Så mycket kostar resorna i årets Champions League

Årets fotbollssäsong är i gång, och med Manchester City som regerande mästare efter sin första titel i herrarnas Champions League i våras är det alltid lika spännande att se vad årets upplaga kommer att bjuda oss på.

En sak som dock förblir densamma är de hängivna fansen som spenderar tusentals kronor och reser hundratals mil för att se sitt lag runt om i Europa. Här har vi tittat på vilka fans som behöver lägga mest pengar och resa längst för att följa sitt lag i år.

Hoppa direkt till:

Med lottningen klar kan supportrar till de 32 klubbarna i herrarnas Champions League redan börja planera sina bortaresor. För att se ditt lag utomlands måste du ta hänsyn till kostnaden för resa, boende, försäkring samt mat och dryck.

Vissa fans kommer att behöva resa längre än andra, med Galatasaray-fans i toppen som sammanlagt reser hela 1 241 mil under gruppspelet 2023/2024, enligt vår undersökning.

Men de fans som måste resa flest mil behöver inte nödvändigtvis betala mest. Vi på Sambla har fördjupat oss i kostnaden för att gå på varje bortamatch via direktflyg från respektive klubbs närmaste flygplats för att ta reda på vilket lag som är mest prisvärt respektive dyrast att stötta.

Total resekostnad för bortaresor i Champions League

1. Manchester United – 16 155 kronor

Englands fans är kända runt om i Europa, och de engelska lagen har ofta stora bortaföljen. Om några Manchester United-fans vill följa sitt lag i Europa den här säsongen måste de betala mer än någon annan fanskara. Laget har matcher mot Bayern München, FC Köpenhamn och Galatasaray, vilket skulle kosta en genomsnittlig supporter 16 155 kronor för flygbiljetter tur och retur.

2. Red Bull Salzburg – 13 580 kronor

Med tanke på Salzburgs centrala läge i Europa hade man kunnat anta att det skulle vara en billigare plats att resa från. Men med resor till Milano, Lissabon och San Sebastian inplanerade har det visat sig vara den klubb som är näst dyrast för fansen att följa i Champions League-gruppspelet. Det finns dock alternativ för Red Bull Salzburg-supportrar. Eftersom Salzburgs flygplats är relativt liten, kan München eller Wiens flygplats vara ett bättre alternativ.

3. RB Leipzeig – 13 290 kronor

RB Leipzeig har varit en fast punkt i Champions League de senaste åren. De har tagit för vana att producera och utveckla unga spelare och sälja dem vidare för stora summor pengar. Emil Forsbergs Leipzeig lottas i grupp G i år och reser till Manchester City, Röda Stjärnan Belgrad och Young Boys från Schweiz.

Staden Leipzig, som ligger i östra Tyskland, innebär att resorna till Manchester och Bern i Schweiz blir relativt långa. Leipzigs flygplats erbjuder också färre budgetalternativ när det kommer till flyg, vilket resulterar i att flygen blir dyrare. Att resa till de tre bortamatcherna kommer det att kosta fansen runt 13 290 kronor, vilket är tredje mest i Champions League.

De dyraste grupperna att följa ditt lag i

 

Grupp Total kostnad
A 48 715 kr
G 40 130 kr
D 38 870 kr
E 38 480 kr
F 33 005 kr
H 31 305 kr
B 28 825 kr
C 27 140 kr

Vår undersökning har visat att grupp A är den dyraste att vara med i den här säsongen på grund av ett antal faktorer – bland annat att Galatasaray tillhör denna grupp. Galatasaray ligger i Istanbul vilket gör dem till ett av de lag längst bort att resa till i årets Champions League.

Men det också kan bero på populariteten hos Manchester United och Bayern München, vilka också är i grupp A och driver upp resekostnaderna i Europa på grund av den höga efterfrågan.

I andra änden av spektrumet finns grupp C, med Real Madrid, Braga, Napoli och Union Berlin. Eftersom alla dessa lag spelar i antingen centrala, södra eller västra Europa, gör avståndet att resekostnaderna minskar.

De 10 dyraste (och mest prisvärda) bortamatcherna att gå på

1. Bayern München – Manchester United

En flygresa för ett besök till München skulle kosta dig 8 100 kronor, vilket gör den till den dyraste resan i årets gruppspel. Manchester United är en av klubbarna i England med flest fans, vilket gör efterfrågan på flygresor högre, och den här specifika flygningen så dyr. Lägg därtill att det är en match mellan två av världens största klubbar.

2. S.L. Benfica – Red Bull Salzburg

Den 20 september reser Red Bull Salzburg från Österrike till Benfica i Portugal. Det har visat sig vara den näst dyraste matchen att resa till som bortafan i årets Champions League-gruppspel, och kostar 7 160 kronor. Vissa rutter i Europa erbjuder färre flyg och Salzburg till Lissabon är en sådan.

3. Feyenoord – Celtic FC

Efter Rangers nederlag mot PSV i kvalet är Celtic det enda laget från Skottland i årets Champions League-gruppspel. Man kan förstå med tanke på Glasgows geografiska läge att det blir dyrt för Celtic-fans att resa. Deras match mot Feyenoord kommer att kosta 6 350 kronor i enbart flyg, vilket gör det till den tredje dyraste matchen för bortafans.

1. Paris-Saint Germain mot AC Milan

Vissa supportrar har mer tur än andra den här säsongen, och AC Milans fans behöver bara betala 472 kr för flyg tur och retur med Ryanair för att se sitt lag ta sig an PSG. Detta är den mest prisvärda bortamatchen för supportrar att resa till i Champions Leagues gruppspel i år.

AC Milan har vunnit tävlingen sju gånger (senast 2007) så europaresor är inget nytt för dem. Förra säsongen tog de sig hela vägen till semifinal innan de slogs ut av sina rivaler Inter Milan med sammanlagt 3-0.

2. Braga mot Real Madrid

En av de kortare resorna i årets Champions League, när Real Madrid åker till Braga i Portugal den 24 oktober. Tack vare Ryanair behöver supportrar bara betala 514 kr för sina flyg till Bragas närmaste flygplats, Porto. Real Madrid-supportrarna kan se fram emot att besöka Bragas unika arena, som endast har två läktare och en bergsvägg bakom ena målet.

3. Inter Milan mot S.L. Benfica

Milano och Lissabon är två av Europas mest besökta städer, fans som planerar att resa till matchen den 3 oktober kommer bara att behöva betala 681 kronor för sina flygningar med easyJet. I en grupp där vi också hittar Red Bull Salzburg och Real Sociedad kommer både Inter Milan och Benfica vara favoriter för att kvalificera sig till slutspelet.

Båda lagen har en lång historia av att spela Champions League, där Inter Milan tog sig hela vägen till finalen förra året, där de förlorade mot Manchester City i Istanbul.

Så långt kommer varje lag att behöva resa i årets Champions League-gruppspel

1. Galatasaray – 1 242 flygmil

Galatasaray, ett lag känt för sitt stora följe, är det enda turkiska laget som är med i årets Champions League-gruppspel. Att vara placerad i grupp A, som inkluderar resor till Bayern München, Manchester United och FC Köpenhamn, gör det inte till någon överraskning att det turkiska laget kommer att behöva resa längst av alla lag.

Enligt airmilescalculator.com beräknar vi att Galatasaray skulle generera i genomsnitt 1 002 kg koldioxid (CO2) per person över alla sina bortamatcher, när man räknar in resor tur och retur. Detta är de mest genererade utsläppen bland alla lagen i vår studie.

2. Porto – 1 182 flygmil

Porto är en etablerad Champions League fotbollsklubb med två Europatitlar, och de slutade tvåa i den portugisiska ligan förra säsongen.

Porto spelar i grupp H ihop med Barcelona, ​​Shakhtar Donetsk och Royal Antwerp. Trots detta, vilket innebär att de kan ha en bra chans att ta sig vidare, kommer de att behöva resa en del. Under de tre bortamatcherna kommer de att resa 1 182 mil, näst mest av alla lag i tävlingen. Detta översätts till ett genomsnitt på 984 kg CO2 per person.

3. Union Berlin – 1 042 flygmil

Detta kommer att bli Union Berlins första gruppspel någonsin i Champions League, och det kom som en stor överraskning när denna östberlinska klubb lyckades kvalificera sig framför några stora lag i Tyskland. Det är därför Union Berlin är en av de de största underdogsen i årets tävling.

De kommer att resa för att möta Napoli, Real Madrid och Braga i grupp C, med totalt 1 042 flygmil och i genomsnitt 918 kg CO2 per person. Långa resor till Spanien och Portugal gör att flygmilen går upp – samtidigt som supportrarna kan komma undan någorlunda billigt på grund av ett brett utbud av flyg till Madrid och Porto.

4. Sevilla – 1 007 flygmil

Sevilla är känt för sin vackra arkitektur och varma temperaturer, men för fotbollsfans är de kända som mesta mästarna av Europa League. De har vunnit tävlingen vid sju tillfällen, mer än någon annat lag. Men med en budget som är betydligt lägre än många andra i den här tävlingen är det osannolikt att de vinner Champions League.

Sevilla är i grupp B med resor till Arsenal, PSV och Lens. Flera resor till västra Europa alltså, för laget från södra Spanien. Spanska fans är inte kända för att resa på bortamatcher jämfört med andra länders supportrar, men de som gör det kommer att hitta prisvärda alternativ, speciellt till London och Nederländerna. Den totala flygmilen som Sevilla reser är 1 007 och 920 kg CO2 per person i genomsnitt.

5. Royal Antwerp – 972 flygmil

Royal Antwerp har en blygsam historia inom europeisk fotboll och spelar ofta i Europa League. Deras största europeiska framgång kom 1993, när de nådde finalen i Europeiska cupvinnarcupen och förlorade mot italienska Parma i finalen.

Genom att placeras i grupp H kommer Antwerpen att resa till Barcelona, ​​Porto och Hamburg (Shakhtar Donetsk), med 972 flygmil och i genomsnitt 886 kg CO2 per person. En siffra som nås på grund av de långa resorna ner till Spanien och Portugal i sydvästra Europa.

Hur kan man resa till Champions League-matcher på en budget?

1. Undersök resedatum

Kostnaden för flyg kan variera nästan dagligen och kan till och med vara högre beroende på vilken dag du väljer att flyga, där fredagar och helger vanligtvis är dyrare. Undersök alla aspekter av resan, inklusive ditt boende för att ta reda på om det är billigare att flyga en dag eller två tidigare. Om du inte har bråttom kan du också överväga att ta ett flyg med mellanlandning för att ytterligare minska kostnaderna.

2. Tänk på olika flygplatser

Ibland är det inte alltid det mest kostnadseffektiva alternativet att flyga från din närmaste flygplats. Tänk på andra flygplatser nära dig, såväl som de nära dina vänner om du planerar att resa med dem. Alternativt, har du familj nära en flygplats med billigare flyg där du kan övernatta?

3. Välj rätt matcher

Hur bra det än skulle vara att gå på alla ditt lags matcher är det inte ofta möjligt. Försök att begränsa dina mest efterlängtade matcher till två eller tre, inklusive hemmamatcher, och beräkna kostnaderna för att gå på var och en. Även om din favoritmatch kan vara den dyraste att resa till, när du räknar in andra utgifter som mat och boende, kan den visa sig vara den mest prisvärda.

4. Planera mat och dryck

Att konsumera mat och dryck köpt vid arenan kan snabbt bli en fälla för att spendera pengar, särskilt när de flesta arenor inte tillåter dig att ta in medhavd mat. Vid din nästa match, planera i förväg och sikta på att äta lunch i din lägenhet. Genom att besöka din lokala affär den första dagen av resan kan du se till att du har gott om förnödenheter för att ta dig igenom helgen.

5. Sätt en budget

Viktigast av allt, sätt upp en budget och håll dig till den. Räkna ut ihop med dina vänner hur mycket ni är beredda att spendera på resor, utan boende samt mat och dryck under resan. Detta kommer att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut och undvika eventuella onödiga utgifter.

Metod:

Vi plockade ut den billigaste kostnaden för direktflyg mellan varje lags närmaste flygplats från sajten SkyScanner. Totalbeloppet baseras på flygresa dagen före varje match och returresa dagen efter. Datan samlades in den 6 september 2023. Den här kampanjen är endast avsedd för underhållningsändamål, och direktkostnaden för flygningar kanske inte är en direkt representation av siffrorna som samlades in vid tidpunkten för vår studie. Sambla har inget samarbete med SkyScanner.

Den genomsnittliga koldioxidmängd som genereras per person baseras på siffror från www.airmilescalculator.com.Siffrorna är uppskattningar och inkluderar endast den Co2 som genereras av förbränning av flygbränsle.

Om Sambla:

Sambla är den nya generationens låneförmedlare, som kan hjälpa låntagare att hitta lägst ränta för att samla lån och låna pengar.