Så firar du en billig jul – Mat, pynt och julklappar

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så firar du en billig jul
Där hittar du billigt julpynt
Så kan du tänka kring julklappar
Så firar du en billig jul
Där hittar du billigt julpynt
Så kan du tänka kring julklappar

Julen är en högtid som lätt kan bli en dyr historia, vilket kan skapa onödig stress under en tid man hellre vill förknippa med mys och gemenskap. Som tur är finns det flera knep att ta till för att fira en billigare jul – något som kan vara bra inte bara för plånboken utan även för miljön. Här kikar vi på hur du kan fira jul på en liten budget. 

Gör en julbudget

I god tid innan jul kan det vara bra att sätta upp en realistisk budget inför julfirandet. Där präntar du ner alla kostnader – från julpynt till julmat och julklappar. Ange den summa pengar du kan tänka dig lägga på varje kategori och försök sedan att hålla dig inom budgeten.

Så fixar du billig julmat

Ett billigt julbord behöver inte innebära en tråkigare jul. Att fokusera på färre rätter, planera dina inköp eller ordna knytkalas är alla smarta drag för att hålla nere utgifterna under jul.

Planera dina inköp

Gör en detaljerad inköpslista och håll dig till den. Undvik impulsköp och dyra sista-minuten-inköp. Jämför priser och utnyttja erbjudanden och rabatter i butiken.

Läs även: Billigaste mataffären 2024

Banta menyn

Brukar julmaten räcka i flera dagar efter julafton? Då har du stora möjligheter att banta ner menyn för att spara pengar. Ett julbord behöver nämligen inte vara överflödigt för att vara festligt. Välj ut de rätter som alla faktiskt äter av och fokusera mer på kvalitet snarare än kvantitet. Anpassa portionerna efter antalet gäster för att undvika slöseri.

Knytkalas

Ska du bjuda hem hela tjocka släkten på julmiddag? Då är det ett ypperligt tillfälle att anordna ett knytkalas istället för att laga all mat själv.

Utöver att vara kostnadseffektivt skapar det också en mer inkluderande och sammanhållande känsla. Dessutom kan det minska din stress som julvärd avsevärt.

Billigt julpynt & juldekorationer

Att dekorera inför julen ska inte behöva kosta en förmögenhet år efter år. Har du inte julpynt hemma från tidigare år finns det flera sätt att fixa det på en liten budget. Här kommer tre tips!

1. Gör eget julpynt

Är du någorlunda pysslig av dig kan du göra eget julpynt. Använd material som du redan har hemma såsom tyg och papper och naturmaterial som kottar, grenar och pinnar. På exempelvis Pinterest finns det flera tips på hur du gör ditt eget julpynt av alltifrån bullformar till gamla kläder.

2. Köp billiga julsaker second hand

Second hand kan vara en guldgruva för billigt julpynt. Vill du ha ett större utbud kan du kolla in second hand-marknader online som exempelvis Vinted. Där finns billigt julpynt som ofta säljs till låg eller ingen frakt.

3. Köp plastgran

Att köpa en plastgran i stället för en riktig gran är en smart investering som kan bespara dig utgifter i det långa loppet. Idag finns det flera plastgranar som är nästintill identiska med riktiga granar. Dessutom slipper du alla barr!

Läs också: Billiga vinteraktiviteter

Billiga julklappar

Julklappar kan ofta vara en av julens större utgifter – men det finns flera sätt att göra dem mer prisvärda. Sätt en budget för varje present och var kreativ. Hemmagjorda gåvor, upplevelser eller andrahandsfynd kan ofta vara minst lika uppskattade som nyproducerat.

Föreslå julklappsspel

Ett julklappsspel där varje deltagare tar med en eller ett fåtal klappar kan vara ett roligt och billigt sätt att byta presenter på. Detta tar bort pressen på att köpa många gåvor och lägger dessutom större fokus på både gemenskap och underhållning.

Köp julklappar second hand

Att ge bort saker från second hand-butiker är både budgetvänligt och hållbart. På onlinebutiker som Vinted och Tradera finns ett enormt utbud av julklappar till ett lägre pris.

Köp endast julklappar till barnen

Julen kallas ofta för barnens högtid. Ett bra sätt att skära ner på kostnaderna är genom att helt enkelt skippa julklapparna till de vuxna och bara köpa klappar till barnen. Det är ett bra sätt att hålla julens magi vid liv för de yngsta samtidigt som det minskar den ekonomiska bördan för er vuxna.

Läs också: Billiga skidresor i Alperna eller Sverige

Vanliga frågor och svar – Jul på en budget

Hur firar man jul på en liten budget?

Om du vill fira jul på liten budget kan du exempelvis ordna knytkalas på julafton och köpa både julpynt och julklappar från second hand-affärer. Gör en budget i god tid innan julafton för att få koll på dina utgifter och hur mycket du har att röra dig med.

Vart kan man köpa billiga julklappar?

Vill du komma billigt undan är det smart att köpa julklappar second hand. Hittar du ingenting i din lokala second hand-affär kan du kolla in second hand-sajter som Vinted eller Sellpy. Där hittar du ett enormt utbud av prylar som ofta kan skickas till dig med låg frakt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler