Att köpa bostadsrätt – en steg för steg-guide till lägenhetsköp

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så går det till att köpa bostadsrätt – steg för steg
Våra bästa tips för en smidig bostadsaffär
Jämför och ansök om bolån och lånelöfte
Så går det till att köpa bostadsrätt – steg för steg
Våra bästa tips för en smidig bostadsaffär
Jämför och ansök om bolån och lånelöfte

Är du i färd med att köpa en bostadsrätt? Då kommer tiden framför dig att vara både händelserik, spännande och mer eller mindre hektisk. För att slippa den stress som kan komma med bostadsköp är det viktigt att vara väl förberedd. Här går vi igenom varje steg i bostadsköpet – från förberedelse till tillträde – samt ger våra bästa tips för en smidigare köpresa. 

Köpa bostadsrätt – steg för steg

Vart vill du bo?

Det första, något självklara steget när du ska köpa bostadsrätt är att bestämma dig för vart du vill bo. Fundera på vilket område du vill bo i och vilka bekvämligheter som är viktiga för dig.

Vill du ha närhet till kollektivtrafik, skolor, parker, affärer eller restauranger? Besök området och känn in atmosfären.

Ansök om lånelöfte

Innan du påbörjar köpresan på riktigt bör du ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte kan nämligen krävas av mäklaren för att du ska få vara med och buda på bostaden i ett senare skede.

Lånelöftet

Lånelöftet visar hur mycket pengar du kan låna, baserat på faktorer som din inkomst och dina utgifter. Det hjälper dig att få en uppfattning om vad du har råd med och kan hjälpa dig att begränsa dina sökningar till bostadsrätter som ligger inom din prisklass.

Hitta rätt prisnivå

Som tidigare nämnt kan lånelöftet ge dig en fingervisning om vad du har råd med, vilket kan hjälpa dig att begränsa dina sökningar till bostäder som ligger inom din prisklass.

Ett annat tips är att undersöka prisnivån för bostadsrätter i det område du är intresserad av. Detta för att få en tydligare uppfattning om vad du kan förvänta dig rent prismässigt.

Övriga kostnader

Tänk på att det ofta kan finnas andra kostnader som tillkommer utöver själva köpeskillingen. Exempel på utgifter som kan tillkomma är månadsavgift, årsavgift, värme och eventuella utgifter för renoveringar och förbättringar av bostaden.

Hitta bostäder

När du har bestämt dig för ett område och hittat din prisnivå, är det dags att börja leta efter bostadsrätter som uppfyller dina krav. Det finns flera olika sätt att gå tillväga för att hitta bostadsrätter till salu. Antingen hör du av dig till mäklare i området, söker på nätet eller kollar annonser i tidningar.

Gå på visning

Nu börjar festen dra igång på riktigt – det har nämligen blivit dags att börja gå på visningar. Detta ger dig en chans att se alla bostäder i verkligheten och få en tydligare uppfattning om faktorer som storlek och skick.

Undersökningsplikt

Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt. Se därför till att du kollar igenom bostaden ordentligt redan under visningen. Kolla saker som väggar, tak, fönster och golv. Fungerar alla vitvaror som de ska, och hur är vattentrycket i kranarna?

Lista inför visningen

Det är en god idé att förbereda en lista på allt du vill kika på under visningen – det är nämligen väldigt lätt att glömma saker när man väl är där. Kom ihåg att ställa eventuella frågor till mäklaren också.

Läs mer: Gå på visning – checklistan du behöver

Lägg bud

Efter en drös visningar, en noggrann undersökning av bostaden och en tydligt upplagd budget har det blivit dags att lägga bud på den bostadsrätt du blivit förtjust i.

Budgivning

Budgivningen sköts av mäklaren. Antingen skickar du in ditt bud online, eller så skriver du budet direkt till mäklaren. Du får sedan en uppdatering om någon annan har lagt ett bud över dig.

Håll dig till prisklassen

Tänk på att verkligen fundera på vad du är villig att betala. Det må vara frestande att överge din noga utstuderade budget när du blivit förälskad i en bostad, men försök att ändå hålla dig till din planerade prisklass. Tänk på att det ofta kan tillkomma eventuella kostnader utöver köpeskillingen.

Skriv kontrakt

När du lagt ett bud som säljaren accepterat är köpet nära. Det enda som återstår är kontraktskrivning och tillträde. Du kan dock inte slappna av riktigt än – det är nämligen inte förrän kontraktet är påskrivet som bostaden faktiskt räknas som din. Innan dess kan både du och säljaren välja att dra sig ur.

Kontraktsskrivningen sker i regel på mäklarens kontor där du, mäklaren och säljaren närvarar.

Läs också: Köpekontrakt för bostadsrätt

Betala handpenning

I samband med kontraktskrivning ska en handpenning betalas. Handpenningen består vanligtvis av 10 % av köpeskillingen. Om du har svårt att betala handpenningen på egen hand finns det möjlighet att ta ett så kallat handpenningslån. Genom oss kan du få hjälp att jämföra handpenningslån bland över 40 långivare. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Kontakta banken och fixa bolån

När kontraktet är påskrivet är det dags att kontakta banken. Detta för att diskutera ditt låneupplägg och bestämma om du vill binda räntan på bolånet eller inte. Det är också hög tid att diskutera saker som amortering och trygghet inför lånet.

Välja bank för bolån

Kom ihåg att du inte nödvändigtvis behöver ansöka om bolån hos samma bank som du fått lånelöfte hos. Mellan kontraktskrivning och tillträde har du god tid på dig att jämföra banker och långivare för att hitta det lån som passar dig bäst. En ansökan om att jämföra bolån hos oss är alltid bidnindsfri.

Tillträde

Det enda som återstår nu är tillträdet, vilket troligtvis är den dag både du och säljaren sett fram emot allra mest. Vilket datum tillträdet ska ske kommer du och säljaren överens om tillsammans, och själva tillträdet sker vanligtvis på mäklarens kontor.

Likvidavräkning

På tillträdesdagen skriver du och säljaren en likvidavräkning. Denna specificerar vem som ska betala vad och till vem. Köparens bank för sedan över rätt summa pengar till säljarens bank – allt enligt likvidavräkningen.

Nycklar

När likvidavräkningen är upprättad och pengarna överförda får du nycklarna till din nya bostad. Det enda som återstår nu är att flytta in.

Läs också: Tillträde till hus och bostadsrätt

Att tänka på vid köp av bostadsrätt

Det finns mycket att tänka på när du ska köpa en bostadsrätt. Här kommer några tips på vägen:

Skaffa lånelöftet i god tid

Det kan gå rysligt snabbt mellan visning och budgivning. Se därför till att fixa lånelöftet i god tid. Lånelöftet är giltigt i 6 månader efter utfärdandet. Då får du också tidigt i processen ett hum om hur mycket pengar du kommer få låna.

Kontantinsatsen

Glöm inte bort att du i god tid inför bostadsköpet börjar fundera på hur du ska finansiera kontantinsatsen. Du kan antingen spara pengar själv eller ta ett lån till kontantinsatsen – om din bolånekalkyl tillåter det. Ett kontantinsatslån består av ett helt vanligt privatlån.

Läs mer: Låna till kontantinsats

Gå på många visningar

Att gå på många visningar är bra av olika anledningar. Dels lär du dig vad du ska kolla efter, och dels blir det lättare för dig att jämföra olika boenden och få koll på vad du faktiskt värderar i en bostad.

Kolla föreningen

Glöm inte bort att kolla upp bostadsföreningen. Kolla igenom föreningens budget, årsredovisning och underhållsplan.

Snacka med grannarna

Vilka vet bättre om hur det är att bo i en fastighet än grannarna som faktiskt bor där? Ta möjligheten att snacka med grannarna och ställ frågor om föreningen och området.

Våga kompromissa

Du ska aldrig köpa en bostad som inte känns rätt för dig. Däremot kan det vara klokt att våga kompromissa för att köpet faktiskt ska bli av. Kan du exempelvis tänka dig att bo lite längre från stan förutsatt att lägenheten har balkong? Eller kan du tänka dig att gå ner några kvadratmeter för att kunna bo mitt i vimlet?

Jämför banker och långivare

Innan du tar lånelöfte och bolån är det viktigt att jämföra lån och långivare. Detta för att du ska få den bästa räntan och den lägsta månadskostnaden. Vi hjälper dig att hitta det bolån som passar just dig och dina behov.

Vill du veta mer om bostadsköp, eller vill du ha hjälp att ansöka om bolån och lånelöfte? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Köpa bostadsrätt

När är det läge att köpa bostadsrätt?

Vilken tidpunkt som är bäst att köpa bostadsrätt på är självklart svårt att veta i förväg. Däremot brukar det i regel vara bättre att köpa under högsäsongen, alltså våren och ibland även hösten – då ökar chansen till en billigare affär.

Vad ska man tänka på innan man köper en bostadsrätt?

Utöver finansiering, bostadens skick och diverse avgifter är det viktigt att tänka på bostadsrättsföreningens ekonomi.

Hur får man pengar till kontantinsatsen när man ska köpa lägenhet?

Vanligast är att spara pengar till en kontantinsats. Om du inte har möjlighet till detta kan du även ta lån för att finansiera kontantinsatsen.

Våra partners