Låna till handpenning

När du köper bostad behöver du betala handpenning. Den betalas när du skriver under köpekontraktet och ska betalas tillbaka av säljaren när du får tillträde till din nya bostad. Om du inte har pengar undansparat på ditt konto så kan du låna för att förverkliga husköpet. Antingen via samma bank som du tar bolånet hos, eller så kan du ta ett privatlån utan säkerhet hos en annan bank eller långivare.

Vad är handpenning?

När du ska köpa ett hus eller en bostadsrätt måste du i de flesta fall betala handpenning till säljaren. Handpenningen är en förskottsbetalning som brukar vara 10% av totalpriset för bostaden. Anledningen till det är att säljaren ska kunna vara trygg med att köparen fullföljer affären och inte drar sig ur i sista sekunden.

Skillnad på handpenning och kontantinsats

Handpenningen och kontantinsats är två olika begrepp som ofta blandas ihop, men som ändå har en hel del gemensamt.

Sedan bolånetaket infördes får du låna upp till 85% av bostadens värde med ett bolån. Kontantinsatsen är den del av bostadens pris som du inte får ingå i ditt bolån, det vill säga resterande 15% av bostadens pris. En vanlig fråga är "Hur mycket får jag låna?. Det finns inget enkelt svar på den frågan, utan det är banken som bedömer det utifrån lagar, policys, belåningsgrad samt din ekonomi i stort.

Handpenningen räknas som en del av kontantinsatsen. När du betalat den har du alltså betalat 10% av priset för bostaden. Den del av kontantinsatsen som är kvar – 5% av totalpriset för bostaden – betalas i samband med att du flyttar in.

Vad är ett handpenningslån?

Har du inte handpenningen tillgänglig just när du ska skriva under köpekontraktet kan du i vissa fall ta ett så kallat handpenningslån. Det är ett separat lån som tas hos banken eller långivaren där du tecknar bolånet. Det blir framförallt aktuellt när du har en gammal bostad att sälja, bankerna ställer nämligen ofta kravet att du kan påvisa att du ska sälja eller redan har sålt din nuvarande bostad.

Ett handpenningslån är ett tillfälligt korttidslån utan säkerhet, som ska betalas tillbaka samma dag som du får tillträde till bostaden, eller strax därefter. Lånet har ofta en löptid på upp till 6 månader. Du amorterar inte på det under den tiden, däremot betalar du ränta. Det är inte alla långivare som erbjuder handpenningslån, men många av de större bankerna gör det.

Låna till handpenning med ett blancolån

Har du ingen bostad att sälja men behöver låna till hela eller delar av handpenningen är blancolån ett alternativ. Då behöver du inte heller betala tillbaka hela lånebeloppet när du får tillträde till bostaden. Ett blancolån kan även vara ett alternativ för dig om banken inte erbjuder eller kan bevilja dig något handpenningslån. Med Sambla kan du låna upp till 600 000 kronor och eftersom vi jämför över 35 olika banker och långivare så hjälper vi dig att hitta sverige bästa blancolån.

Jämför med Sambla

Ska du låna till en handpenning bör du alltid jämföra innan du bestämmer dig för en specifik långivare. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder, det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning hos UC på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.