Bankgiro & Bankgironummer

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Hur fungerar betalningar genom bankgiro?
Så hittar du bankgironummer
Ska bankgiro försvinna?
Hur fungerar betalningar genom bankgiro?
Så hittar du bankgironummer
Ska bankgiro försvinna?

Om en faktura ska betalas via bankgiro sker det med bankgironumret som anges på fakturan. Betalning via bankgiro är både säkrare och enklare än en banköverföring. Här kan du läsa om hur bankgiro fungerar, hur betalning via bankgironummer sker och hur fort en betalning når mottagaren.

Vad är bankgiro och bankgironummer?

Bankgirosystemet är en så kallad clearingtjänst, vilket innebär att tjänsten underlättar för betalningar mellan olika svenska banker.

Främst är det företag och organisationer som skaffar bankgironummer och därmed erbjuder sina kunder och medlemmar att betala via bankgiro. Men det går även att skaffa ett bankgironummer som privatperson.

Bankgirot är alltså organisationen som upprätthåller flera finansiella betalsystem i Sverige. Ett av dessa är bankgirosystemet och inom detta används bankgironummer vid transaktioner.

Så fungerar Bankgironummer

Ansökan om att få ett bankgironummer sker via en bank. När ansökan har godkänts anges vilket bankkonto som ska vara kopplat till bankgirosystemet.

När kunderna sedan betalar en faktura via bankgiro kommer pengarna att överföras till det kopplade bankkontot. Kunderna behöver därmed aldrig veta företagets bankkontonummer, bankens clearingnummer eller annan information för att kunna betala fakturan.  Det enda som krävs är mottagarens bankgironummer.

Bankgiro underlättar administration

Med hjälp av bankgirosystemet kan företag ha kontroll på kassaflödet och betalningar oavsett vilken bank som de, eller kunderna, har. Det är även möjligt att exempelvis skapa flera bankgironummer och peka dessa till samma bankkonto.

För företag erbjuds även flera funktioner som underlättar administrationen vid fakturahantering. Bland annat går det att få automatisk matchning mot fakturor vilket gör det enkelt att se om en faktura är betald eller inte.

Betalningen görs säkrare

Att erbjuda betalningar via ett bankgironummer är på flera sätt säkrare än att be kunderna göra en banköverföring. Företaget behöver inte ge ut eget bankkontonummer och kunden kan själv kontrollera att bankgironumret verkligen tillhör det företag som skickat fakturan.

Läs också: Autogiro

Hur betalar man med bankgiro?

En inbetalning via bankgiro sker enklast via bankens hemsida eller app. I detta fall tillkommer det inte någon kostnad för den som genomför betalningen. De som inte har tillgång till internetbank kan genomföra betalningar via ett bankkontor. Men då tillkommer oftast en kostnad.

Betala via post med Girobetalningar

Ännu ett alternativ är att betala via tjänsten Girobetalningar. Det innebär att kunden kopplar ett bankkonto till Girobetalningar och att ett häfte med betalordrar skickas ut med post till den personen. Dessa betalordrar kan sedan fyllas i och skickas in till banken, tillsammans med inbetalningskort och fakturor, varpå banken genomför betalningarna.

Detta alternativ kostar däremot ett par hundra kronor per år och det tar ett par dagar innan betalningen är genomförd.

Det är inte möjligt att betala från bankgiro

Eftersom ett bankgironummer är kopplat till ett bankkonto sker alla transaktioner direkt till detta konto. Det innebär att någon betalning från bankgirot inte är möjligt.

Läs fler av våra artiklar:

Hur lång tid tar en bankgirobetalning?

Om en bankgirobetalning genomförs före 9.45 kommer mottagaren att få pengarna inom samma vardag. Sker överföringen efter 9.45 kommer pengarna att vara hos mottagaren kommande vardag.

Pengarna kommer alltså inte att nå mottagaren på lördagar, söndagar, helgdagar samt midsommarafton, julafton eller nyårsafton.

Pengarna måste finnas på kontot kvällen innan

För att betalningen ska gå igenom krävs att summan för överföringen finns på kontot 23.45 dagen innan de förväntas nå mottagarens konto. På helger gäller 23:00. Skapas en överföring på lördagen behöver alltså tillräckligt saldo finnas på kontot söndag klockan 23.00 för att betalningen ska godkännas och genomföras.

Läs också: Vad betyder förfallodatum?

Så kan du se ditt eller någon annans bankgironummer

Via en sökfunktion på Bankgirot.se kan du söka utifrån bankgironummer eller organisationsnummer. Det går på detta sätt att exempelvis kontrollera vilket företag som äger ett bankgironummer.

Tjänsten kan även användas för att säkerställa att en sifferkombination är just ett bankgironummer och inte annan finansiell information. Detta till skillnad mot ett bankkontonummer, där banksekretessen resulterar i att det inte är möjligt att kontrollera vem som äger ett specifikt kontonummer.

Hur ser ett bankgironummer ut?

Ett bankgironummer har sju eller åtta siffror. De första sex, eller sju, siffrorna anger vem som äger det medan den sista siffran är en kontrollsiffra som beräknas utifrån övriga siffror. Det är därmed en säkerhetsåtgärd som gör att felaktigt angivna bankgironummer lättare upptäcks.

När bankgiro erbjuds som betalningsalternativ på en faktura är det även mycket vanligt att förkortningen ”BG” anges före siffrorna. Detta för att förtydliga att det är ett bankgironummer.

Bankgiro erbjuder flera betalningslösningar

Många förknippar bankgiro enbart med en betalningslösning som erbjuds av företag vid fakturering. Men det är bara en av många tjänster som erbjuds inom bankgirosystemet. Bland annat kan det även användas för autogiro och E-faktura. Organisationen Bankgirot äger och underhåller även systemet ”Betalningar i realtid (BiR)” som möjliggör Swish.

Läs också: IBAN-nummer och BIC-kod

Ska bankgiro försvinna?

År 2020 tecknades ett avtal mellan Bankgirot och P27 Nordic Payments Platform AB. Avtalet innebar att P27 skulle förvärva Bankgirot förutsatt att EU-kommissionen godkände detta förvärv. Året efter gav EU detta godkännande varpå Bankgirot blev dotterbolag till P27.

I början av 2022 blev det offentligt att ett nytt och modernare betalningssystem skulle tas fram av P27 och därmed ersätta bankgirosystemet. Men det visade sig vara ett för stort och komplext projekt och i april 2023 drog P27 tillbaka sin ansökan till Finansinspektionen för att bedriva clearingverksamhet. Därmed blev bankgirot kvar i dess nuvarande form.

Läs också: Vad är aviavgift?

Vanliga frågor och svar – Bankgiro

Är bankgiro och kontonummer samma sak?

Nej, bankgironumret är kopplat till ett bankkonto och har därmed inget eget kontonummer. Ett bankkonto har däremot alltid ett kontonummer.

Vad är skillnaden på plusgiro och bankgiro?

Plusgiro ägs av Nordea och har både betalningslösningar och konto. Bankgiro ägs av ett flertal banker och erbjuder enbart betalningslösningar.

Kan bankgiro användas för utlandsbetalningar?

Nej, bankgirot kan bara användas för transaktioner inom Sverige.

Går det att skicka till bankgiro från alla banker?

Nej, alla banker erbjuder inte detta alternativ. Ett exempel är att överföringar från SBAB inte kan ske via detta betalningssystem.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler