Handpenningslån – låna till handpenning

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar det att låna till handpenning
Villkoren som gäller för handpenningslån
Sök och jämför handpenningslån
Så fungerar det att låna till handpenning
Villkoren som gäller för handpenningslån
Sök och jämför handpenningslån

Ett handpenningslån är ett korttidslån som används för att betala handpenningen för din nya bostad. Det kan bli aktuellt om du till exempel behöver betala handpenningen på din nya bostad innan du fått pengarna från försäljningen av din gamla.

Ibland kan du ta ett handpenningslån hos banken du har ditt bolån hos – men du kan också jämföra handpenningslån hos oss för att få en lägre ränta när du ska låna till handpenning.

Vad är ett handpenningslån?

När du köper bostad behöver du betala handpenning till säljaren. Normalt gäller det 10 % av totalpriset, som ska betalas kort efter att kontraktet är påskrivet.

Har du inte handpenningen tillgänglig när du ska skriva under köpekontraktet för din nya bostad kan du i vissa fall ta ett handpenningslån. Det är ett separat lån som alltså ofta tas hos banken där du tecknar bolånet. Det blir framför allt aktuellt när du har en gammal bostad att sälja – bankerna ställer nämligen ofta kravet att du kan påvisa att du ska sälja eller redan har sålt din nuvarande bostad.

Så fungerar det att låna till handpenning – ett korttidslån utan säkerhet

Ett handpenningslån är ett tillfälligt korttidslån utan säkerhet, som ska betalas tillbaka samma dag som du får tillträde till bostaden, eller strax därefter. Lånet har ofta en löptid på upp till 6 månader. Du amorterar inte på det under den tiden, däremot betalar du ränta. Det är inte alla banker som erbjuder handpenningslån, men många av de större bankerna gör det.

Låna till handpenning med ett privatlån

Har du ingen bostad att sälja men behöver låna till hela eller delar av handpenningen är privatlån ett alternativ. Då behöver du inte heller betala tillbaka hela lånebeloppet när du får tillträde till bostaden, utan du kan lägga upp det med en mer flexibel löptid som passar dig.

Ger dig fler alternativ till handpenningslån

Ett privatlån kan även vara ett alternativ för dig om banken inte erbjuder eller kan bevilja dig något handpenningslån. Genom oss kan du söka handpenningslån upp till 600 000 kronor, och eftersom vi jämför över 40 olika banker och långivare så hjälper vi dig att hitta det bästa handpenningslånet.

Jämför handpenningslån för lägre ränta

Är du ute efter att låna till handpenning bör du alltid jämföra flera erbjudanden av handpenningslån innan du bestämmer dig för en specifik bank.

Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder, det går därför inte att säga att någon bank är bättre på handpenningslån än någon annan. Just därför är det viktigt att du jämför olika banker och långivare innan du bestämmer dig för vart du lånar till din handpenning.

Så söker du handpenningslån – steg för steg

Att söka handpenningslån genom oss på Sambla är en smidig process. Så här går det till, i korta drag:

1. Fyll i formuläret och skicka i väg ansökan

I vårt formulär anger du hur stort handpenningslån du vill söka och fyller i dina personliga uppgifter. Det tar bara ett par minuter – sedan har vi vad vi behöver för att hjälpa dig.

2. Vi jämför 40 långivare åt dig

Med endast en kreditupplysning via UC kan vi skicka ut din ansökan till alla våra partners, som alla får chansen att ge dig ett bud. Vi återkommer sedan till dig när alla har svarat – vanligtvis inom 24 timmar.

3. Välj det bästa handpenningslånet och signera

När du valt handpenningslånet med lägst ränta återstår bara signering. Det gör du smidigt med BankID, för att sedan få handpenningen utbetald till ditt bankkonto inom några dagar. När du valt handpenningslån genom ett privatlån är det fritt fram att lösa lånet när köpet gått igenom – men du kan också välja att betala tillbaka det under en längre tid om det passar dig bättre.

Fördelar med att jämföra handpenningslån genom oss

Fördelarna med att söka och jämföra handpenningslån genom oss är många. Här är de vi tycker väger tyngst:

  • Enkelt att hitta bäst handpenningslån och lägst ränta genom att jämföra 40 långivare samtidigt
  • Möjlighet att söka handpenningslån upp till 600 000 kronor
  • Kostnadsfri jämförelse – som inte binder upp dig till något
  • Endast 1 kreditupplysning via UC
  • Personlig rådgivning via telefon
  • Branschens nöjdaste kunder – med 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot.

Undvik flera kreditupplysningar vid handpenningslån

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkor på handpenningslån tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet negativt och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta till handpenningen.

Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning, även fast vi jämför över 40 långivare för dig och ditt handpenningslån. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse.

Vad är räntan på handpenningslån?

Många bolånebanker har en fast ränta för handpenningslån som appliceras på samtliga kunder. Ofta är den effektiva räntan på handpenningslånen då mellan 6–8 %.

Om du söker handpenningslån genom oss sätts dock din ränta individuellt, och du kan genom att jämföra hitta den bank som kan erbjuda lägst möjliga ränta för just dig.

När betalar jag handpenningen?

Vanligtvis betalas som sagt handpenningen i samband med att kontraktet skrivs för din nya bostad. Handpenningen används då som en slags säkerhet så att säljaren ska veta att du inte tänker backa ur affären.

Handpenning inte samma sak som kontantinsats

Kontantinsats är en annan vanlig term som används i samband med bolån – och som ofta blandas ihop med handpenning. Det är dock två olika saker. Kontantinsatsen representerar den delen av bostaden som måste finansieras med egna medel – vilket är 15 % av bostadens värde. Handpenningen på 10 % är således i regel en del av kontantinsatsen, men de är inte synonymer till varandra. Ofta utgörs den av sparpengar, men i vissa fall kan du även låna till kontantinsatsen.

När betalar handpenningslån tillbaka?

Med ett traditionellt handpenningslån betalar du tillbaka pengarna så fort du fått tillträde till din nya bostad – eftersom du i regel då fått pengarna från din tidigare bostadsförsäljning och har medel tillgängliga till återbetalningen.

Men lånar du till handpenningen genom ett privatlån kan du som sagt lägga upp en egen plan som passar dig. Har du möjlighet att betala tillbaka hela lånet vid ett tillfälle kan du såklart göra det – och det är ofta smart rent ekonomiskt – men du kan också lägga upp en lite längre återbetalningsplan om det passar dig.

Vanliga frågor och svar – Handpenningslån

Vilken sorts lån är ett handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet med kort återbetalningstid – eftersom tanken är att du betalar tillbaka lånet för handpenningen så fort du sålt din tidigare bostad.

Kan jag låna pengar till handpenningen?

Ja, det är möjligt att låna pengar för att betala handpenningen till en bostadsköp. Har du inte de 10% som krävs kan du genom oss söka ett privatlån för att täcka kostnaden.

När betalas handpenningslån tillbaka?

Tar du ett traditionellt handpenningslån betalas man oftast tillbaka lånet på dagen som din tidigare bostads säljs och du får loss de pengarna – men som längst brukar löptiden vara 6 månader. Tar du handpenningslån i form av privatlån är återbetalningstiden mer flexibel.

Hur får jag lägre ränta på handpenningslån?

Ibland kan det gå att förhandla kring räntan på ditt handpenningslån hos din bolånebank – men ofta är räntan fast för alla kunder. Om du jämför handpenningslån i form av ett privatlån genom oss sätts räntan i stället individuellt och vi kan hjälpa dig att hitta så låg ränta som möjligt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler