Vad är en Aviavgift?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Sambla förklarar: Aviavgift
Så stor är avgiften
Undvik onödiga aviavgifter
Sambla förklarar: Aviavgift
Så stor är avgiften
Undvik onödiga aviavgifter

Aviavgiften är en administrativ avgift som företag har rätt att ta ut i samband med att fakturor skapas och sänds till en kund. En vanlig prisnivå är 30 – 50 kronor per avi. Hos många företag kan aviavgiften undvikas genom att betalning sker via autogiro eller e-faktura. I detta avsnittet kommer vi att berätta vad en aviavgift är, hur hög den får vara och hur du kan undvika den.

Andra ord för aviavgift är administrationsavgift, fakturaavgift samt aviseringsavgift.

Vad är en aviavgift?

En avi är samma sak som en faktura. En aviavgift är därmed en avgift för det arbete som företaget utför vid fakturahantering. Avgiften kan tas oavsett om fakturan skickas via post, som e-faktura eller om betalning sker via autogiro.

Avgiften måste vara avtalad. Med andra ord måste det framgå i lånevillkoren att aviavgift kommer att uppstå samt nivå på denna avgift. Detta regleras i 18§ i konsumentkreditlagen (2010:1846).

Hur hög får aviavgiften vara?

Det finns ingen juridisk gräns för hur hög en aviavgift får vara. Däremot får avgiften enbart täcka långivarens kostnader för att administrera fakturan. De får därmed inte använda aviavgiften som ett sätt tjäna pengar.

Vanliga nivåer är någonstans mellan 20 och 40 kronor. Vid orimligt höga nivåer bör däremot avgiften ifrågasättas och anmälan kan ske till Konsumentombudsmannen.

Exempel på aviavgifter hos långivare

Bank/Långivare Avi Autogiro Kivra
ICA Banken 35 kr 0 kr 0 kr
Ikano Bank 20 kr 0 kr
Santander 30 kr 0 kr
SveaLånet 40 kr 0 kr
Wasa Kredit 40 kr 0 kr
Morrow Bank 35 kr (e-faktura) 25 kr

Aviavgifter uppdaterade oktober 2021.

Går det att undvika aviavgiften?

Många företag tar inte ut någon aviavgift om betalning sker via e-faktura eller autogiro istället för pappersfaktura. Däremot har de fortfarande rätten att ta ut avgiften oavsett betalningsalternativ. Det förekommer alltså företag som tar ut aviavgift trots att autogiro används som betalningsmetod.

Läs även: Vad är en faktura?

Undvik alltid onödiga avgifter om du kan!

Försök alltid att undvika onödiga avgifter på lån och krediter. Detta utifrån att avgifterna, över tid, kan skapa en stor totalkostnad.

Är din skuld på en lägre summa kommer avgifterna även vara en stor del av den totala månadskostnaden.

  • Välj autogiro eller e-faktura istället för pappersfaktura
  • Kontakta företaget och försök förhandla bort aviavgiften
  • Jämför avgifter och räntor hos andra långivare

Aviavgift – en del av effektiva räntan

En del långivare har enbart räntekostnad för deras lån medan andra kan ha ränta, uppläggningsavgift, aviavgift och andra kostnader. Det innebär att en långivare med låg ränta ändå i slutändan kan bli ett dyrt alternativ.

Vid 5 års löptid på ett lån, och en avgift på 45 kronor, kommer totalt 2700 kronor betalats i aviavgifter under löptiden.

Jämför alltid effektiv ränta

För att enklast se vilken långivare som erbjuder billigaste alternativ är det därför viktigt att jämföra lånens effektiva ränta. Detta utifrån att den effektiva räntan speglar lånets totala kostnad med räntor och avgifter.

När en lånejämförelse sker via Sambla presenteras alltid långivarnas räntesats, eventuella avgifter samt dess effektiva ränta. Ett enkelt sätt att jämföra långivarnas villkor samt vilken månadskostnad de olika alternativen skulle ge.

Läs fler av våra artiklar:

Vanliga frågor och svar - Aviavgift

Vad är skillnad på uppläggningsavgift och aviavgift?

Uppläggningsavgift kan enbart uppstå en gång per lån. Detta utifrån att avgiften ska täcka det administrativa arbetet att starta igång ett nytt lån. Det kallas för uppläggning av lån. Aviavgiften kan tas ut varje månad när en månadsavi (faktura) skickas ut.

Vilka lån har aviavgift?

Det är vanligt att privatlån och billån har aviavgift även om det finns ett flertal undantag. På bolån brukar det inte förekomma. Det finns däremot ingen lag som anger vilka lån och krediter som får ha aviavgift och inte.

Vad har Sambla för aviavgift?

Vi tar inga avgifter, utan det är den bank eller långivare du väljer att signera ditt lån med som kan ta ut en avgift. Läs våra tips för att ta reda på hur du kan undvika aviavgiften och spara pengar.

Är det bara inom lån och krediter som aviavgift används?

Nej, alla företag som låter sina kunder handla på faktura har rätten att ta ut aviavgift. Det första företaget i Sverige att ta ut denna avgift var Comhem, år 1992. De kallade avgiften för fakturaavgift.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler