Köpekontrakt för bostadsrätt – så här funkar det

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Detta ska köpekontraktet innehålla
Viktigt att tänka på
Skillnaden mellan köpekontrakt och överlåtelseavtal
Detta ska köpekontraktet innehålla
Viktigt att tänka på
Skillnaden mellan köpekontrakt och överlåtelseavtal

Det finns mycket att tänka på när du ska köpa och sälja en bostad. Utöver allt praktiskt kring visning, flytt och lån, är det en hel del juridiskt att hålla koll på – däribland köpekontrakt och överlåtelseavtal. Här går vi igenom hur dessa kontrakt ska se ut, vad de ska innehålla samt vad du bör tänka på när du ska skriva på ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal. 

Vad är ett köpekontrakt och överlåtelseavtal?

Ett köpekontrakt för bostadsrätt är ett juridiskt avtal som upprättas mellan köpare och säljare av en bostadsrätt. När du säljer eller köper ett hus eller en villa, benämns det som köpekontrakt, medan det vid bostadsrättsköp kallas överlåtelseavtal.

Efter att kontrakt eller avtal är påskrivet så betalas handpenningen som oftast är 10% av totala priset av bostaden du ska köpa.

Vad ska ett köpekontrakt för bostadsrätt innehålla?

Kontraktet innehåller information om villkoren för köpet och reglerar rättigheter och skyldigheter för både köpare och säljare. Det innehåller vanligtvis information om bostadsrättens pris, storlek, eventuella fel och brister samt regler för överlåtelse av bostadsrätten. Det är vanligt att en mäklare hjälper till att upprätta kontraktet efter avklarad budgivning.

 

Låna pengar - ansök i formulär

Kontraktet bör innehålla följande information:

  • Köpare och säljares namn, personuppgifter och underskrift
  • Priset som överenskommits för bostadsrätten
  • Bostadsrättsföreningens namn och organisationsnummer
  • Bostadens beteckning, storlek och annan information
  • Eventuella fel och brister som säljaren känner till
  • Regler kring överlåtelse, inklusive eventuella begränsningar i överlåtelsen
  • Tillträdesdag
  • Eventuella övriga villkor såsom förbehåll, friskrivningsklausul och garantier

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett köpekontrakt och överlåtelseavtal för en bostadsrätt kan se olika ut beroende på diverse faktorer. Det kan handla om speciella omständigheter kring överlåtelsen och andra särskilda villkor. Det är därför klokt att alltid ta professionell rådgivning när kontrakt och avtal ska skrivas.

Läs mer: Köpa bostadsrätt

Vad ska man tänka på när man skriver köpekontrakt och överlåtelseavtal?

Det är viktigt att du läser igenom kontraktet och avtalet noggrant innan du skriver på det, för att säkerställa att du förstår villkoren och att dessa är acceptabla. För att vara bindande ska ett överlåtelseavtal för en bostadsrätt alltid vara skriftligt och underskrivet av både köpare och säljare. Om du har några frågor eller funderingar är det viktigt att du tar upp dessa innan du skriver under.

Vem upprättar ett köpekontrakt?

Kontraktet upprättas vanligen av en fastighetsmäklare. Mäklaren har ofta standardmallar för köpekontrakt och överlåtelseavtal som kan användas som grund för att skapa det avtal som passar parternas behov. Om köpet är särskilt komplicerat eller om det finns juridiska frågor som behöver lösas, kan det vara lämpligt att ta hjälp av en jurist – som kan säkerställa att avtalet är juridiskt korrekt och att alla nödvändiga klausuler och villkor ingår.

Mall för köpekontrakt och överlåtelseavtal

Det finns flera färdiga mallar för köpekontrakt och överlåtelseavtal att hitta på nätet, och en mall kan vara en bra startpunkt för att skapa ett köpekontrakt. I många fall krävs det dock en del anpassningar för att kontraktet ska passa de överenskommelser som du och din motpart gör. Därför kan det vara bra att rådfråga mäklaren eller en jurist för att säkerställa att kontraktet uppfyller alla juridiska krav och att det skyddar både köpare och säljare.

Skillnaden mellan köpekontrakt och köpebrev

Köpekontrakt och köpebrev är båda dokument som används i samband med en fastighetsaffär och kan därför ibland vara svåra att skilja åt. Skillnaden mellan dem är främst när de används, samt vilka rättigheter och skyldigheter de innebär för de olika parterna.

Medan köpebrevet är ett bevis på att bostaden har fått en ny ägare och att denna har betalat för sig är köpekontraktet ett bindande kontrakt som innehåller bostadsaffärens villkor.

Klausul och villkor i köpekontrakt för bostadsrätt

När man skriver ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal, kan det vara viktigt att inkludera vissa klausuler för att skydda både köpare och säljare.

Vad är en klausul i ett köpekontrakt?

En klausul är ett tillägg i köpekontraktet. Detta tillägg kan specificera vissa villkor eller undantag som gäller för bostadsköpet. Dessa tillägg kallas ofta för återgångsvillkor eller svävarvillkor.

Tilläggen är till för att skydda köparen och säljaren eller för att reglera en viss situation som kan uppstå i samband med köpet av bostadsrätten. Exempel på klausuler som ofta ingår i köpekontrakt för bostadsrätter är:

  • Försäljningsklausul: Detta ger köparen rätt att dra sig ur bostadsköpet om denne inte fått sin nuvarande bostad såld inom en viss tid.
  • Låneklausul: Om köparen inte har fått beviljat lånelöfte kan denne be om att en låneklausul skrivs in i kontraktet. Detta ger köparen några dagar på sig att få klart finansieringen, och om detta inte lyckas, hävs bostadsköpet.
  • Besiktningsklausul: En bestämmelse som ger köparen rätt att anlita en besiktningsman för att undersöka bostadsrätten. Om besiktningen avslöjar några problem som måste åtgärdas kan köparen ha rätt att kräva att säljaren åtgärdar dessa innan köpet genomförs.

Det är viktigt att notera att klausuler kan variera beroende på bostadsrättens specifika situation och på parternas överenskommelser. Det är heller inget måste att ha med klausuler i köpekontraktet. Är säljare och köpare överens om att lägga till en klausul är det viktigt att klausulerna är juridiskt korrekta och uppfyller alla krav enligt lagstiftningen.

Vill du veta mer om köpekontrakt, eller ha hjälp att ansöka om lånelöfte och bolån inför ditt bostadsköp? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Köpekontrakt för bostadsrätt

Kan man skriva köpekontrakt och överlåtelseavtal utan mäklare?

Det finns inga regler kring vem som upprättar avtalet eller kontraktet. Däremot kräver det en hel del kunskap om lagstiftning och villkor. Därför kan det, om du själv inte har erfarenhet av att upprätta juridiska avtal, vara klokt att kontakta en mäklare för hjälp.

När skrivs köpekontrakt för bostadsrätt?

Köpekontraktet skrivs när budgivningen är över, och sker ofta på mäklarens kontor. Kontraktskrivningen sker ofta precis innan handpenningen betalas.

När är ett köpekontrakt för bostadsrätt bindande?

Kontraktet är i juridiskt mening bindande så fort både köpare och säljare har skrivit under kontraktet. Efter det är det väldigt svårt att dra sig ur bostadsaffären, så länge kontraktet inte innehållit några specifika klausuler eller villkor. Drar du dig ur så blir du av med dina 10% som du har betalt i handpenning.

Våra partners