Måla kakel – en kostnadseffektiv uppfräschning

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så målar du kakel
Olika färgtyper
Kostnad för kakelmålning
Så målar du kakel
Olika färgtyper
Kostnad för kakelmålning

Att måla kakel är ett effektivt sätt att ge ditt kök eller badrum en rejäl ansiktslyftning utan att det kostar skjortan. Dessutom är det en av de enklaste ytrenoveringarna du kan ta dig an utan att anlita hantverkare. Här går vi igenom allt du behöver veta om att måla kakel.

Var brukar kakel användas?

Kakel är vanligtvis smala plattor tillverkade av slitstarka material som sten, keramik, metall, bränd lera eller glas. Plattorna används för att täcka ytor som tak, golv, väggar, kanter och ibland även bordsskivor. Det vanligaste är att kakel placeras i uppsättningar.

Eftersom kakel är både praktiskt och dekorativt kan det användas var som helst i bostaden och även i utomhusmiljöer. Inomhus hittar du det oftast i köket eller badrummet, vilket beror på att kakel är extremt vattenbeständigt. Pooler och liknande fuktiga miljöer har ofta kakel, liksom offentliga platser som köpcentrum där tålighet har hög prioritet.

Hur länge håller kakel?

Väl omhändertaget kvalitetskakel kan hålla i mer än ett sekel. Till de mest långlivade varianterna hör keramiska produkter, mosaik och natursten som marmor och granit. Däremot brukar kakel förstöras helt om det tas bort, vilket är en av anledningarna till att istället måla om det.

Läs också: Vad kostar det att renovera badrummet?

Varför ska man måla kakel?

Om ditt kakel känns slitet eller omodernt kan du välja att renovera ytan helt eller fräscha upp kaklet med ny färg. Det senare alternativet är det klart mest ekonomiska, då du kan måla en hel uppsättning kakel för ett par hundra kronor. Allt du behöver är rätt färg, penslar och några tillbehör.

Går det att måla badrumskaklet?

Bad- och våtrum är speciella, eftersom tätskiktet bakom kaklet helst ska bytas ut efter 15–20 år. Då är en riktig renovering ett måste, vilket också innebär att du behöver sätta in nytt kakel. Om du däremot vill fräscha upp ditt befintliga kakel går det utmärkt att måla det även i badrummet.

Använd rätt färger

För badrum ska du använda speciella våtrumsfärger och kakelfärger som inte är vattenlösliga. Det är viktigt att färgen verkligen får fäste på den glansiga kakelytan. En annan sak att tänka på är att inte måla över fogarna i badrummet, eftersom det kan stänga inne fukt vilket leder till mögelskador.

Var noga med försäkringen

Vid målning av kakel i badrum är det viktigt att kolla upp vad försäkringen täcker vid eventuella skador. Det är vanligt att försäkringsbolag inte godkänner målningssystemet eftersom det kan resultera i dubbla tätskikt.

Läs också: Kostnad för att renovera lägenhet

Vilken slags färg används till kakel?

Kakel målas med antingen olja eller akryl. Olja är mycket hållbart och ger en djup glans, men har en stark lukt och lång torktid. Akrylbaserad kakelfärg är inte bara luktfri och snabbtorkande utan även vattenlöslig, vilket är en stor fördel om du skulle råka måla fel. Den får dock en mer matt finish än oljefärgen.

Kakel kräver en grundfärg och en kakelfärg, men lyckligtvis finns det mängder av tvåkomponentslösningar på marknaden som underlättar arbetet.

Läs också: Renovera möbler

Hur målar man kakel?

Att måla kakel är enkelt. Följ dessa steg och du kan inte misslyckas:

1. Förbered ytan

Att förbereda ytan noggrant är viktigt när du målar kakel. Täck alla områden som inte ska målas och skär sedan bort eventuella silikonfogar för att ytan ska bli så jämn som möjligt.

2. Rengör och slipa

Rengör plattorna och slipa dem med fint slippapper så att färgen kan få bättre fäste. Det finns speciella rengöringsmedel gjort för kakel.

3. Måla

Rekommendationen är att först måla fogarna med en pensel, för att sedan använda en roller till kakelplattorna. Kom ihåg att skydda alla eventuella föremål som inte ska målas.

Hur många strykningar behövs vid kakelmålning?

Vid kakelmålning rekommenderas minst två strykningar. Även om kakelfärg kan vara klibbfri redan efter två timmar, bör du vänta 16 timmar mellan strykningarna. En liter kakelfärg räcker till cirka åtta kvadratmeter per strykning.

Hur länge håller kakelfärg?

Nackdelen med att måla kakel är att färgen kommer att flagna bort med tiden, speciellt i våtrum där plattorna hela tiden utsätts för vatten. Kakelfärg är dock speciellt framtagen för fukt och vatten, så om du bara applicerar den rätt och håller plattorna rena kan livslängden förlängas upp till tio år.

Läs fler av våra artiklar om husrenoveringar:

Bygga ut huset

Bygga altan

Bygga utekök

Vad kostar det att byta tak?

Trapprenovering

Renovera källare

Går det att måla golvkakel?

När det kommer till golv är klinker ett vanligare materialval än kakelplattor. Men båda alternativen går utmärkt att använda och måla. Det finns speciella golvfärger med extra stryktålighet för golvkakel. Använd golvrengöring och sandpapper innan du börjar måla, så att färgen får bättre fäste och blir jämnare.

Vad kostar kakelfärg?

Kakelfärg finns i olika prisklasser. För golv behöver du en lite kraftigare färg än om du ska måla väggkakel, eftersom golv slits snabbare. Cirkapriset för en liter kakelfärg är 250 kronor. Förutom färg behöver du rollers, penslar, en kniv samt en målartvätt till förarbetet.

Allt som allt bör det inte kosta mer än några hundra kronor att måla kakel.

Vad kostar det att anlita hantverkare för att måla kakel?

Att måla kakel är enkelt och kräver sällan professionell hjälp, men om du ska måla kakel i duschen eller om kaklet är väldigt fint kan det vara en god idé att överlåta arbetet till hantverkare.

Priset beror på yta och förarbete

Själva jobbet är sällan särskilt krävande, men priset kan exempelvis påverkas av ytan som ska målas, rengöring och annat förarbete samt material som behöver köpas in. Vill du få kaklet riktigt snyggt kan det vara värt en extra slant – kom bara ihåg att jämföra offerter!

Vanliga frågor och svar – Måla kakel

Kan man måla kakel?

Att måla kakel är ett enkelt och kostnadseffektivt alternativ till att renovera. Målningen sker med grundfärg, kakelfärg eller en förblandad mix av dessa. Färg och material för ett normalstort kök kostar endast ett par hundra kronor.

Går det att måla kakel i badrummet?

Det går att måla kakel i badrum och duschutrymmen, men det är viktigt att använda en icke-vattenlöslig färg. Du bör också undvika att måla över fogarna eftersom det kan stänga inne fukt.

Varför går kakel sönder när man tar bort det?

I vissa fall går det att lossa gammalt kakel utan att förstöra det, men det vanliga är att kakelplattorna sitter så pass hårt i kittet att det bryts sönder.

Varför spricker kaklet i duschen?

Kakelsprickor i badrummet beror på att fukt letar sig in mellan ytskiktet och tätskiktet. Även om du kan förbättra ditt spruckna kakel med målning, är den genomsnittliga livslängden för kakel i våtrum mycket kortare än i övriga rum.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler