0770 22 01 80

Att köpa bostadsrätt – en steg för steg-guide till lägenhetsköp

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Så går det till att köpa bostadsrätt – steg för steg
Våra bästa tips för en smidig bostadsaffär
Jämför och ansök om bolån och lånelöfte
Så går det till att köpa bostadsrätt – steg för steg
Våra bästa tips för en smidig bostadsaffär
Jämför och ansök om bolån och lånelöfte

Är du i färd med att köpa en bostadsrätt? Då kommer tiden framför dig att vara både händelserik, spännande och mer eller mindre hektisk. För att slippa den stress som kan komma med bostadsköp är det viktigt att vara väl förberedd. Här går vi igenom varje steg i bostadsköpet – från förberedelse till tillträde – samt ger våra bästa tips för en smidigare köpresa. 

Köpa bostadsrätt – steg för steg

Vart vill du bo?

Det första, något självklara steget när du ska köpa bostadsrätt är att bestämma dig för vart du vill bo. Fundera på vilket område du vill bo i och vilka bekvämligheter som är viktiga för dig.

Vill du ha närhet till kollektivtrafik, skolor, parker, affärer eller restauranger? Besök området och känn in atmosfären.

Ansök om lånelöfte

Innan du påbörjar köpresan på riktigt bör du ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte kan nämligen krävas av mäklaren för att du ska få vara med och buda på bostaden i ett senare skede.

Lånelöftet

Lånelöftet visar hur mycket pengar du kan låna, baserat på faktorer som din inkomst och dina utgifter. Det hjälper dig att få en uppfattning om vad du har råd med och kan hjälpa dig att begränsa dina sökningar till bostadsrätter som ligger inom din prisklass.

Hitta rätt prisnivå

Som tidigare nämnt kan lånelöftet ge dig en fingervisning om vad du har råd med, vilket kan hjälpa dig att begränsa dina sökningar till bostäder som ligger inom din prisklass.

Ett annat tips är att undersöka prisnivån för bostadsrätter i det område du är intresserad av. Detta för att få en tydligare uppfattning om vad du kan förvänta dig rent prismässigt.

Övriga kostnader

Tänk på att det ofta kan finnas andra kostnader som tillkommer utöver själva köpeskillingen. Exempel på utgifter som kan tillkomma är månadsavgift, årsavgift, värme och eventuella utgifter för renoveringar och förbättringar av bostaden.

Hitta bostäder

När du har bestämt dig för ett område och hittat din prisnivå, är det dags att börja leta efter bostadsrätter som uppfyller dina krav. Det finns flera olika sätt att gå tillväga för att hitta bostadsrätter till salu. Antingen hör du av dig till mäklare i området, söker på nätet eller kollar annonser i tidningar.

Gå på visning

Nu börjar festen dra igång på riktigt – det har nämligen blivit dags att börja gå på visningar. Detta ger dig en chans att se alla bostäder i verkligheten och få en tydligare uppfattning om faktorer som storlek och skick.

Undersökningsplikt

Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt. Se därför till att du kollar igenom bostaden ordentligt redan under visningen. Kolla saker som väggar, tak, fönster och golv. Fungerar alla vitvaror som de ska, och hur är vattentrycket i kranarna?

Lista inför visningen

Det är en god idé att förbereda en lista på allt du vill kika på under visningen – det är nämligen väldigt lätt att glömma saker när man väl är där. Kom ihåg att ställa eventuella frågor till mäklaren också.

Läs mer: Gå på visning – checklistan du behöver

Lägg bud

Efter en drös visningar, en noggrann undersökning av bostaden och en tydligt upplagd budget har det blivit dags att lägga bud på den bostadsrätt du blivit förtjust i.

Budgivning

Budgivningen sköts av mäklaren. Antingen skickar du in ditt bud online, eller så skriver du budet direkt till mäklaren. Du får sedan en uppdatering om någon annan har lagt ett bud över dig.

Håll dig till prisklassen

Tänk på att verkligen fundera på vad du är villig att betala. Det må vara frestande att överge din noga utstuderade budget när du blivit förälskad i en bostad, men försök att ändå hålla dig till din planerade prisklass. Tänk på att det ofta kan tillkomma eventuella kostnader utöver köpeskillingen.

Skriv kontrakt

När du lagt ett bud som säljaren accepterat är köpet nära. Det enda som återstår är kontraktskrivning och tillträde. Du kan dock inte slappna av riktigt än – det är nämligen inte förrän kontraktet är påskrivet som bostaden faktiskt räknas som din. Innan dess kan både du och säljaren välja att dra sig ur.

Kontraktsskrivningen sker i regel på mäklarens kontor där du, mäklaren och säljaren närvarar.

Läs också: Köpekontrakt för bostadsrätt

Betala handpenning

I samband med kontraktskrivning ska en handpenning betalas. Handpenningen består vanligtvis av 10 % av köpeskillingen. Om du har svårt att betala handpenningen på egen hand finns det möjlighet att ta ett så kallat handpenningslån. Genom oss kan du få hjälp att jämföra handpenningslån bland över 40 långivare. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Kontakta banken och fixa bolån

När kontraktet är påskrivet är det dags att kontakta banken. Detta för att diskutera ditt låneupplägg och bestämma om du vill binda räntan på bolånet eller inte. Det är också hög tid att diskutera saker som amortering och trygghet inför lånet.

Välja bank för bolån

Kom ihåg att du inte nödvändigtvis behöver ansöka om bolån hos samma bank som du fått lånelöfte hos. Mellan kontraktskrivning och tillträde har du god tid på dig att jämföra banker och långivare för att hitta det lån som passar dig bäst. En ansökan om att jämföra bolån hos oss är alltid bidnindsfri.

Tillträde

Det enda som återstår nu är tillträdet, vilket troligtvis är den dag både du och säljaren sett fram emot allra mest. Vilket datum tillträdet ska ske kommer du och säljaren överens om tillsammans, och själva tillträdet sker vanligtvis på mäklarens kontor.

Likvidavräkning

På tillträdesdagen skriver du och säljaren en likvidavräkning. Denna specificerar vem som ska betala vad och till vem. Köparens bank för sedan över rätt summa pengar till säljarens bank – allt enligt likvidavräkningen.

Nycklar

När likvidavräkningen är upprättad och pengarna överförda får du nycklarna till din nya bostad. Det enda som återstår nu är att flytta in.

Läs också: Tillträde till hus och bostadsrätt

Att tänka på vid köp av bostadsrätt

Det finns mycket att tänka på när du ska köpa en bostadsrätt. Här kommer några tips på vägen:

Skaffa lånelöftet i god tid

Det kan gå rysligt snabbt mellan visning och budgivning. Se därför till att fixa lånelöftet i god tid. Lånelöftet är giltigt i 6 månader efter utfärdandet. Då får du också tidigt i processen ett hum om hur mycket pengar du kommer få låna.

Kontantinsatsen

Glöm inte bort att du i god tid inför bostadsköpet börjar fundera på hur du ska finansiera kontantinsatsen. Du kan antingen spara pengar själv eller ta ett lån till kontantinsatsen – om din bolånekalkyl tillåter det. Ett kontantinsatslån består av ett helt vanligt privatlån.

Läs mer: Låna till kontantinsats

Gå på många visningar

Att gå på många visningar är bra av olika anledningar. Dels lär du dig vad du ska kolla efter, och dels blir det lättare för dig att jämföra olika boenden och få koll på vad du faktiskt värderar i en bostad.

Kolla föreningen

Glöm inte bort att kolla upp bostadsföreningen. Kolla igenom föreningens budget, årsredovisning och underhållsplan.

Snacka med grannarna

Vilka vet bättre om hur det är att bo i en fastighet än grannarna som faktiskt bor där? Ta möjligheten att snacka med grannarna och ställ frågor om föreningen och området.

Våga kompromissa

Du ska aldrig köpa en bostad som inte känns rätt för dig. Däremot kan det vara klokt att våga kompromissa för att köpet faktiskt ska bli av. Kan du exempelvis tänka dig att bo lite längre från stan förutsatt att lägenheten har balkong? Eller kan du tänka dig att gå ner några kvadratmeter för att kunna bo mitt i vimlet?

Jämför banker och långivare

Innan du tar lånelöfte och bolån är det viktigt att jämföra lån och långivare. Detta för att du ska få den bästa räntan och den lägsta månadskostnaden. Vi hjälper dig att hitta det bolån som passar just dig och dina behov.

Vill du veta mer om bostadsköp, eller vill du ha hjälp att ansöka om bolån och lånelöfte? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Köpa bostadsrätt

När är det läge att köpa bostadsrätt?
Vilken tidpunkt som är bäst att köpa bostadsrätt på är självklart svårt att veta i förväg. Däremot brukar det i regel vara bättre att köpa under högsäsongen, alltså våren och ibland även hösten – då ökar chansen till en billigare affär.
Vad ska man tänka på innan man köper en bostadsrätt?
Utöver finansiering, bostadens skick och diverse avgifter är det viktigt att tänka på bostadsrättsföreningens ekonomi.
Hur får man pengar till kontantinsatsen när man ska köpa lägenhet?
Vanligast är att spara pengar till en kontantinsats. Om du inte har möjlighet till detta kan du även ta lån för att finansiera kontantinsatsen.

Mer om bolån och bostadsköp

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img