Bästa länderna i världen att arbeta i 2023

Vi drömmer nog alla om att flytta till en helt ny plats emellanåt. Kanske har du fått nog av det kalla vädret och fått en nyfunnen uppskattning för soliga strandpromenader? Eller vill du kanske flytta till en storstad och uppleva allt som den har att erbjuda?

När man funderar på att flytta till ett annat land finns det en rad faktorer man bör ha med i sin beräkning. För vissa handlar det om karriärs- och jobbmöjligheter, medan det för vissa handlar om en högre levnadsstandard och bra barnomsorg och utbildning.

Med rådande inflationskris vill man dock oftast vara säker på att kunna behålla en viss levnadsstandard – och därför har vi på Sambla genomfört en studie för att hitta de bästa ställena att arbeta på 2023.

Vi rankade länder inom Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) mot faktorer som sysselsättningsgrad, kostnad för barnomsorg och lyckoindex – och resultatet kan hjälpa dig att bestämma vart du ska flytta härnäst!

1. Island

När man slår ihop samtliga faktorer i vår beräkning blir Island det bästa landet att leva och arbeta på. Eftersom de är bäst i klassen på sysselsättningsgrad, tvåa på genomsnittslön och trea sett till lyckoindex blir det ingen överraskning att vår nordiska granne rankas så högt. Island har en sysselsättningsgrad på 81.6 %, och med arbetslöshet som en stor anledning till fattigdom, stress och sociala problem blir det en väldigt viktig faktor.

2. Danmark

Som tvåa har vi ännu en av våra nordiska grannar – Danmark. Danmark främjar en bra balans mellan arbete och privatliv med en hög levnadsstandard och en stark ekonomi. Det förklarar också varför Danmark är ett av de lyckligaste länderna i studien, där de rankas tvåa med ett lyckoindex på 7.6.

3. Norge

Tätt efter Danmark kom ännu ett skandinaviskt land, nämligen Norge. Norge är som vi redan vet ett vackert land med fascinerande historia, fantastiska städer och rik kultur – men Norge har också en hög levnadsstandard, vilket återspeglas i vår studie. Norge har en låg arbetslöshet, de rankas 7:a i världen med en sysselsättningsgrad på 75,8 %.

Anställda i Norge kan njuta av sin fritid med en generös årsmedellön på 586 904 kronor, den nionde högsta medellönen i vår studie. Totalt sett hamnade Norge på 8:e plats i världen för lycka. Norge har också en väldigt låg löneskillnad mellan könen, på bara 4,8 %

Den enda faktorn som Norge inte rankades bland de tio bästa för var barnomsorgskostnader. Norge rankades 12:e bäst i världen för denna faktor, med en barnomsorg som kostar 6 % av hushållsinkomsten.

Yasin Kayhan, Head of mortgage på Sambla kommenterar: ”Det är fantastiskt att se så många skandinaviska och nordiska länder i toppen som de bästa arbetsplatserna. Som region har vi särskilt starka välfärdssystem, relativt låg brottslighet samt låga arbetslöshetstal. Detta leder till ett lyckligt och rättvist samhälle som gör dessa länder till fantastiska arbetsplatser.”

Topp 10 länder att flytta till om du älskar sol och värme

Samtidigt som vi rankade länderna på tidigare nämnda faktorer – så kollade vi även på genomsnittstemperaturer och soltimmar.

 

# Land Snitt soltimmar per år Snittemperatur i °C
1 Israel 3390 17.5
2 Australien 2815 13.5
3 Portugal 2801 17.5
4 Grekland 2769 19.5
5 Spanien 2740 15
6 USA 2520 15.5
7 Italien 2470 15.5
8 Turkiet 2345 12.5
9 Sydkorea 2133 13.5
10 Kanada 2088 4.5

5 tips inför att flytta utomlands för att jobba

Besök landet du vill flytta till i förväg

Att höra folk berätta om länder eller städer kan leda till att vi har en åsikt om dem redan på förhand. Därför är det alltid viktigt att i förväg besöka staden du vill flytta till. Detta bör du helst göra ett antal gånger så att du verkligen kan förstå kulturen och miljön ordentligt innan du bestämmer dig för om det är något för dig.

Gå med i utvandrar-forum och börja läsa bloggar

Bloggar och forum för andra svenskar som utvandrat till landet du vill flytta till är ett bra sätt att få information och råd från människor i en liknande situation som dig själv. Du kan ta reda på vad som gick bra för dem och vad som inte gjorde det så att du inte gör samma misstag. Det kan också ge dig lite mod att genomföra en flytt om du varit nervös eller tvekar.

Öva på det lokala språket

Du kanske har blivit förälskad i en ny plats, men oavsett stad eller land så kommer människorna vara viktigare än arkitekturen och kulturen. Så för att bygga kontakter och relationer bör du försöka lära dig det lokala språket. Grundläggande fraser kommer att hjälpa dig enormt i början av ditt vardagsliv. Efter ett tag kommer du sedan att fånga upp mer och mer av språket och bli flytande på nolltid.

Undersök levnadskostnaderna

Levnadskostnader kan skilja sig mycket från land till land, så det är mycket viktigt att undersöka hur det kan se ut på den plats du funderar på att flytta till. Titta på hur du kan behöva budgetera för räkningar, shopping och utedagar. Du kanske upptäcker att det är mycket billigare eller dyrare att köpa ett hus där, vilket kan förändra ditt beslut. Andra viktiga aspekter att tänka på är kostnader för värme, vatten och bensin – som alla kan variera kraftigt beroende på land.

Kolla upp lokala regler och lagar

Att respektera lagarna och reglerna i ditt nya land är viktigt, det sista du vill göra är att framstå som respektlös eller bryta mot en av lagarna som skulle leda till utvisning. Innan du flyttar, undersök grundligt ländernas lagar eftersom de skiljer sig beroende på vilket land du flyttar till. Vissa länder har religiösa lagar medan andra har andra traditionella lagar eller regler.

Om undersökningen

Vi samlade in och jämförde statistik över OECD-länder, varav 33 länder hade fullständiga data. Länder utan fullständiga uppgifter exkluderades från vår slutliga ranking.

Mätvärden hämtades från följande: sysselsättningsgrad, lyckoindex, genomsnittslön, kostnad för barnomsorg, lönegap mellan könen och inflation. Medeltemperaturer hämtades från Weather & Climate.