När är elen billigast? Så varierar elpriset över dygnet

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Timmarna det är bäst att förbruka el
Då är elen som allra dyrast
Investeringar du kan göra för att spara ytterligare på elen
Timmarna det är bäst att förbruka el
Då är elen som allra dyrast
Investeringar du kan göra för att spara ytterligare på elen

De senaste åren har elpriset ökat kraftigt hos svenska hushåll, och vi står inför en vinter där kostnaderna fortsatt väntas skena. Samtidigt varierar priserna för elen kraftigt under dygnets timmar för de som har timprisavtal.

Så när är elen billigast? När på dygnet kan man passa på att förbruka mer – och vilka timmar ska man passa sig för? Det reder vi ut här.

Precis som med det mesta i vårt samhälle styrs elpriset av tillgång och efterfrågan. När det finns mycket el och efterfrågan är låg blir elen billig eller till och med gratis – ja, det är sant, här kan du läsa om negativt elpris.

Men när det i stället produceras för lite el sett till hus mycket hushållen behöver förbruka händer i stället det motsatta – att priset ökar kraftigt. Och det är det som hänt under den senaste tidens energikris.

Tiden på dygnet då elen är som billigast

El är en lite speciell produkt jämfört med många andra eftersom möjligheterna att lagra den är mycket små. Därför förändras inte priset bara sett till olika årstider – utan det svänger även mycket upp och ner under varje dag.

Därför blir elen avsevärt billigare under vissa delar av dygnet. I huvudsak kan man säga att elen är som billigast under natten. Det är på grund av att efterfrågan på elektricitet är som lägst när de flesta ligger och sover och arbetsplatserna är nedstängda.

Tabellen nedan visar hur elpriset går upp och ner under dygnets timmar. Exemplet är från en dag i slutet på oktober 2022 i elområde 4, alltså i södra Sverige.

Timmarna elen är billigast

Generellt börjar priset sjunka efter 22.00 och fortsätter göra det fram tills efter 05.00 på morgonen då det börjar höjas igen. Allra billigast el får du mellan 02.00 och 04.00 på natten, eftersom att efterfrågan är som allra lägst då.

Läs också: Fast eller rörligt elpris?

När på dagen är elen billigast?

Men om du inte vill vara uppe och dammsuga på natten kanske du undrar när på dagen du kan förbruka el till ett så billigt pris som möjligt. Prisskillnaderna på dagen beror också på efterfrågan – och priset är därför som högst på morgonen och sen eftermiddag/kväll när de flesta är hemma.

Därför faller priset också mitt på dagen. Efter 09.00 på morgonen börjar det falla, för att sedan börja stiga efter 16.00 igen.

Billigast el under dagtid hittar du alltså mellan 12.00 och 15.00. Den är dock inte lika billig som under natten.

När på dygnet är elen dyrast?

Som du säkert redan räknat ut vid det här laget är det alltså när efterfrågan är som högst som elen är som dyrast. Det är det på morgonen och på kvällen, under den tid då de allra flesta är hemma. Räkna med att elen är som allra dyrast mellan 07.00 och 09.00 på morgonen, och mellan 17.00 och 20.00 på kvällen.

Har du ett arbete där du jobbar dagtid så kan du utgå från ditt eget livsmönster. När du själv använder mycket el gör säkert de flesta andra också det, och då är det som dyrast. Det är de mönstret du får försöka bryta om du vill komma åt den billigare elen.

Läs mer: Lågkonjunktur

Skillnader i elpriset under veckorna – billigare på helgen?

Många undrar också om man kan vara smart gällande vilka dagar det passar att förbruka mer el. Finns det någon veckodag elen är som billigast – eller är elen billigare på helgerna?

Det finns ingen speciell veckodag som elen är billigast, men ofta kan elen vara billig på helgerna när förbrukningen sjunker i samhället. Elpriset påverkas dock mycket av vädret – så det går inte med säkerhet att säga på förhand att vissa dagar är bättre än andra.

Krävs att du har timprisavtal för att utnyttja den billiga elen

För att kunna nyttja det billiga elpriset under nätterna krävs det att du har ett timprisavtal på elen i hushållet. Med ett timprisavtal varierar ditt elpris timme för timme med priserna på elbörsen, medan du med ett traditionellt rörligt avtal får ett fast månadspris.

Följ timpriserna på nätet – eller i ditt elbolags app

Det går att se timpriserna på den europeiska elbörsen Nordpools hemsida – men deras tabeller är inte helt enkla att läsa av för en lekman. I stället brukar det normala vara att du kan följa elpriset genom ditt elbolag – antingen på sajten eller i en app. På så sätt så kan du med säkerhet veta att priset som står är det som just du kommer att betala för din förbrukning.

Så kan du nyttja hur elpriset skiftar över dygnet

När du nu har koll på vilka timmar elen är som billigast kan du börja anpassa din förbrukning till dessa. Förutom uppvärmning – om din bostad värms med direktverkande el – är det framför allt tunga hushållsmaskiner som drar mest elektricitet. Disk- och tvättmaskin, dammsugare och spis/ugn är några exempel.

Om du har ett rörligt timprisavtal kan du försöka att köra dessa maskiner när elen är billigare. Och kom ihåg att det ofta kan bli dyrare att ha ett timprisavtal om du förbrukar som mest el när alla andra gör det, alltså på morgonen och på kvällen.

OBS! Tänk dock på att vara försiktig med att köra hushållsmaskiner som tvätt- och diskmaskin när du sover. På flera håll i landet har räddningstjänsten avrått från detta på grund av brandrisken.

Andra smarta sätt att hålla nere elräkningen

Att anpassa sin energiförbrukning efter dygnets timmar är inte det enda sättet att hålla nere sina kostnader när elpriserna skenar. Du kan byta till lågenergilampor, tvätta klimatsmart och undvika stand by-läge. Här har vi sammanställt våra 25 bästa tips för att spara el.

Du finns också en del större investeringar du kan göra för att på sikt minska dina elkostnader stort. Till exempel investera i solceller – här kan du läsa om möjligheterna att ta ett solcellslån.

Vanliga frågor och svar – När är elen billigast?

Är det billigare att tvätta på kvällen?

Ja, elpriset börjar sjunka sent på kvällen, efter 22.00, och efter det är det billigare att köra tunga hushållsmaskiner.

Vilken tid på dagen är elen dyrast?

Elen är som dyrast på morgonen och sen eftermiddag-kväll. Mellan 07-09 på morgonen och 17-20 på kvällen får du betala som allra mest för din el.

Är elen billigare på helgerna?

Ofta kan den vara det, när arbetsplatser är nedstängda och folk är lediga och håller sig ute. Men elpriset beror också mycket på vädret – och det går inte säkert att säga att det finns vissa veckodagar då elen är billigare.

Var kan man se elpriset timme för timme?

Det går att se elpriset timme för timme på den europeiska elbörsen Nordpools sajt, men det allra vanligaste är att du ser ditt elpris hos just ditt elbolags sajt eller app. Där vet du också med större säkerhet priset just du kommer att betala för din el.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler