0770 22 01 80

Handpenningslån - låna till handpenning

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Så fungerar handpenning
Handpenning vs kontantinsats?
Låna till handpenning
Så fungerar handpenning
Handpenning vs kontantinsats?
Låna till handpenning

När du köper bostad behöver du betala handpenning. Den betalas när du skriver under köpekontraktet och ska betalas tillbaka av säljaren när du får tillträde till din nya bostad. Om du inte har pengar undansparat på ditt konto så kan du ta ett handpenningslån för att förverkliga husköpet. Antingen via samma bank som du tar bolånet hos, eller så kan du ta ett privatlån utan säkerhet hos en annan bank.

Vad är handpenning?

När du ska köpa ett hus eller en bostadsrätt måste du i de flesta fall betala handpenning till säljaren. Handpenningen är en förskottsbetalning som brukar vara 10% av totalpriset för bostaden. Anledningen till det är att säljaren ska kunna vara trygg med att köparen fullföljer affären och inte drar sig ur i sista sekunden.

Skillnad på handpenning och kontantinsats

Handpenningen och kontantinsats är två olika begrepp som ofta blandas ihop, men som ändå har en hel del gemensamt. Låt oss förklara så tydligt som möjligt.

Kontantinsats och bolånetaket

För att kunna förklara allt behöver vi börja 2010 då bolånetaket infördes. Sedan dess får du endast låna upp till 85% av bostadens värde med ett bolån. Kontantinsatsen är den del av bostadens pris som inte får ingå i ditt bolån, det vill säga resterande 15% av bostadens pris.

Dessa 15% förväntar banken sig att du ska ha sparat själv. Alternativet är att ta ett lån till kontantinsatsen.

Handpenningen

Handpenningen räknas som en del av kontantinsatsen. När du betalat handpenningen har du alltså betalat 10% av priset för bostaden. Den del av kontantinsatsen som är kvar – 5% av totalpriset för bostaden – betalas i samband med att du flyttar in.

Du tar alltså från kontantinsatsens 15% för att betala handpenningen.

Hur du finansierar din handpenning väljer du själv. Det bästa är självklart att ha sparat till kontantinsatsen, men det kan ta väldigt lång tid och göra det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Kan du inte spara ihop till handpenningen så kan du ta ett handpenningslån för att kunna finansiera ditt köp.

Vad är ett handpenningslån?

Har du inte handpenningen tillgänglig när du ska skriva under köpekontraktet kan du i vissa fall ta ett så kallat handpenningslån. Det är ett separat lån som tas hos banken där du tecknar bolånet. Det blir framför allt aktuellt när du har en gammal bostad att sälja, bankerna ställer nämligen ofta kravet att du kan påvisa att du ska sälja eller redan har sålt din nuvarande bostad.

Ett handpenningslån är ett tillfälligt korttidslån utan säkerhet, som ska betalas tillbaka samma dag som du får tillträde till bostaden, eller strax därefter. Lånet har ofta en löptid på upp till 6 månader. Du amorterar inte på det under den tiden, däremot betalar du ränta. Det är inte alla banker som erbjuder handpenningslån, men många av de större bankerna gör det.

Låna till handpenning med ett privatlån

Har du ingen bostad att sälja men behöver låna till hela eller delar av handpenningen är privatlån ett alternativ. Då behöver du inte heller betala tillbaka hela lånebeloppet när du får tillträde till bostaden.

Ett privatlån kan även vara ett alternativ för dig om banken inte erbjuder eller kan bevilja dig något handpenningslån. Med Sambla kan du låna upp till 600 000 kronor och eftersom vi jämför över 40 olika banker och långivare så hjälper vi dig att hitta det bästa handpenningslånet.

Jämför handpenningslån med Sambla

Är du ute efter att låna till handpenning bör du alltid jämföra flera erbjudanden av handpenningslån innan du bestämmer dig för en specifik bank.

Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder, det går därför inte att säga att någon bank är bättre på handpenningslån än någon annan. Just därför är det viktigt att du jämför olika banker och långivare innan du bestämmer dig för vart du lånar till din handpenning.

Undvik flera kreditupplysningar vid handpenningslån

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkor på handpenningslån tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet negativt och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta till handpenningen.

Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning, även fast vi jämför över 40 långivare för dig och ditt handpenningslån. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse.

Vanliga frågor och svar – Handpenning

Vad är en handpenning?
Handpenning är det du betalar till mäklaren när du skriver på avtalet om en bostad. Detta för att visa att du är seriös med att köpa den. Den brukar vara 10% av totala kostnaden, även kallat köpeskillingen.
Kan jag låna pengar till handpenningen?
Ja det kan du absolut. Har du inte de 10% som krävs kan du genom oss ta ett privatlån för att täcka kostnaden.
När betalas en handpenning?
När du har vunnit en budgivning och skriver avtal.
Hur stor är handpenningen?
Kotym är 10% av totala beloppet av bostaden. 100 000 kronor om du köper en bostad för 1 miljon.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

img
img
img
img
img
img
Visa fler