Handpenning – så fungerar det vid bostadsköp

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar handpenning
Så betalas handpenning vid bostadsköp
Skillnad på handpenning och kontantinsats
Så fungerar handpenning
Så betalas handpenning vid bostadsköp
Skillnad på handpenning och kontantinsats

När du köper bostad behöver du betala handpenning. Den är i regel på 10 % av totalpriset och betalas när du skriver under köpekontraktet. Ofta betalas handpenning med sparande pengar, som en del av kontantinsatsen.

Om du inte har pengar sparade – eller har pengarna låsta i din tidigare bostad – så kan du ta ett handpenningslån för att förverkliga husköpet.

Handpenning är en summa, oftast en procent på den totala köpeskillingen, som du betalar i förskott i samband som du ingår ett avtal om att köpa något. Det kan förekomma vid flera typer av större köp, till exempel om du köper en bil eller en båt. Men det är allra vanligast inom bostadsaffärer – och här kommer vi att fokusera på vad som gäller för handpenning vid bostadsköp.

Vad är handpenning vid bostadsköp?

När du ska köpa ett hus eller en bostadsrätt måste du i de allra flesta fall betala handpenning till säljaren. Handpenningen är en förskottsbetalning, eller deposition, som brukar vara 10% av totalpriset för bostaden.

Anledningen till att man betalar handpenning är att säljaren ska kunna vara trygg med att köparen fullföljer affären och inte drar sig ur i sista sekunden.

Räkna ut hur mycket du ska betala i handpenning

För att räkna ut hur stor handpenningen är för ditt bostadsköp multiplicerar du helt enkelt hela köpeskillingen med 0,10 – vilket motsvarar 10 %.

Låt oss säga att du ska köpa en bostad för 2 miljoner kronor – då blir handpenningen 2 000 000 x 0,1 = 200 000 – alltså ska du betala 200 000 kronor i handpenning.

När betalar man handpenning?

Normalt betalar du handpenningen i samband med kontraktsskrivningen. I regel betalas den till mäklarens konto, och ska vara betald inom en vecka från att köpekontraktet är påskrivet.

Handpenningen ligger normalt kvar hos mäklarens konto fram tills dess att eventuell besiktning är klar eller att bostadsrättsföreningen godkänt köparen som ny medlem.

Med vilka pengar betalar man handpenningen?

Handpenningen är en del av kontantinsatsen när du köper en bostad – vilket vi förklarar mer kring nedan – och därför förväntas det oftast att du ska betala handpenningen med egna medel, alltså sparpengar.

Låna till handpenning

Men i vissa fall, till exempel om du har pengar låsta i en bostad du är på väg att sälja, kan du även ha möjlighet att låna pengar till handpenningen. Oftast har du möjlighet att göra det via din bolånebank, men det kan också vara möjligt att finansiera handpenningen genom ett privatlån. Här kan du läsa mer och jämföra handpenningslån.

Skillnad på handpenning och kontantinsats

Handpenningen och kontantinsats är två olika begrepp som är lätta att blanda ihop i samband med bostadsköp, eftersom de har en del gemensamt. Låt oss förklara så tydligt som möjligt.

Kontantinsatsen kom med bolånetaket

För att kunna förklara allt behöver vi börja 2010 då bolånetaket infördes. Sedan dess får du endast ta ett bostadslån upp till 85% av bostadens värde med ett bolån. Kontantinsatsen är den del av bostadens pris som inte får ingå i ditt bolån, det vill säga resterande 15% av bostadens pris.

Dessa 15% förväntar banken sig att du ska ha sparat själv. Alternativet är att ta ett lån till kontantinsatsen.

Handpenningen – en del av kontantinsatsen

Handpenningen räknas som en del av kontantinsatsen. När du betalat handpenningen har du alltså betalat 10% av priset för bostaden. Den del av kontantinsatsen som är kvar – 5% av totalpriset för bostaden – betalas i samband med att du flyttar in.

Du tar alltså från kontantinsatsens 15% för att betala handpenningen.

Hur du finansierar din handpenning väljer du själv. Det bästa är självklart att ha sparat till kontantinsatsen, men det kan ta väldigt lång tid och göra det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Kan du inte spara ihop till handpenningen så kan du alltså ta ett handpenningslån för att kunna finansiera ditt köp.

Vad händer med handpenningen om affären avbryts?

Handpenning betalas vid kontraktskrivning ska såklart bara betalas om du har för avsikt att gå igenom med affären. Men det finns såklart situationer som kan uppstå som gör att affären inte kan slutföras trots kontraktskrivning och betalad handpenning.

Beror på ert avtal

Är det så att något villkor i kontraktet inte uppfyllts – till exempel att besiktningen ska godkännas – så kan köparen ha rätten på sin sida att dra sig ur och få handpenningen tillbaka.

Skulle det inte finnas något sådant villkor kan köparen bli ersättningsskyldig om hen vill dra sig ur – en ersättning som då i första hand tas från handpenningen. Vissa mäklare kan rekommendera att man ändå går genom med ett bostadsköp även om man ångrat sig – eftersom det kan vara ekonomiskt smartare att sälja den vidare än att dra sig ur.

Vi rekommenderar att du frågar din mäklare – eller tar hjälp av en jurist – kring alla frågor du har kring handpenningen, både som köpare och säljare.

Vanliga frågor och svar – Handpenning

Vad är en handpenning?

Handpenning är det du betalar till mäklaren när du skriver på avtalet om en bostad. Detta för att visa att du är seriös med att köpa den. Den brukar vara 10% av totala kostnaden, även kallat köpeskillingen.

När betalas en handpenning?

När du har vunnit en budgivning och skriver avtal.

Hur stor är handpenningen?

Kotym är 10% av totala beloppet av bostaden. 100 000 kronor om du köper en bostad för 1 miljon.

Kan man ångra sig efter att man betalat handpenning?

Det beror på hur avtalet ser ut. Om något villkor inte uppfylls av säljaren kan köparen ha rätten på sin sida att bryta kontraktet trots betalad handpenning. Men handlar det endast om att köparen ångrat sig kan säljaren kräva en ersättning – vilket då i första hand tas från handpenningen.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler