Bolån som ensamstående? Så fungerar det
Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.
Om du är ensamstående kan vägen till bolån vara lite extra snårig – oavsett om du är ensamstående med barn eller inte. Som ensamstående blir man nämligen automatiskt en högre risk sett ur bankens synvinkel. Men vad krävs för att få bolån som ensamstående och vad kan du göra för att förbättra dina chanser till att få ett högre bolån med lägre ränta? Det får du reda på här.
Är det svårare att få ett bolån som ensamstående?
Ja, i vissa fall kan det vara svårare att få ett bolån som ensamstående. Detta då banken anser att ensamstående utgör en högre risk jämfört med när två personer tar ett lån tillsammans. Det är helt enkelt tryggare för banken att ha två personer som står som ansvariga för ett lån, oavsett om inkomsten hos den ensamstående är hög.
Vad krävs för att få ett bolån som ensamstående?
Kraven för att få ett bolån ser likadana ut oavsett vem du är.
- Du måste vara 18 år gammal
- Vara folkbokförd i Sverige
- Ha regelbunden inkomst
- Inte ha några nuvarande skulder hos Kronofogden.
Utöver det måste du kunna följa Finansinspektionens riktlinjer om bolånetak och amorteringskrav.
Vad baserar långivaren sin bedömning på?
När banken eller långivaren ska bedöma en låneansökan kollar de på saker som:
- Din kreditvärdighet
- Ditt civilstånd
- Din återbetalningsförmåga
- Din inkomst
- Din lånehistorik
Utöver dessa grundläggande uppgifter, kollar banken också på:
- Kalkylräntan: Den ränta som banken räknar med att du ska kunna betala om räntan på bolånet skulle stiga.
- KALP: Kvar-att-leva-på-kalkylen, som visar hur mycket du har kvar att leva på efter att du har betalat dina lån, din ränta, din hyra och andra fasta utgifter.
Utifrån dessa uppgifter bedömer banken sedan hur hög risk du utgör som låntagare. Om risken är hög, blir räntan också hög och vice versa.
Hur mycket får jag låna som ensamstående?
Hur mycket du får låna beror på din kreditvärdighet och hur hög eller låg risk banken anser att du som låntagare utgör. Du måste kunna visa upp att du har en stabil ekonomisk situation och ett ansvarsfullt förhållningssätt till din ekonomi.
Är du ute efter att låna ett mindre belopp brukar detta sällan vara några problem som ensamstående – det är istället de högre beloppen som kan sätta käppar i hjulen.
Exempel: Så mycket får du låna som ensamstående med barn
Hur mycket du får låna baseras bland annat på din kreditvärdighet och din inkomst. Om du är ensamstående med två barn, har god kreditvärdighet och tjänar 40 000 kronor i månaden kan du räkna med att få ett bolån på cirka 2 miljoner kronor.
Exempel: Så mycket får du låna som ensamstående utan barn
Om du är ensamstående utan barn, har god kreditvärdighet och tjänar 29 000 kronor i månaden kan du räkna med att få ett bolån på cirka 1,6 miljoner kronor.
Exempel: Så mycket får du låna med en medsökande
Om ni är två personer som lånar där båda har god kreditvärdighet och en gemensam inkomst på 50 000 kronor i månaden kan ni räkna med att få ett bolån på cirka 2,7 miljoner kronor.
Glöm inte bort att du kommer behöva finansiera en kontantinsats på minst 15 % av köpeskillingen.
Hur har vi räknat?
Vanligt är att du får låna 5, ibland 6 gånger din årsinkomst. Exemplen ovan utgår från din årsinkomst multiplicerad med 5. Det sammanlagda lånet minskar dessutom om du exempelvis har barn – då barn räknas som en kostnad som påverkar din totala betalningsförmåga. Barnen räknas nämligen in i KALP-kalkylen.
Lånet minskar också om du är ensamstående, då banken anser detta som en högre risk.
Vad kan man göra för att förbättra sina chanser?
Det finns vissa saker du kan göra för att förbättra dina chanser till att få ett bra bolån med bra ränta.
Ansök tillsammans med en medsökande
Om du vill låna ett högre belopp till en lägre ränta är ditt bästa alternativ som ensamstående att be någon ansöka tillsammans med dig – en medsökande. Denne behöver inte vara en del av ditt hushåll eller familj.
Vad innebär en medsökande?
En medsökande är en annan person som ansöker om lånet tillsammans med dig. Då är båda lika ansvariga för att lånet ska betalas tillbaka i tid.
Vem kan vara medsökande?
En medsökande kan vara vem som helst som du litar på. Viktigt är att personen har god kreditvärdighet och inte belastas av några stora skulder eller krediter.
Fördelar med medsökande
En medsökande ökar dina chanser att bli beviljad ett högre lån med lägre ränta. Detta beror på att banken då bedömer er kreditvärdighet tillsammans. Banker ser det dessutom som en lägre risk om ni är två som står som ansvariga för lånet.
Betala av andra lån och krediter
För att öka dina chanser till att få ett större lån med lägre ränta bör du se till att städa din kreditvärdighet. Har du andra lån och krediter som du har möjlighet att betala av bör du göra det så fort som möjligt. Det ökar nämligen din kreditvärdighet vilket i sin tur ökar dina chanser att få ett högre bolån.
Jämför bolån hos Sambla
Vi hjälper dig att hitta ett bolån oavsett om du söker som ensamstående eller ej. Vi samarbetar med banker och långivare som kan hjälpa kunder med olika ekonomisk historik och civilstånd. Hos oss är det helt kostnadsfritt att hitta ett bolån med låg ränta.
Vill du veta mer om att låna pengar som ensamstående eller vill du ha hjälp med att jämföra bolån och långivare? Tveka inte att kontakta oss!
Vanliga frågor och svar – Bolån som ensamstående
Kan man få bolån som ensamstående?
Kan vem som helst få bolån?
Vad tittar banken på vid bolån?
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Våra partners