Bolåneskydd – därför är det bra att ha

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar bolåneskydd
Kostnaden för olika delar
Då är en trygghetsförsäkring bättre
Så fungerar bolåneskydd
Kostnaden för olika delar
Då är en trygghetsförsäkring bättre

Ett bolåneskydd är en försäkring vid olycksfall, sjukdom, vård av nära anhörig eller dödsfall. Här tittar vi närmare på bolåneskydd och vad det krävs för att teckna ett. Istället för ett klassisk bolåneskydd erbjuder vi något bättre som vi kallar Trygghetsförsäkring. Den täcker inte bara ditt bolån – utan alla dina lån.

Vad är ett bolåneskydd?

Bolånet är ofta den största utgiften i hushållet. Banken räknar med att du klarar av att betala både ränta och amorteringar, och för bolån finns det inget som heter betalningsfria månader. Men om du skulle bli sjuk, arbetslös eller råka ut för en olycka, kan det bli svårt att klara av betalningarna. Därför är det bra att teckna ett bolåneskydd i samband med att du tar ditt bolån.

Du väljer själv vad bolåneskyddet ska täcka

Bolåneförsäkringar är oftast indelade i två separata delar:

 1. Den första delen ger dig ekonomisk ersättning för bolånet om du blir arbetslös, sjuk, råkar ut för en olycka eller behöver ta hand om en anhörig.
 2. Den andra delen ger ett ekonomiskt skydd i händelse av dödsfall. Det gör det lättare för de efterlevande att bo kvar i bostaden. Livförsäkringsdelen betalar delar av eller hela bolånet upp till ett maxbelopp.

Vad kostar en bolåneförsäkring?

Bolåneförsäkringar kostar olika mycket beroende på vad du försäkrar:

 • Bolåneskydd vid förlorad inkomst
  Priset för ett bolåneskydd som täcker arbetslöshet, sjukdom, etc. baseras på hur stor del av lånets månadskostnad du väljer att försäkra. Den övre gränsen för möjlig månadsersättning brukar vara 15 000 kronor, men vissa banker sträcker sig upp till 20 000 kronor. Kostnaden för premien räknas ut procentuellt på ersättningsbeloppet och varierar från bank till bank, men ligger omkring 5–10 %. Bolåneskyddet för förlorad inkomst brukar betalas ut under 12–18 månader.
 • Bolåneskydd vid dödsfall
  Kostnaden för livskyddspremien räknas också ut efter hur stor del av försäkringen du vill att den ska täcka. Maxbeloppet för utbetalning är vanligen 40 prisbasbelopp, vilket 2023 innebär 2 088 000 kronor.
  Dessutom är den försäkrades ålder en viktig faktor för livskyddet. En 30-åring betalar generellt endast en tredjedel av vad samma premie kostar en 50-åring. Livskyddspremien är dock betydligt billigare än bolåneskyddet för inkomst och arbetslöshet, då sannolikheten för tillfälliga dippar i privatekonomin är större än att en person avlider.

Bolåneskydd på köpet – för bra för att vara sant?

Ibland erbjuder banker kostnadsfritt bolåneskydd till kunder som samlar hela sin ekonomi hos dem. Även om det kan låta bra, är det alltid värt att räkna på vad helhetslösningen hos en och samma bank faktiskt kostar dig i form av avgifter, etc. Om avgifterna blir högre än premiens värde, finns det ingen anledning att ta erbjudandet.

Kriterier för att få ett bolåneskydd

Banker har rätt att sätta sina egna grundkrav för försäkringar, men vissa kriterier är återkommande. Bolåneskydd kan tecknas av dig som:

 • fyllt 18 men inte 64 år
 • är tillsvidareanställd med en arbetstid på minst 22 timmar per vecka under minst 6 sammanhängande månader direkt före försäkringen tecknas
 • är folkbokförd och bosatt i Sverige vid försäkringens beviljande.

Karensdagar och kvalifikationstid

Bolåneskydd brukar ha minst 30 karensdagar, under vilka du inte får ut några pengar. När du tecknar bolåneskyddet måste du vara ärlig med eventuella existerande sjukdomar som kan innebära sänkt arbetsförmåga eller framtida sjukhusvistelser. Om du varit sjukskriven under en period innan du vill teckna en försäkring kan du också få avslag. För att undvika bedrägerier brukar bankerna ha en så kallad kvalifikationstid på 150–180 dagar innan bolåneskyddet börjar gälla.

För vilken typ av lån kan jag teckna en låneförsäkring?

Det finns låneförsäkringar för bolån och privatlån. För snabblån, som ofta är på lägre belopp, kan du inte teckna skyddspremier av något slag.

Likt alla andra försäkringar, kan du säga upp ditt bolåneskydd när som helst.

Skillnaden på bolåneskydd och trygghetsförsäkring

Ett bolåneskydd är direkt kopplat till ditt bolån. Du kan inte ha kvar försäkringen om du exempelvis byter bank eller tecknar ett nytt bolån. Ersättningen för bolåneskydd gäller också specifikt för räntan och amorteringen på lånet. Pengarna betalas inte ut till ett konto, utan går direkt till det specifika ändamålet.

En trygghetsförsäkring är istället kopplad till dig som försäkringstagare och ger ersättning utifrån det belopp du valt. Du kan alltså täcka andra fasta kostnader än bolånen med en trygghetsförsäkring, exempelvis el, värme och hyra. Om du skulle byta bank eller bolån påverkas inte din trygghetsförsäkring.

Då båda alternativen bygger på samma premisser, gäller snarlika kriterier för trygghetsförsäkringar som för bolåneskydd.

Vad är billigast – bolåneskydd eller trygghetsförsäkring?

Om du räknar med att betala premien fullt ut går det att hitta trygghetsförsäkringar som är lite billigare än bolåneskydd. Samtidigt bakar många banker in bolåneskydd i sina bolån, vilket också kan vara gynnsamt. Ibland innebär det dock att räntan på lånet blir högre istället – något bankerna inte använder som främsta säljargument.

Det bästa sättet att få ett bolåneskydd eller en trygghetsförsäkring som passar för din situation och plånbok, är att jämföra erbjudanden.

När tecknas låneskyddet?

Du får alltid tillfälle att teckna ett bolåneskydd eller en trygghetsförsäkring för privatlån i samband med att du tar lånet. Men precis som med andra försäkringar går det även bra att köpa till skyddet under löptidens gång. Kom dock ihåg att du inte får ha några kända sjukdomar som kan komma att påverka din ekonomi inom överskådlig framtid.

Samblas trygghetsförsäkring

Sambla erbjuder en fristående trygghetsförsäkring. Den liknar i mångt och mycket ett vanligt bolåneskydd, men täcker mer än bara ränta och amortering. Vår trygghetsförsäkring är liksom bolåneskydd indelad i två delar – en för inkomstbortfall och en för dödsfall. Karenstiden är 30 dagar. För att få teckna försäkringen ska du vara:

 • 18–63 år gammal
 • fullt arbetsför
 • tillsvidareanställd sedan ett minst ett halvår tillbaka (ej egenföretagare)
 • ansluten till svensk försäkringskassa
 • folkbokförd och bosatt i Sverige.

Ansök om trygghetsförsäkring och privatlån samtidigt

Via Sambla kan du jämföra privatlån på upp till 600 000 kronor från över 40 banker och långivare samtidigt. Då alla vill ha dig som kund pressas räntan automatiskt ner till lägsta möjliga nivå utifrån dina individuella förutsättningar.

När du hittat ett privatlån som passar dig kan du samtidigt ansöka om Samblas trygghetsförsäkring – ett bra sätt att klara av lånet om olyckan är framme eller ekonomin får en tillfällig dipp.

Vill du veta mer om fördelarna med bolåneskydd och trygghetsförsäkringar? Kontakta oss på Sambla!

Vanliga frågor och svar – Bolåneskydd

Är bolåneskyddet värt kostnaden?
Den dag du blir arbetslös, sjuk eller omkommer kan det vara bra att ha ett bolåneskydd. Men om du redan har en livförsäkring och stora utgifter, kan det var värt att överväga om ett bolåneskydd verkligen är helt nödvändigt.
Kan ersättningen i låneskyddet ändras?
Ja, eftersom bolåneskyddet bland annat baseras på ålder. Vid försäkringstidens slut kan dina villkor ändras om du vill förnya dem.
Hur lång är ersättningstiden för bolåneskydd?
För sjukdom eller arbetslöshet är genomsnittstiden 60 veckor.
Vad händer om två personer vill teckna premien?
Då debiteras vanligen dubbel premie.

Våra partners

img
img
img
img
img
img