp
  • Jämför priser på nätet
  • Håll utkik på nyhetsbrev och sociala medier
  • Slå till i tid – mycket blir slutsålt under Black Week

Bra saker att tänka på inför Black Friday

Innan rean börjar kan du alltså med fördel skapa en lista över produkter du är intresserad av, för att undvika impulsköp. Använd även prisjämförelsesajter för att säkerställa att erbjudandet är äkta samt att produkten inte finns billigare någon annanstans.

För extra bra koll kan du prenumerera på nyhetsbrev från dina favoritbutiker och att följa dem på sociala medier för att få exklusiva erbjudanden. När du väl ser ett bra pris på en produkt du vet att du vill ha – slå till snabbt, eftersom många andra sitter redo vid köpknappen!

Läs också: 11 bästa ekonomiapparna

Vad bör jag se upp med under Black Friday? 4 vanliga fallgropar

När något verkar för bra för att vara sant är det ofta så också. Black Week, Black Friday och Cyber Monday är dock undantag – det går verkligen att göra fantastiskt bra deals under dessa dagar. Men det finns även några vanliga fallgropar du bör hålla utkik för:

1. Falska rabatter

Inför shoppingdagar som dessa är det inte ovanligt att butiker höjer sina priser för att sedan sänka dem till normalpris under rean. Risken är alltså att du köper din vara till dess ursprungliga pris.

2. Produkter av dålig kvalitet

En del företag sätter endast låga priser på produkter av lägre kvalitet. Det kan därför vara bra att läsa kundomdömen förutsatt att du handlar online.

3. Vilseledande villkor

Om en produkt har ett riktigt lågt pris kan det ibland finnas gömda villkor i det finstilta, exempelvis att du måste komma upp i en viss summa för att kunna dra nytta av dealen. Läs alltid villkoren innan du klickar på köp.

4. Fraktkostnader

Ibland kompenserar företag låga priser med hög frakt. Ta alltid en extra titt på den totala köpesumman innan du handlar en produkt.

Ett bra sätt att undvika ovanstående fallgropar är att bege sig till en fysisk butik i stället för att handla på nätet. På så sätt blir det både enklare att bedöma produktkvaliteten och få rätt pris direkt.

Hur påverkas Black Friday av vår oroliga tid?

Under 2022 års Black Friday höll svenskarna extra hårt i plånböckerna på grund av den krisande ekonomin. Trots att rabatterna i genomsnitt var 21 procent var försäljningen stark i början av dagen, för att sedan avta mot kvällen. E-handelsförsäljningen minskade totalt sett med 12 procent under fredagen, medan Black Week som helhet minskade med 9,5 procent.

Läs också: Inflation

Sparande har blivit en prioritet

Svenskarnas återhållsamhet kan förklaras av den osäkra ekonomiska situationen. Jämfört med föregående år, då digital handel var populärt på grund av pandemin, väljer konsumenterna nu billigare alternativ. Sparande har fått högre prioritet och förändringen i konsumtionsmönster speglar en bredare trend där svenskar fokuserar på att hantera sin ekonomi mer ansvarsfullt. Hur siffrorna för 2023 års Black Friday, Black Week och Cyber Monday blir återstår fortfarande att se.

Vanliga frågor och svar – Black Friday

När är det Black Friday?

2023 är Black Friday den 24 november. Shoppingdagen inträffar alltid den fjärde fredagen i november, dagen efter amerikanska Thanksgiving.

Hur stor rabatt brukar det vara på Black Friday?

Den genomsnittliga rabatten på Black Friday brukar ligga omkring 20 %. Men många varor kan bli upp till 60 % billigare.

Hur länge pågår Black Friday?

Black Friday brukar starta vid midnatt och pågå i ett dygn. Många företag väljer dock att fortsätta erbjuda kraftigt rabatterade produkter även efter dagens slut, vissa en hel vecka under det som kallas Black Week.

Vad är Cyber Monday?

Cyber Monday inträffar måndagen efter Black Friday och är e-handlarnas egen readag. Medan Black Friday innefattar fysiska butiker, kretsar Cyber Monday uteslutande kring näthandel.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler