5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Allt du behöver veta om sänkt kontantinsats
Så mycket lägre kan kontantinsatsen bli
Så kan du få hjälp med kontantinsatsen
Allt du behöver veta om sänkt kontantinsats
Så mycket lägre kan kontantinsatsen bli
Så kan du få hjälp med kontantinsatsen

Har du någon gång köpt eller funderat på att köpa en bostad? Då är du nog väl medveten om vad en kontantinsats är och hur den har en tendens att sätta en del käppar i hjulet för många – inte minst för förstagångsköpare. Därför kom regeringen i april 2022 med ett förslag om sänkt krav på kontantinsats för förstagångsköpare – ett så kallat startlån. Men vad innebär det, och när kan beslutet tänkas gå igenom? 

Förslag om bolån med 5% i kontantinsats

Så vad innebär då förslaget om sänkt kontantinsats? För en förstagångsköpare innebär det helt enkelt att kontantinsatsen sänks från dagens minimikrav på 15% till 5% – en förstagångsköpare skulle alltså bara behöva betala minst 5% i kontantinsats.

Förslaget skulle ge förstagångsköpare en större möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden – även de som saknar kapitalstarka föräldrar. Dessutom skulle det minska behovet av blancolån.

Vilka kan få en kontantinsats på 5%?

Alla personer som räknas som förstagångsköpare kan komma att få ta del av startlånet enligt nuvarande förslag. Detta innefattar personer som aldrig ägt en bostad i Sverige samt de som inte ägt en bostad i Sverige under de senaste 10 åren. Majoriteten av de som kan få startlån är mellan 30-35 år och har en inkomst på 400 000-499 000 kronor per år.

Läs också: Köpa bostad utan kontantinsats

Exempel på 5% i kontantinsats

I tabellen nedan ser du exempel på hur stor en kontantinsats på 5% skulle vara för en bostad i Göteborg, Stockholm och Malmö, jämfört med en kontantinsats på 15%. Priserna är baserade på snittpriser för bostadsrätter i respektive stad.

 

Stad Snittpris 15% insats 5% insats
Stockholm 4 497 000 674 550 224 850
Göteborg 3 010 000 451 500 150 500
Malmö 2 242 000 336 300 112 100

 

I samtliga städer ser vi att det skulle handla om flera hundra tusen kronor som förstagångsköpare skulle slippa att spara till kontantinsats.

Kan jag få en kontantinsats på 5% när jag köper lägenhet idag?

Nej, det har ännu inte tagits ett beslut om förslaget. Alternativet för dig som själv har svårt att spara ihop pengar till en kontantinsats idag är att ansöka om privatlån. Via oss kan du, beroende på din ekonomiska situation, jämföra och låna till kontantinsats – upp till 600 000 kronor.

Läs också: Bolån som ensamstående

När kan man få sänkt kontantinsats?

När i tiden en sänkt kontantinsats skulle kunna bli verklighet är dessvärre svårt att svara på. Det pågår fortfarande diskussioner om huruvida förslaget faktiskt kan hjälpa förstagångsköpare – eller om det tvärtom kan stjälpa.

Finansinspektion bedömer exempelvis att det finns en risk att lånet skulle kunna tränga ut andra köpare från bostadsmarknaden. Det återstår alltså att se när och om förslaget om startlån kommer att träda i kraft.

 

Förslaget sammanfattat

  • Startlånet gör det möjligt för låntagare att ansöka om bolån på upp till 95% av bostadens värde.
  • Målgruppen för lånet är de som inte ägt en bostad i Sverige de senaste 10 åren och som har behov av att låna mer än 85% av bostadens värde för att kunna köpa en bostad.
  • Dagens bolånetak på 85% ska kunna överskridas. Det föreslagna startlånet ska nämligen kunna ge en förstagångsköpare upp till 95% i belåningsgrad.
  • Startlånet har ett maxbelopp på 250 000 kronor. För en ensamstående förälder ska den statliga garantin omfatta startlån på upp till 500 000 kronor.
  • För att vara aktuell för startlån ska låntagaren vara kreditvärdig för de bolån den tar, inklusive startlånet.
  • Startlånet ska amorteras enligt dagens amorteringskrav.

Vill du veta mer om förslaget om sänkt kontantinsats, eller vill du låna pengar till kontantinsatsen? Hör av dig till oss!

Våra partners