0770 22 01 80

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Ansök och få hjälp med ditt bolån
Detta ska du tänka på som förstagångsköpare
Förslaget om startlån
Ansök och få hjälp med ditt bolån
Detta ska du tänka på som förstagångsköpare
Förslaget om startlån

Är du i färd med att köpa din första bostad? Grattis, då har du en händelserik tid framför dig. Som förstagångsköpare kan bostadsresan kännas både spännande och skrämmande. Här kan du läsa om allt du behöver veta när du ska köpa bostad för första gången. I slutet har vi även samlat våra bästa tips för dig som förstagångsköpare.

Vad är en förstagångsköpare?

Förstagångsköpare syftar vanligtvis på dig som köper din allra första bostad och därmed inte har någon större erfarenhet av köpprocessen och allt som det innebär att äga en bostad.

En förstagångsköpare kan vara allt ifrån en ung person som precis börjat arbeta till personer som tidigare har hyrt sin lägenhet och nu vill köpa en egen.

Ta lån som förstagångsköpare

Som förstagångsköpare är det vanligt att behöva ta bolån för att kunna köpa bostadsrätt eller hus, bland annat då man inte har några vinstpengar från tidigare bostadsförsäljning att röra sig med. När du tar ett lån för att köpa en bostad behöver du:

Veta hur mycket du kan låna

Hur mycket du kan låna beror på bostadens pris och din ekonomiska situation. Du kan som högst låna upp till 85% av bostadens värde.

Finansiera din kontantinsats

Detta gör du antingen genom att spara pengar till kontantinsatsen eller genom att ta ett lån. Kontantinsatsen består av minst 15% av bostadens värde.

Hitta långivare

När du hittat en bostad behöver du ansöka om lånelöfte och bolån. Det finns många olika långivare att välja mellan, och det kan vara en bra idé att jämföra olika lån och långivare för att hitta det som passar dig bäst. Ansök kostnadsfritt hos oss så hjälper vi dig att hitta det bästa bolånet för just dig.

Läs mer: Bästa banken för bolån

Hur ansöker man om bolån som förstagångsköpare?

Bolåneansökan ser likadan ut oavsett om du är förstagångsköpare eller har köpt bostad tidigare. När du ansöker brukar du behöva svara på frågor om din sysselsättning, din ekonomi samt ge information om bostaden du ansöker om bolån för. Hos oss kan du både jämföra lån och långivare samt ansöka om bolån online.

Krav för att få ansöka om bolån

Du ska ha fyllt 18 år och varit skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka för att få ett bolån. Sedan finns det vissa tumregler, till exempel som att du bara kan låna

Varje bolånebank gör sedan sin bedömning individuellt baserat på din inkomst och levnadssituation. Det säkraste sättet att hitta ett bra bolån är därför att jämföra flera långivare innan du tar ett beslut. Här kan du även läsa mer om vad som krävs för att få bolån.

Se även: Räkna på ditt bolån – Hur mycket får jag låna och varför?

Särskilda bolån för förstagångsköpare

Att ta sig in på bostadsmarknaden som förstagångsköpare är inte alltid helt enkelt. Detta kan bland annat bero på bostadsbrist, höga priser på bostadsrätter och att man som ung förstagångsköpare inte har hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.

Även bland de billigare bostäderna kan kravet på kontantinsats sätta käppar i hjulet. Därför lades det under 2022 fram ett förslag på särskilda bolån för förstagångsköpare och unga – ett så kallat startlån.

Startlån för förstagångsköpare

Förslaget om att underlätta för förstagångsköpare genom att införa startlån för de som köper bostad första gången kom i april 2022.

Startlånet skulle innebära att alla de som inte ägt en bostad i Sverige under de senaste 10 åren och som har behov av att låna mer än 85% av bostadens värde, skulle kunna beviljas ett statligt bolån för att ha råd att köpa bostad.

Vad innebär ett statligt bolån för förstagångsköpare?

Ett startlån innebär att en förstagångsköpare skulle kunna låna upp till 95% av bostadens värde. Finansieringen av bostaden skulle alltså bestå av 85% i bolån och 10% i startlån, vilket innebär att kontantinsatsen istället skulle ligga på 5% istället för dagens 15%. Här kan du läsa mer om förslaget för 5 % i kontantinsats.

Hur ansöker man om startlån?

Startlån är idag endast ett förslag som det inte har fattats beslut om, vilket gör att det ännu inte är möjligt att ansöka om det. Det pågår fortfarande diskussioner om huruvida startlånet kan medföra risker för andra bostadssökande eller för bostadsmarknaden i stort, vilket gör att ett beslut ännu inte är i sikte.

Det du kan göra idag är att ansöka om privatlån för att finansiera din kontantinsats, förutsatt att du har utrymme för det i din ekonomi.

Läs också: Bostadsrätt & Bostadsrättsförening

Att tänka på som förstagångsköpare – 9 tips

Det finns många saker att tänka på när man köper en bostad för första gången. Här är några tips för dig som förstagångsköpare att överväga när du letar efter ditt drömhem:

1. Fundera på vad som är viktigt

Innan du börjar leta efter din nya bostad bör du ta dig en funderare på vad som är viktigt för dig. Vilken typ av bostad vill du ha? Vilken storlek behöver du? Vilket område passar dig bäst och vad har du råd med? Genom att ha en klar bild av vad du söker efter kommer du att kunna fokusera ditt sökande på bostäder som passar just dina behov.

2. Utgå från din ekonomiska situation

Din ekonomiska situation kommer påverka vilken typ av bostad du kan köpa. Ta reda på hur mycket du har råd att spendera varje månad på avbetalningar och räntor. Tänk även på eventuella avgifter, underhållskostnader och andra utgifter som kan uppstå när man äger en bostad.

3. Jämför lån och långivare

För att hitta en bostad som passar dig både privat och ekonomiskt är det smart att jämföra långivare. Vi kan hjälpa dig att kostnadsfritt jämföra långivare och bolån för att hitta den bästa räntan.

4. Prata med banken

Din bank kan hjälpa dig att förstå dina lånemöjligheter och ge dig råd relaterade till din ekonomiska situation. Ta gärna ett snack med din bank för att få en bättre förståelse för dina alternativ.

5. Ansök om lånelöfte

Det första steget i din bolåneansökan är att ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte är klokt att ha redan innan du börjar gå på visning – ibland går det nämligen väldigt snabbt mellan avslutad visning och påbörjad budgivning.

6. Kontantinsatsen

Fundera på hur du ska finansiera din kontantinsats. Vissa väljer att spara till kontantinsatsen medan andra har möjlighet att ta ett privatlån. Vi kan hjälpa dig att jämföra privatlån för att hitta lägsta möjliga räntan på ditt kontantinsatslån.

7. Prata med din omgivning

Prata med andra som har köpt bostad för att få värdefulla tips och råd. De kan ha erfarenheter som hjälper dig att undvika vanliga missar och som ger dig en bättre förståelse för köpeprocessen.

8. Gå på många visningar

Besök många visningar för att få en känsla av vad som finns på marknaden och vad du är ute efter. Ta med dig en lista över vad som är viktigt för dig och notera vad du gillar och inte gillar med varje bostad du kollar in.

Läs också: Köpa hus med radon

9. Undersök bostaden noggrant

När du väl hittat din drömbostad är det viktigt att du undersöker den noga. Kontrollera allt från tak till golv och se till att du förstår allt som står i dokumenten kring bostaden.

Vill du veta mer om hur man ansöker om lån som förstagångsköpare eller vill du jämföra lån och långivare? Kontakta oss! 

Vanliga frågor och svar – Förstagångsköpare

Kan man låna till en kontantinsats som förstagångsköpare?
Oavsett om du är förstagångsköpare eller inte har du möjlighet att ansöka om lån för att finansiera kontantinsatsen. Kraven för att få ansöka om lån är att du ska vara minst 18 år gammal och inte ha några skulder hos Kronofogden.
Vad är ett startlån för förstagångsköpare?
Ett startlån är ett förslag som dök upp i april 2022, och som skulle innebära att förstagångsköpare och de som inte ägt en bostad i Sverige under de senaste 10 åren skulle kunna beviljas ett statligt bolån för att ha råd att köpa bostad. I praktiken innebär det att man skulle kunna låna upp till 95% av bostadens värde.
Hur många procent ska man betala kontant vid lägenhetsköp?
Vid bostadsköp ska man själv finansiera minst 15% av bostadens värde. Du kan nämligen enbart låna upp till 85% av bostadens värde.

Mer om bolån och bostadsköp

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img