Så fungerar det att ta bolån om du har företag

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så får du bolån om du har eget företag
Därför är det svårare att få bolån som egenföretagare
Jämför bolån och långivare
Så får du bolån om du har eget företag
Därför är det svårare att få bolån som egenföretagare
Jämför bolån och långivare

Om du tillhör en av de hundratusentals personerna i Sverige som har eget företag kanske du redan vet hur knepigt det kan vara när man ska ta lån som egenföretagare. Att ta bolån när man har ett eget företag är dock långt ifrån omöjligt och det finns en hel del du kan göra för att förbättra dina chanser. Men hur går det egentligen till att ansöka om bolån som egenföretagare och går det att få ett bolån beviljat även om företaget är nystartat? Det kikar vi på här!

Varför är det svårare att få bolån om man har eget företag?

Anledningen till att det kan vara knepigare att få ett bolån beviljat om du har ett eget företag är att långivare ofta ser egenföretagande som en mindre säker arbetsform. Om du inte kan visa att du och företaget har en stabil ekonomisk situation kan det vara svårt att få ett bolån beviljat.

Många av de traditionella storbankerna kräver dessutom att du har inkomst från en fast anställning när du ansöker om bolån.

Företag kan gå i konkurs

Det finns inte heller något som garanterar att ett företag inte kommer gå i konkurs. Detta gör att långivare ofta ser dig med eget företag som en mer riskfylld låntagare.

Läs också: Bolån utan fast anställning

Så jämför du om bolån om du har företag

Gör en ansökan i vårt formulär så hjälper vi dig hitta det bästa bolånet för just dig bland våra partners. Tjänsten är helt kostnadsfri och det tas endast en kreditupplysning när du ansöker via oss.

Om du fått avslag hos en bank kan vi hjälpa dig hitta en annan bank som passar dig bättre. Olika banker har nämligen olika krav och regler och genom att jämföra kan vi hitta en bank som passar dig och dina behov.

Detta baserar banken sin bedömning på

När du ansökt via vårt formulär kommer bankerna göra en bedömning baserat på bland annat:

  • Din kreditvärdighet
  • Ditt civilstånd
  • Din återbetalningsförmåga
  • Din inkomst
  • Din lånehistorik

Långivaren vill se att du utan problem kan betala alla månatliga räkningar och att du har pengar kvar att leva på även efter att alla fasta utgifter är betalda. Dessutom vill de se att du kan klara eventuella räntehöjningar.

Läs också: Företagslån

En stabil inkomst är viktigt om du har eget företag

Den gyllene nyckeln för att få ett bolån beviljat som egenföretagare är inkomsten. Långivaren vill inte bara se att företaget har en stabil ekonomi – de vill även se att din privata ekonomi är god.

Historisk och nuvarande inkomst

När du ansöker om bolån som egenföretagare behöver du bevisa att din och företagets ekonomi har varit stabil under en längre tid. Detta kan du göra antingen genom att:

  • Visa att du tagit ut en rimlig månadslön från ditt företag. Detta visar på en konsekvent lönsamhet.
  • Ta med bokslut från flera år tillbaka som bevisar att företagets lönsamhet är god.

Säkerhet vid konkurs

Det finns ingenting som garanterar att ett företag kommer fortsätta vara lönsamt. Oförutsedda händelser eller ren och skär otur kan leda även det största företaget till konkurs. Därför behöver du framhäva det faktum att du och ditt företag skulle klara en eventuell konkurs.

Har du exempelvis en utbildning i bagaget som kan garantera en anställning? Eller har du en riktigt bra inkomstförsäkring som innebär en stabil inkomst även vid händelse av konkurs? Då bör du framhäva detta i samtal med banken.

Bolån med nystartat företag

Om du har ett relativt nystartat företag är det av förklarliga skäl svårt för dig att visa upp att du och företaget har en stabil inkomst och konsekvent lönsamhet. Detta innebär att banken troligtvis kommer att anse att det är en för stor risk att låna ut pengar till dig.

Den bästa lösningen för dig med nystartat företag är att söka tillsammans med en annan person som har en fast inkomst – en medlåntagare.

Så ökar du chansen att få bolån med eget företag

Jämför bolån via Sambla

Dina chanser till att få ett bolån beviljat som egenföretagare ökar om du jämför lån och långivare. Vi hjälper dig att jämföra bostadslån bland alla våra partners. På så sätt kan du hitta ett bolån som passar dig – oavsett var din inkomst kommer ifrån.

Ansök via vårt formulär så kontaktar vi dig!

Visa på historisk lönsamhet

Det är viktigt att du har samlat in material som visar att företaget har varit lönsamt under en längre tid. Detta gör du antingen genom insamlade bokslut eller genom att visa att du har tagit ut en skälig månadslön under en längre tid.

Du bör även visa på anledningar till att företaget kommer fortsätta vara lönsamt även i framtiden.

Lös övriga skulder

Eftersom en hög kreditvärdighet ofta innebär ett högre lån bör du alltid försöka städa din kreditvärdighet när du ska ansöka om bolån. Har du exempelvis smålån och krediter bör du antingen försöka betala av dessa alternativt samla dina lån genom ett samlingslån.

Betala en stor kontantinsats

Om du har möjlighet bör du försöka betala en stor kontantinsats. Du måste enligt lag betala minst 15 % i kontantinsats – men kan du betala mer än så ökar din chans till att få ett bolån beviljat. Detta då en stor kontantinsats innebär att du inte behöver låna lika mycket pengar.

Ansök med en medsökande

Oavsett om företaget är nystartat eller inte är det alltid en god idé att ansöka tillsammans med en medlåntagare – förslagsvis en som har en fast anställning. Söker du tillsammans med en medlåntagare ökar dina chanser till ett större bolån.

Vem kan bli medsökande?

Vem som helst med god kreditvärdighet kan bli medsökande. Vanligt är att man söker tillsammans med en partner eller familjemedlem.

Vad gäller för medlåntagaren?

Medlåntagaren kommer ha lika stort ansvar för att lånet ska betalas tillbaka som du som låntagare har. Skulle du misslyckas med att betala tillbaka lånet kan banken kräva att medlåntagaren blir återbetalningsskyldig.

Jämför bolån och långivare

Om du har svårt att få ett bolån beviljat hos en långivare kan det ibland vara så enkelt som att du bara behöver vända dig till en annan bank eller långivare. Vill du öka dina chanser till att få ett bolån beviljat bör du jämföra lån och långivare.

Vill du veta mer om att ansöka om bolån med eget företag eller vill du ha hjälp med att jämföra bostadslån och långivare? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Bolån som företagare

Kan man ta bolån om man har företag?

Ja, det är fullt möjligt att ansöka om bolån även om man har eget företag. Däremot kan det vara svårare att få lånet beviljat. Detta beror på att egenföretagande inte anses vara en lika säker arbetsform som andra arbetsformer. Vill du öka dina chanser bör du jämföra olika bolån och långivare.

Varför är det svårare att få bolån som egenföretagare?

Om ditt företag inte kan visa upp stabila ekonomiska resultat och en historisk och nuvarande lönsamhet kan det vara svårare att få ett bolån beviljat. Det finns inte heller något som garanterar att ett företag inte kommer gå i konkurs vilket gör att långivare ser egenföretagare som en mer riskfylld låntagare.

Vilken bank är bäst att ansöka om bolån hos om man har företag?

Det beror helt och hållet på dig och ditt företags behov och ekonomiska situation. Det bästa är att jämföra bolån och långivare för att hitta den bank och det lån som passar dig bäst.

Våra partners