Gå på visning – checklistan du behöver inför

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Checklistan inför visning
Våra 3 viktigaste tips
Vad du ska tänka på inför, under & efter
Checklistan inför visning
Våra 3 viktigaste tips
Vad du ska tänka på inför, under & efter

Att gå på visning är spännande – oavsett om du letar efter bostadsrätt, hyresrätt eller bara är nyfiken på bostadsmarknaden. Det är en viktig del av bostadsprocessen som kan kräva en del förberedelser om du vill vara säker på att hitta rätt. Så, vad bör man tänka på innan, under och efter en visning? Svaren hittar du här! Längst ner hittar du även en checklista som du kan ta med till visningen.

Att tänka på innan visning

Vid lägenhetsköp är det vanligt att man går på flera visningar innan man hittat rätt. Det är viktigt då det ger dig möjlighet att jämföra de olika objekten och få en tydligare bild av vad som passar just dina behov. Innan visningen kan det vara klokt att ha en hyfsat klar bild av vad det är du letar efter samt vad du ska kolla efter under själva visningen.

Ansök om lånelöfte

Om du har bestämt dig för att köpa bostad, bör du ansöka om lånelöfte redan innan du börjar gå på visning. Utan lånelöfte är det nämligen inte säkert att du kan buda på bostaden. Lånelöftet möjliggör ett snabbt agerande när din drömbostad dyker upp på marknaden. Dessutom kan ett lånelöfte hjälpa dig att sålla bort bostäder som inte ligger inom din budget. Behöver du hjälp med ditt lånelöfte? Kontakta oss så hjälper vi dig att jämföra bolån kostnadsfritt.

Läs också: Gå på grannens visning

Gör en lista

Det finns en hel del att tänka på när man går på visning. Fungerar alla vattenkranar? Hur är trycket? Fungerar spis, ugn och kylskåp? Går alla fönster att öppna? Hur är golvet, taket och väggarna?

Det blir lätt övermäktigt om man inte är förberedd, och risken att glömma något viktigt är stor. Därför är det klokt att göra en lista. Skriv ner allting som du vill kolla lite extra på. Längst ner i artikeln hittar du en lista att utgå ifrån.

Gör en frågelista

Utöver en lista på fysiska ting kan du också skriva ner dina frågor till mäklaren. Frågorna kan exempelvis handla om föreningens ekonomi, hyran, bostadsrättsavgiften, området och om avgiften inkluderar värme och vatten.

Att tänka på under visning

När du väl kommer till visningen så har du förmodligen förberett dig lite utifrån våra tips ovan. Så nu är det dags att sätta förberedelserna till verket.

Testa allt

Visst, det känns kanske inte helt naturligt att gå runt i någon annans hem och dra ut lådor, krypa bakom tvättmaskiner och öppna fönster – men som köpare har du faktiskt undersökningsplikt. En visning är dessutom till för att du ska få en ordentlig känsla för hur allt i bostaden fungerar, vilket kräver en del pill. Så, testa vatten, element, spis och annat som är viktigt för en fungerande bostad. Använd alla dina sinnen – lukta, lyssna och prata med grannarna om du vill det. Ingen vet bättre om hur det är att bo i ett hus än de som redan gör det.

Notera brister

Under visningen bör du titta noga på varje rum och notera eventuella brister eller problem. Ta gärna med en vän eller familjemedlem som kan hjälpa dig att se saker som du själv missat. Har du någon i din närhet som gått på många visningar tidigare så ta med dom. Erfarenhet är viktigt vid visningar.

Fråga mäklaren

Våga fråga mäklaren! Nu är det dags att ta fram den där frågelistan du skrev tidigare. Relevanta frågor kan handla om månadsavgiften, om vatten och värme ingår i avgiften, hur föreningens ekonomi ser ut samt hur föreningen brukar ställa sig till större renoveringar. Märker du att mäklaren har svårt att svara på vissa frågor så be dom återkomma till dig via mail eller telefon.

Kolla övriga utrymmen

Glöm inte bort att kolla in eventuellt förråd, tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum och andra utrymmen som kan vara av intresse.

Att tänka på efter visning

Du kommer hem efter en visning och du har fastnat för bostaden – kul! Nu är det dags att kolla upp det sista och verkligen få svar på allt du vill veta.

Undersök alla dokument kring bostaden

Kolla igenom alla tillgängliga dokument. Dokumenten kan handla om föreningens årsredovisning, driftskostnad och om bostaden är stambytt eller renoverad. Är det ett hus bör du kolla igenom besiktningsprotokoll och eventuella servitut, för att säkerställa att du inte missat något.

För- och nackdelar

Har du gått på flera visningar är det nu läge att ta fram papper och penna och börja väga för- och nackdelar mot varandra. Jämför sådant som pris, läge, storlek, avgift och föreningens ekonomi.

Meddela mäklaren

Är du fortsatt intresserad av bostaden ska du meddela detta till mäklaren. Vanligt är att mäklaren ringer dagen efter visningen – så länge du inte tackade nej redan under visningen.

Buda!

Har du varit på visning i drömbostaden? Då är det dags att buda, vilket du antingen gör online eller direkt via mäklaren.

Gå på visning i hyresrätt

Att gå på visning i hyresrätt går till på liknande sätt som när du går på visning i bostadsrätt. Fundera på saker som läge, storlek, budget och bostadens skick, och kolla att allt i lägenheten fungerar som det ska.

Är det en privatperson som visar lägenheten, kan det vara klokt att fråga personen innan du börjar öppna skåp och lådor. Några saker som är extra viktiga att tänka på inför visning i hyresrätt är:

Bostadens skick

Bostadens skick är såklart viktigt även när du kollar på en bostadsrätt. Men i en hyresrätt kan det vara ännu viktigare att faktiskt notera och dokumentera diverse brister, repor och skador du hittar innan inflytt. Detta då du kan bli betalningsskyldig i slutet av din hyresperiod om en skada uppstått som du inte kan bevisa fanns där när du flyttade in.

Dokument

Förbered kopior på ditt anställningsavtal, lönespecifikation samt personliga referenser från tidigare hyresvärdar eller arbetsgivare. Det är nämligen inte ovanligt att detta efterfrågas när du är intresserad av en hyresrätt.

Kan man gå på visning utan lånelöfte?

Ja, det går absolut att gå på visning utan att ha ett lånelöfte. Ett lånelöfte är aldrig ett krav inför visning, men kan däremot vara ett krav från mäklaren vid budgivning. Inte minst visar lånelöftet att du är en seriös köpare – och det kan även utgöra en trygghet för både dig, mäklare och säljare.

Lånelöfte kan ge dig en bättre chans till affär

Går du på visning utan lånelöfte får du ha i åtanke att det ibland går väldigt snabbt mellan visning och budgivning, vilket kan leda till att du missar din drömbostad. Att ordna lånelöfte tidigt i processen kan dessutom ge dig ett värdefullt försprång gentemot andra spekulanter.

Gå på visning utan att köpa

Även om du inte är i köpläge just nu, kan det vara en bra idé att gå på visning för att få en känsla för bostadsmarknaden. Det kan också hjälpa dig att komma fram till vad du faktiskt är intresserad av och i vilket område du vill bo – när det väl är läge för köp.

Våra tre viktigaste tips inför visning

 1. Fixa lånelöfte redan innan visning. Detta garanterar att du kan delta i budgivningen, och kan dessutom ses som en trygghet för mäklare och säljare.
 2. Var påläst och förbered frågor till mäklaren om både bostaden och föreningen.
 3. Ta med en lista på saker du vill kolla på under visningen och använd alla dina sinnen – lukt, hörsel och syn. Som köpare har du nämligen undersökningsplikt, varför du bör göra en grundlig koll.

Checklista på saker att testa under visningen

 • Testa ugn, spis, fläkt och mikrovågsugn
 • Spola alla kranar och duschmunstycken
 • Spola toaletten
 • Öppna kyl, frys och alla skåp
 • Öppna och stäng fönster, kolla om det drar från något fönster
 • Testa element
 • Kolla väggar, tak, golv och lister
 • Kolla efter fläckar som kan vara eller bli mögel.
 • Lukta efter mögel
 • Titta efter skadedjur. Framförallt längs lister, i badrum och kök
 • Kolla övriga utrymmen som förråd, cykelrum och parkering
 • Notera brister och fel

Vill du veta mer om vad som kan vara bra att tänka på vid visning, eller vill du ha hjälp med lånelöfte och bolån inför flytten? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Gå på visning

Hur går en visning till?

På visningen möts du upp av mäklaren eller hyresvärden. Ofta får du en rundtur av bostaden innan du är välkommen att kika runt själv. Då är det fritt fram att testa, öppna, trycka och pilla i princip hur mycket du vill. Under visningen har du möjlighet att ställa frågor till mäklaren eller hyresvärden. Efter visningen hör mäklaren ofta av sig för att höra om du fortfarande är intresserad av bostaden. 

Vad ska man tänka på inför visning?

Innan visning bör du ansöka om lånelöfte. Du bör också skriva en lista på saker du vill kolla extra på under visningen – så som vatten, värme, kranar och golv. Skriv också ner en lista på frågor du vill ställa till mäklaren.

Får man öppna skåp på visning?

Ja, när du kollar en bostad bör du undersöka allt som ingår i köpet. Var inte blyg! Men tänk på att visa respekt mot nuvarande ägare och dennes egendom.

Kan man gå på visning utan lånelöfte?

Det är inget krav på att ha lånelöfte för att gå på visning. Däremot kan mäklare ibland kräva lånelöfte för att du senare ska få buda på bostaden. Vill du vara på den säkra sidan, är det alltså smart att ha fixat lånelöftet innan visningen.

Våra partners