Autogiro – det enklare sättet att sköta sina betalningar

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar autogiro
Så kommer du igång
Viktiga saker att tänka på
Så fungerar autogiro
Så kommer du igång
Viktiga saker att tänka på

Autogiro innebär att pengarna för olika fasta utgifter dras automatiskt från ditt bankkonto. Många företag erbjuder sina kunder autogiro men du behöver själv registrera dig för att komma igång. Här går vi igenom vad som gäller för autogiro och hur du går tillväga. 

Vad är autogiro?

Autogiro är en elektronisk tjänst som smidigt ersätter manuellt arbete när du ska betala dina räkningar. Istället för att få separata avier för exempelvis hyra, telefonräkningar, lån och abonnemang kan du välja autogiro. Då dras pengarna automatiskt från ditt konto på ett angivet datum varje månad. Du måste alltid se till att ha täckning på kontot när pengarna ska dras.

Vad kostar autogiro?

Autogiro är helt kostnadsfritt för dig som bankkund. Företagen tjänar på att erbjuda autogiro eftersom det innebär att de får in sina betalningar i tid.

Hur länge gäller avtalet?

Från att du ger ditt medgivande gäller autogiro tillsvidare. Bägge parter kan när som helst säga upp avtalet.

Hur sätter man upp autogiro?

Det finns inte en samlingslösning för autogiro som täcker in alla dina räkningar. Istället behöver du skriva under ett autogiromedgivande per företag. Detta är dock mindre krångligt än det kanske låter.

Så här ger du ditt medgivande:

 1. Logga in på din internetbank
 2. Sök efter företaget eller betalningsmottagaren
 3. Anslut ett konto
 4. Signera med BankID

Många gånger får du automatiskt upp en lista på de betalningsmottagare som erbjuder bankgiro och behöver då endast acceptera och signera. Självklart kan du även få ett avtal hemskickat till dig för manuellt medgivande.

Läs också: Tvåfaktorsautentisering

Hur går autogiro till i praktiken?

Medgivandet innebär att betalningsmottagaren har rätt att dra pengar från ditt förvalda konto. Pengarna dras på förfallodagen före 06:00 och vanligtvis redan vid midnatt. Dessförinnan får du alltid ett meddelande om att ett belopp kommer att dras på datumet – allt för att du ska hinna se till att det finns pengar på kontot. Om förfallodatum på avin är en helgdag dras pengarna istället nästa bankdag.

Kan jag byta betaldatum på autogiro?

Om du har valt e-faktura kan du justera betaldatumet i din internetbank. Detta är dock inte möjligt med autogiro. För att ändra betaldatum måste du därför kontakta betalningsmottagaren och se om det är möjligt.

Vad är betalnummer på autogiro?

När du registrerar dig för autogiro vill betalningsmottagaren att du anger ett betalnummer. Det är ett identifikationsnummer och kan exempelvis vara ditt personnummer, organisationsnummer, bankgironummer eller kundnummer.

Tjänar jag på att ha autogiro?

Med autogiro försvinner eventuella administrationsavgifter. Om du har många fasta utgifter är det lätt hänt att missa en betalning och drabbas av påminnelseavgifter. Autogiro gör att du slipper hålla reda på räkningarna och dessutom sparar du tid.

Finns det nackdelar med autogiro?

Autogiro underlättar i regel vardagen, men när allt sker per automatik är det också lätt att glömma vad du faktiskt betalar för varje månad. Om du tecknat upp dig för autogiro på många olika abonnemang som du inte längre nyttjar, dras pengar du lika gärna kunnat lägga på annat.

Vad gör man om något inte stämmer med den kommande betalningen?

Eftersom du får ett meddelande i din internetbank om att ett belopp kommer att dras en tid i förväg, hinner du alltid stoppa autogirobetalningen om något blivit fel. Det måste göras senaste klockan 23:00 dagen före förfallodagen.

Fördelar och nackdelar med autogiro

Fördelarna med autogiro väger klart över, men det kan ändå vara bra att vara medveten om vad ditt medgivande innebär.

Fördelar autogiro:

 • Räkningarna betalas automatiskt
 • Du får bättre översikt över dina månatliga utgifter
 • Det sparar tid och är bekvämt
 • Du slipper betala fakturaavgifter
 • Du kan när som helst och kostnadsfritt avsluta ditt autogiro.

Nackdelar autogiro:

 • Du ger en fullmakt på att ett företag får dra pengar från ditt konto
 • Det blir krångligare att kontrollera om något är fel än vid manuell betalning
 • Avtalet och villkoren är framtagna av betalningsmottagaren. Du bör gå igenom dessa och försäkra dig om att allt går rätt till.
 • Eftersom i princip alla erbjuder autogiro kan du automatiskt fortsätta betala för tjänster du inte längre använder. Det är alltid ditt eget ansvar att avsluta autogiro.

Har du lån med dyra avgifter? Du vet väl att du kan välja autogiro som betalningsmetod och lägga mellanskillnaden på ytterligare amortering istället?

Kontakta oss gärna så berättar vi mer om autogiro och digitala banktjänster!

Vanliga frågor och svar – Autogiro

Vad händer om jag inte kan betala när pengarna ska dras?
Om du valt autogiro och det inte finns pengar på kontot görs flera uttagsförsök under de tre bankdagar som följer. Om betalningen misslyckas kan du få en påminnelseavgift.
Var ser jag mina autogirobetalningar?
I din internetbank finns dina autogiromedgivanden samlade och du kan se alla betalningar som gjorts under en viss tid tillbaka. Du kan även ta bort och lägga till medgivanden i din internetbank. Kontakta din bank om du behöver hjälp.
Går det att kombinera e-faktura med autogiro?
Ja, och det gör att du slipper avgiften för pappersfakturor. E-fakturan är oftast kostnadsfri och pengarna dras automatiskt via autogiro.
Vad innebär ett medgivande till autogiro?
Det betyder att pengar får dra automatiskt från ditt bankkonto. Däremot anger inte medgivandet vilket belopp som ska dras. Det är istället överenskommet mellan dig och företaget i avtalet för tjänsten.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

img
img
img
img
img
img
Visa fler