När sjunker bolåneräntorna? Prognos för 2024
Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.
I september 2023 höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 % till 4,00 %, vilket innebär dyrare produkter och sämre villkor för svenska låntagare. Sannolikheten för ytterligare en höjning är stor, men samtidigt går inflationen ner. Hur går den ekvationen ihop? Här kastar vi ljus på nuläget och prognosen framåt för bolåneräntorna.
Varför har vi höga bolåneräntor?
Vid hög inflation kan Riksbanken höja styrräntan – den ränta banker som lånar pengar av Riksbanken förhåller sig till. Syftet med att höja styrräntan är att bekämpa ökade kostnader i samhället och upprätthålla ekonomisk stabilitet. Genom att höja räntorna minskar efterfrågan på lån och konsumtion, vilket kan bidra till att dämpa inflationstrycket och återställa balansen i ekonomin.
Är räntehöjningar enda sättet att få ner inflationen?
Räntehöjningar är långt ifrån det enda sättet att bromsa en inflation, men en vanlig åtgärd som används av centralbanker för att kontrollera ekonomin och minska konsumtionen. Andra verktyg – som att minska statliga utgifter, höja skatter eller genomföra åtstramningsåtgärder för att minska inflationstrycket – kan användas parallellt med att höja räntorna.
Varför kommer räntorna att fortsätta gå upp?
Inflationstakten spelar en avgörande roll för om räntorna går upp eller inte. Genom att höja räntorna ökar kostnaden för att ta lån, vilket leder till en minskning av både konsumtion och investeringar i ekonomin. Detta kan ha effekten att den totala efterfrågan minskar, vilket i sin tur kan ha en dämpande effekt på inflationen.
Hur resonerar Riksbanken?
Riksbanken gör ständigt nya bedömningar för att avgöra vilka åtgärder som är mest effektiva för att kontrollera prisnivåerna och återföra dem till mer rimliga nivåer. Det svenska inflationsmålet är en årlig ökning på 2 procent, vilket är betydligt lägre än den nuvarande inflationstakten på över 9 procent.
För att möta detta kan Riksbanken vidta olika åtgärder, såsom att anpassa räntor, genomföra penningpolitiska insatser och främja ekonomisk tillväxt. Syftet med dessa åtgärder är att upprätthålla en stabil och hälsosam ekonomi för medborgarna.
Varför kommer räntorna att sjunka igen?
När inflationen minskar och blir mer stabiliserad, ger det Riksbanken möjlighet att sänka sin styrränta. Eftersom bankerna lånar pengar från Riksbanken kan de sedan erbjuda lägre räntor till både låntagare och konsumenter. Denna situation brukar återuppliva samhällets produktion och gynna ekonomin som helhet.
En nystart för ekonomisk tillväxt
Genom att sänka räntorna blir det mer lockande för företag och hushåll att ta lån och investera, vilket främjar ekonomisk tillväxt och ökar efterfrågan på varor och tjänster. På så sätt kan en minskad inflation fungera som en positiv katalysator för ekonomisk återhämtning och framsteg.
Vad kommer räntan att ligga på 2024?
Den svenska ekonomin befinner sig i ett osäkert läge och det är viktigt att komma ihåg att framtida räntehöjningar endast går att spekulera om.
Flera storbanker tror på ytterligare någon höjning av styrräntan innan året är slut. Vi kommer då troligen att få se höjda räntor även från bankernas håll.
Då är räntetoppen nådd – och räntan kan börja sjunka igen
Experter har länge varit överens om att styrräntan kommer att toppa omkring 4 %. Riksbanken har själva sagt att den sannolikt kommer att stanna på samma nivå under både 2024 och 2025, innan den börjar sjunka. Detta innebär alltså att svenskar med bolån kommer att få det ekonomiskt ansträngt under en lång tid framöver.
Varför höjs räntan när inflationen sjunker?
Inflationen minskar, men inte i önskad takt enligt Riksbanken. Enligt SCB-statistik har inflationen dämpats något från när den var uppe i över 10 % under vintern 2022/2023. Men den är fortfarande lågt från målet på 2%.
För att påskynda nedgången anser Riksbanken att det är motiverat att höja styrräntan. Dessa åtgärder syftar till att stabilisera ekonomin och kontrollera prisökningarna. Riksbanken fortsätter att noggrant observera situationen och vidtar åtgärder för att garantera en ekonomisk utveckling som är både hållbar och stabil.
Viktigt att se över och jämföra bolån
I en tid av ränteökningar och ekonomisk oro är det viktigt att noggrant granska sina bolån och utmana bankerna. Eftersom bolån oftast är betydande kan även små variationer i räntesatser innebära stora besparingar. Genom att jämföra olika banker och förhandla om bättre villkor kan du dra nytta av konkurrensen och säkerställa att du sparar betydande summor pengar. Ett sätt att ta kontroll över privatekonomin.
Låt oss hjälpa dig att hitta ett bolån
Behöver du hjälp med att välja mellan att ta ett nytt bolån eller flytta ditt befintliga bolån till en annan bank? Vi står redo att guida dig genom processen och analysera dina ekonomiska förutsättningar för att hitta det bästa lånet för dig. Vårt team är experter på att se över dina möjligheter och att hitta det bästa erbjudandet utifrån dina individuella ekonomiska förutsättningar.
SEB spår räntesänkning först 2024 – Affärsvärlden.se
Räntan höjs mer – Dagensps.se
Sommartjänster påverkade inflationen i juni – SCB.se
Vanliga frågor och svar – Ränteprognos 2024
Hur hög blir räntan 2024?
Hur hänger höga räntor och inflation ihop?
Kan inflation gynna låntagare?
Hur kan man få bättre ränta på bolånen?
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners