IBAN-nummer och BIC-kod – så identifieras bankkonton för utlandsbetalningar

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är IBAN-nummer?
Vad är BIC och SWIFT?
Så hittar du ditt IBAN-nummer
Vad är IBAN-nummer?
Vad är BIC och SWIFT?
Så hittar du ditt IBAN-nummer

När du gör en internationell betalning eller överföring efterfrågas ofta ett IBAN-nummer. Här går vi igenom hur ett IBAN-nummer skiljer sig från ett vanligt kontonummer, hur det underlättar transaktionen och var du hittar numret hos banken. Vi berättar också om hur BIC/SWIFT-kod fungerar – tryck här för att hoppa direkt till avsnittet om BIC.

Vad är ett IBAN-nummer?

IBAN är en förkortning för International Bank Account Number. Numret används för att identifiera bankkonton och består av en landskod, ett kontonummer och en kontrollsiffra. Vid internationella transaktioner hjälper IBAN-numret till att säkerställa att betalningen når rätt bankkonto.

1 januari 2007 blev det obligatoriskt att ange IBAN-nummer för samtliga betalningar i Euro mellan EU-länderna samt vid transaktioner till eller från Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.

En global standard

Det är inte bara EU-länderna och EES-länderna som använder IBAN-nummer. Många länder i Mellanöstern, Afrika, Asien och Oceanien har också antagit IBAN som standard i olika utsträckning.

Så skapas ett IBAN-nummer

Ett IBAN-nummer skapas genom att respektive lands identifikationsnummer kombineras med mottagarens kontonummer. Längden på ett IBAN-nummer varierar men det kan vara max 34 tecken. Många länder – däribland Sverige – använder fortfarande sina egna clearing-nummer inrikes medan IBAN endast används för internationella betalningar. Ett korrekt angett IBAN-nummer ska bestå av:

  • Kontrollsiffror
  • Landskod
  • Bankkod
  • Ett fullständigt kontonummer

Läs också: Låna pengar utomlands

Var skrivs IBAN-numret in?

Ett IBAN-nummer kan skrivas in på olika ställen beroende på vilken typ av transaktion du utför. Här är några exempel:

1. IBAN-nummer med internetbank

Vid internationella överföringar via din internetbank blir du alltid ombedd att ange IBAN-nummer. Du hittar IBAN-numret på kontoutdraget eller under dina kontouppgifter.

2. Betalning via faktura

När du betalar en faktura eller liknande kan mottagaren be dig att ange IBAN-numret. Det sker ofta när betalningsmottagaren finns i utlandet.

3. Transaktioner via betalningsappar

Du kan även bli ombedd att ange IBAN-nummer på mottagarens kontoutdrag om du gör en överföring med en betalningsapp. Många appar hittar och fyller i IBAN-numret automatiskt genom kontaktinformation eller scanning av QR-koder.

Kom ihåg! Oavsett var du skriver in IBAN-numret är det viktigt att vara noggrann och kontrollera siffrorna innan transaktionen slutförs. Felaktigt angivna IBAN-nummer kan orsaka förseningar eller felaktiga betalningar.

Läs också: Byta bank

Vad är BIC och SWIFT?

En BIC- eller SWIFT-kod är egentligen samma sak. Idag används främst ordet BIC – kort för Bank Identifier Code. Det är åtta eller elva alfanumeriska tecken som används för att identifiera en specifik bank vid internationella transaktioner. BIC-koden används ofta tillsammans med IBAN-numret.

Läs också: Tvåfaktorsautentisering

Så hittar du IBAN-nummer och BIC-kod hos din bank

Alla svenska storbanker använder BIC och IBAN för internationella transaktioner. Så här hittar du koderna hos några av våra största banker:

IBAN-nummer Swedbank och Sparbankerna

För att hitta BIC-koden och IBAN-numret loggar du in i appen eller i internetbanken. Du klickar på det aktuella kontot och ser IBAN och BIC under rubriken Detaljer. Hos Swedbank är BIC åtta tecken: SWEDSESS. Sparbankerna använder elva tecken: SWEDSESSXXX.

IBAN-nummer SEB

Hos SEB hittar du IBAN-numret i appen genom att välja ett konto, klicka på de tre punkterna i kontobilden och välja Kontoinformation. I Internetbanken finns IBAN-numret under Konton och kort – Mina konton. BIC för SEB är ESSESESS.

IBAN-nummer Nordea

Hos Nordea kan du se ditt IBAN-nummer i både internetbanken och i appen, genom att klicka på kontouppgifter i det aktuella kontot. Nordeas BIC är NDEASESS.

IBAN-nummer Handelsbanken

Hos Handelsbanken hittar du IBAN-numret under Kontovillkor och IBAN när du klickar på ett konto. I appen går du till fliken Konton. BIC för Handelsbanken är HANDSESS.

Läs också: Övertrasserat konto

Viktigt att tänka på vid internationella transaktioner

Även om vi lever i en digital värld kan internationella transaktioner bli krångliga om något går fel. Här är några viktiga saker att ha koll på för att underlätta överföringen och undvika problem:

1. Korrekta uppgifter

I Sverige är det enklare att rätta en felaktig betalning, då du bara behöver kontakta banken. Men när du gör internationella överföringar är rätt uppgifter avgörande för att du ska slippa en massa onödiga korrigeringar. Det du behöver för en smidig och säker transaktion är IBAN-nummer och BIC samt namn och adresser på både banken och betalningsmottagaren.

2. Tillkommande kostnader

Både din egen bank och mottagarens bank kan ta ut avgifter för internationella betalningar och överföringar. Dessa är viktiga att känna till så att du har täckning på kontot och slipper betala mer än du hade räknat med.

Läs också: Banklån

3. Valutakurser

Valutakurserna kan variera från en dag till nästa. Försök anpassa banköverföringen så att du får bästa möjliga valutakurs när transaktionen genomförs.

4. Tidsfrister

Ibland tar internationella överföringar tid att behandla. Planera därför transaktionen i god tid för att undvika förseningar.

5. Säkerhet

Risken för bedrägerier och liknande ökar vid internationella betalningar. Ett sätt att undvika detta är att endast använda säkra plattformar. Kom ihåg att aldrig dela känslig information med obehöriga!

6. Regler och bestämmelser

Internationella banköverföringar kan innebära särskilda regler och bestämmelser, speciellt om det handlar om större summor. Se till att du är medveten om dessa så att transaktionen inte försenas eller nekas.

Frågor och svar – IBAN-nummer

Vad är ett IBAN-nummer?

Ett IBAN-nummer är ett speciellt kontonummer som används vid internationella transaktioner. Det består av kontrollsiffror, landskod, bankkod och ett fullständigt kontonummer.

Varför behövs IBAN-nummer?

Ett IBAN-nummer hjälper till att identifiera rätt bank och att göra transaktionen säkrare och smidigare. Samtliga banker inom EU och i EES-länderna använder IBAN vid internationella överföringar.

Vad innebär BIC?

BIC är en alfanumerisk kod som berättar vilken bank transaktionen kommer ifrån. Den består av åtta eller elva tecken.

Hur hittar jag ett IBAN-nummer?

IBAN-nummer finns vanligen under Kontoinformation i din app eller i din internetbank. I vissa betalningsappar skrivs IBAN-numret in per automatik.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler