0770 22 01 80

Gå på visning – checklistan du behöver inför

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Checklistan inför visning
Våra 3 viktigaste tips
Vad du ska tänka på inför, under & efter

Att gå på visning är spännande – oavsett om du letar efter bostadsrätt, hyresrätt eller bara är nyfiken på bostadsmarknaden. Det är en viktig del av bostadsprocessen som kan kräva en del förberedelser om du vill vara säker på att hitta rätt. Så, vad bör man tänka på innan, under och efter en visning? Svaren hittar du här! Längst ner hittar du även en checklista som du kan ta med till visningen.

Att tänka på innan visning

Vid lägenhetsköp är det vanligt att man går på flera visningar innan man hittat rätt. Det är viktigt då det ger dig möjlighet att jämföra de olika objekten och få en tydligare bild av vad som passar just dina behov. Innan visningen kan det vara klokt att ha en hyfsat klar bild av vad det är du letar efter samt vad du ska kolla efter under själva visningen.

Ansök om lånelöfte

Om du har bestämt dig för att köpa bostad, bör du ansöka om lånelöfte redan innan du börjar gå på visning. Utan lånelöfte är det nämligen inte säkert att du kan buda på bostaden. Lånelöftet möjliggör ett snabbt agerande när din drömbostad dyker upp på marknaden. Dessutom kan ett lånelöfte hjälpa dig att sålla bort bostäder som inte ligger inom din budget. Behöver du hjälp med ditt lånelöfte? Kontakta oss så hjälper vi dig att jämföra bolån kostnadsfritt.

Läs också: Gå på grannens visning

Gör en lista

Det finns en hel del att tänka på när man går på visning. Fungerar alla vattenkranar? Hur är trycket? Fungerar spis, ugn och kylskåp? Går alla fönster att öppna? Hur är golvet, taket och väggarna?

Det blir lätt övermäktigt om man inte är förberedd, och risken att glömma något viktigt är stor. Därför är det klokt att göra en lista. Skriv ner allting som du vill kolla lite extra på. Längst ner i artikeln hittar du en lista att utgå ifrån.

Gör en frågelista

Utöver en lista på fysiska ting kan du också skriva ner dina frågor till mäklaren. Frågorna kan exempelvis handla om föreningens ekonomi, hyran, bostadsrättsavgiften, området och om avgiften inkluderar värme och vatten.

Att tänka på under visning

När du väl kommer till visningen så har du förmodligen förberett dig lite utifrån våra tips ovan. Så nu är det dags att sätta förberedelserna till verket.

Testa allt

Visst, det känns kanske inte helt naturligt att gå runt i någon annans hem och dra ut lådor, krypa bakom tvättmaskiner och öppna fönster – men som köpare har du faktiskt undersökningsplikt. En visning är dessutom till för att du ska få en ordentlig känsla för hur allt i bostaden fungerar, vilket kräver en del pill. Så, testa vatten, element, spis och annat som är viktigt för en fungerande bostad. Använd alla dina sinnen – lukta, lyssna och prata med grannarna om du vill det. Ingen vet bättre om hur det är att bo i ett hus än de som redan gör det.

Notera brister

Under visningen bör du titta noga på varje rum och notera eventuella brister eller problem. Ta gärna med en vän eller familjemedlem som kan hjälpa dig att se saker som du själv missat. Har du någon i din närhet som gått på många visningar tidigare så ta med dom. Erfarenhet är viktigt vid visningar.

Fråga mäklaren

Våga fråga mäklaren! Nu är det dags att ta fram den där frågelistan du skrev tidigare. Relevanta frågor kan handla om månadsavgiften, om vatten och värme ingår i avgiften, hur föreningens ekonomi ser ut samt hur föreningen brukar ställa sig till större renoveringar. Märker du att mäklaren har svårt att svara på vissa frågor så be dom återkomma till dig via mail eller telefon.

Kolla övriga utrymmen

Glöm inte bort att kolla in eventuellt förråd, tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum och andra utrymmen som kan vara av intresse.

Att tänka på efter visning

Du kommer hem efter en visning och du har fastnat för bostaden – kul! Nu är det dags att kolla upp det sista och verkligen få svar på allt du vill veta.

Undersök alla dokument kring bostaden

Kolla igenom alla tillgängliga dokument. Dokumenten kan handla om föreningens årsredovisning, driftskostnad och om bostaden är stambytt eller renoverad. Är det ett hus bör du kolla igenom besiktningsprotokoll och eventuella servitut, för att säkerställa att du inte missat något.

För- och nackdelar

Har du gått på flera visningar är det nu läge att ta fram papper och penna och börja väga för- och nackdelar mot varandra. Jämför sådant som pris, läge, storlek, avgift och föreningens ekonomi.

Meddela mäklaren

Är du fortsatt intresserad av bostaden ska du meddela detta till mäklaren. Vanligt är att mäklaren ringer dagen efter visningen – så länge du inte tackade nej redan under visningen.

Buda!

Har du varit på visning i drömbostaden? Då är det dags att buda, vilket du antingen gör online eller direkt via mäklaren.

Gå på visning i hyresrätt

Att gå på visning i hyresrätt går till på liknande sätt som när du går på visning i bostadsrätt. Fundera på saker som läge, storlek, budget och bostadens skick, och kolla att allt i lägenheten fungerar som det ska.

Är det en privatperson som visar lägenheten, kan det vara klokt att fråga personen innan du börjar öppna skåp och lådor. Några saker som är extra viktiga att tänka på inför visning i hyresrätt är:

Bostadens skick

Bostadens skick är såklart viktigt även när du kollar på en bostadsrätt. Men i en hyresrätt kan det vara ännu viktigare att faktiskt notera och dokumentera diverse brister, repor och skador du hittar innan inflytt. Detta då du kan bli betalningsskyldig i slutet av din hyresperiod om en skada uppstått som du inte kan bevisa fanns där när du flyttade in.

Dokument

Förbered kopior på ditt anställningsavtal, lönespecifikation samt personliga referenser från tidigare hyresvärdar eller arbetsgivare. Det är nämligen inte ovanligt att detta efterfrågas när du är intresserad av en hyresrätt.

Kan man gå på visning utan lånelöfte?

Ja, det går absolut att gå på visning utan att ha ett lånelöfte. Ett lånelöfte är aldrig ett krav inför visning, men kan däremot vara ett krav från mäklaren vid budgivning. Inte minst visar lånelöftet att du är en seriös köpare – och det kan även utgöra en trygghet för både dig, mäklare och säljare.

Lånelöfte kan ge dig en bättre chans till affär

Går du på visning utan lånelöfte får du ha i åtanke att det ibland går väldigt snabbt mellan visning och budgivning, vilket kan leda till att du missar din drömbostad. Att ordna lånelöfte tidigt i processen kan dessutom ge dig ett värdefullt försprång gentemot andra spekulanter.

Gå på visning utan att köpa

Även om du inte är i köpläge just nu, kan det vara en bra idé att gå på visning för att få en känsla för bostadsmarknaden. Det kan också hjälpa dig att komma fram till vad du faktiskt är intresserad av och i vilket område du vill bo – när det väl är läge för köp.

Våra tre viktigaste tips inför visning

  1. Fixa lånelöfte redan innan visning. Detta garanterar att du kan delta i budgivningen, och kan dessutom ses som en trygghet för mäklare och säljare.
  2. Var påläst och förbered frågor till mäklaren om både bostaden och föreningen.
  3. Ta med en lista på saker du vill kolla på under visningen och använd alla dina sinnen – lukt, hörsel och syn. Som köpare har du nämligen undersökningsplikt, varför du bör göra en grundlig koll.

Checklista på saker att testa under visningen

  • Testa ugn, spis, fläkt och mikrovågsugn
  • Spola alla kranar och duschmunstycken
  • Spola toaletten
  • Öppna kyl, frys och alla skåp
  • Öppna och stäng fönster, kolla om det drar från något fönster
  • Testa element
  • Kolla väggar, tak, golv och lister
  • Kolla efter fläckar som kan vara eller bli mögel.
  • Lukta efter mögel
  • Titta efter skadedjur. Framförallt längs lister, i badrum och kök
  • Kolla övriga utrymmen som förråd, cykelrum och parkering
  • Notera brister och fel

Vill du veta mer om vad som kan vara bra att tänka på vid visning, eller vill du ha hjälp med lånelöfte och bolån inför flytten? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Gå på visning

Hur går en visning till?
På visningen möts du upp av mäklaren eller hyresvärden. Ofta får du en rundtur av bostaden innan du är välkommen att kika runt själv. Då är det fritt fram att testa, öppna, trycka och pilla i princip hur mycket du vill. Under visningen har du möjlighet att ställa frågor till mäklaren eller hyresvärden. Efter visningen hör mäklaren ofta av sig för att höra om du fortfarande är intresserad av bostaden. 
Vad ska man tänka på inför visning?
Innan visning bör du ansöka om lånelöfte. Du bör också skriva en lista på saker du vill kolla extra på under visningen – så som vatten, värme, kranar och golv. Skriv också ner en lista på frågor du vill ställa till mäklaren.
Får man ta med någon på visning?
Ja, det är nästan alltid tillåtet att ta med en vän eller familjemedlem på visning, trots att denne inte själv är intresserad av bostaden. Är du osäker, kan du alltid fråga mäklaren eller personen som visar lägenheten.
Kan man gå på visning utan lånelöfte?
Det är inget krav på att ha lånelöfte för att gå på visning. Däremot kan mäklare ibland kräva lånelöfte för att du senare ska få buda på bostaden. Vill du vara på den säkra sidan, är det alltså smart att ha fixat lånelöftet innan visningen.

Mer om bolån och bostadsköp

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img