Häng med i Hängmattan!

Av: Pingis Berg-Hadenius
Vardagsekonom på Sambla

Alla mår bra av en paus från vardagen och att logga ut för semestern.

Vill du fylla på med positiva pengatankar – häng med!

Vi har varit med om ett omvälvande år sedan förra sommaren. Nu är räntan hög och den svenska kronan svag. Längtar du efter lite mer positiva pengatankar? Då kan den japanska ekonomicoachen Ken Honda inspirera. Han har bland annat skrivit boken “Happy Money the Japanese Art of Making Peace with Your Money”. 

Happy Money hjälper dig ställa om ditt förhållningssätt till pengar på ett positivt sätt. En metod att börja ställa om på ett positivt sätt till pengar är att säga tack till dig själv, varje gång du gör en ekonomisk transaktion. 

Det kan vara i mataffären, elräkningen som betalas eller pengarna som förs över till sparkontot. Att varje gång stanna upp och vara i nuet när du hanterar dina pengar, gör att du blir medveten om hur du hanterar pengar och sannolikt slutar du att spendera slentrianmässigt. Du får ett positivt ”flow” och känner inte längre att pengarna kan ta slut. Om du har oro eller stress över pengar är detta som en hälsometod för att ställa om till ett lugn och trygghet kring pengar. 

Det finns många poddar med Ken Honda att lyssna på, om du inte har tid att lyssna på hela boken, eller läsa den i hängmattan i sommar. 

Några tips:

  • Jämför inte din ekonomi med andras så att det skapar stress och oro över att andra har mer eller du måste ha mer pengar. Var nöjd med din ekonomiska situation. 
  • Sätt ett sparmål och börja spara och sätta av pengar så att du ser positivt på framtiden. Sparbeloppet spelar ingen roll, det viktiga är att du kommer igång!
  • Var medveten och säg ”Tack” till dig själv varje gång du gör en ekonomisk transaktion. Medvetandet och närvaro kan göra att du spenderar mindre slentrianmässigt.