Bolån för dig som är pensionär

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Därför nekas många pensionärer bolån
Så förbättrar du dina chanser
Jämför lån och långivare för att få ett bolån beviljat
Därför nekas många pensionärer bolån
Så förbättrar du dina chanser
Jämför lån och långivare för att få ett bolån beviljat

Har du på ålderns höst börjat fundera på att köpa en ny bostad? Då kanske du också har börjat tänka på det här med bolånet. Hur fungerar det egentligen att ta bolån som pensionär och hur mycket pengar kan du låna? Det tar vi reda på här. 

Får man ta bolån som pensionär?

Ja, pensionärer får ta bolån på precis samma premisser som alla andra över 18 år. Däremot kan det i vissa fall vara svårare att få ett bolån beviljat som pensionär – åtminstone om man lever med pensionen som sin enda inkomst.

Därför nekas många pensionärer bolån

Utöver att pensionärer ofta har en lägre inkomst, kan anledningen till att pensionärer oftare blir nekade bero på långivarens skuldkvotstak. Skuldkvotstaket reglerar nämligen hur stort lån en person får ta i förhållande till sin inkomst.

Hur högt är skuldkvotstaket?

Hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst varierar mellan olika banker och långivare. Vanligt är dock att du inte får låna mer än fem till sex gånger din årliga bruttoinkomst. Detta innebär alltså att ju lägre lön du har, desto mindre får du låna.

Räkneexempel: Om du har en årslön på 250 000 kronor och lånar pengar av en långivare som har en skuldkvot på 5, får du låna max 1 250 000 kronor. Lånet är alltså 5 gånger större än inkomsten.

Sök med en medsökande och få större bolån

Om du däremot skulle söka tillsammans med en medsökande som även den har en årslön på 250 000 kronor skulle ni istället få låna 2 500 000 kronor. Att vara två som ansöker om bolån är alltså en stor fördel.

Kvar att leva på-kalkylen (KALP)

När banken bedömer huruvida du ska bli beviljad ett bolån eller ej tar de reda på hur mycket pengar du har kvar att leva på efter att du har betalat alla dina månatliga kostnader. Detta inkluderar allt ifrån amortering och ränta till mat, kläder och försäkringar. Om banken anser att du inte har tillräckligt mycket pengar kvar att leva på varje månad kommer du inte att bli beviljad ett lån.

Kravet på hur mycket pengar du ska ha kvar varje månad varierar mellan banker och långivare.

Läs också: Bolån som ensamstående

Hur skiljer sig bolån för pensionärer mot bolån för andra?

Som tidigare nämnt finns det ingen skillnad på bolån för pensionärer och bolån för andra grupper i samhället – bolån fungerar helt enkelt likadant för alla. Skillnaderna i vem som blir godkänd eller ej har istället att göra med individens ekonomiska situation samt att regler och krav varierar mellan olika långivare.

Så bedömer banken vem som ska få bolån

När långivaren ska ta ett beslut kollar de på din återbetalningsförmåga och din kreditvärdighet. Anser de att din ekonomiska situation är stabil nog kommer du att bli beviljad lånet – oavsett vem du är och hur gammal du är. Banker kollar på saker som:

  • Din kreditvärdighet
  • Ditt civilstånd
  • Din inkomst
  • Din lånehistorik
  • Hur mycket pengar du har kvar att leva på varje månad

Utöver dessa uppgifter kollar banken även på kalkylräntan – alltså den ränta som banken räknar med att du ska kunna betala om räntan på bolånet skulle stiga.

Läs också: Så får du bästa bolåneräntan

Hur fungerar bolån för en pensionär?

Ett bolån för en pensionär fungerar på samma sätt som alla bolån. Du ansöker om bostadslånet hos en bank eller annan långivare. Långivaren kommer sedan att göra en bedömning baserat på din inkomst, din återbetalningsmöjlighet och din kreditvärdighet.

När långivaren har gjort sin bedömning får du antingen ett nekande eller ett godkännande och ett preliminärt låneerbjudande.

Jämför lån och långivare för att hitta det bästa bolånet

När du ansöker om lån är det alltid smart att jämföra lån och långivare. Detta för att du ska hitta det lån som passar dig bäst och för att hitta den bolånebank som faktiskt är beredd att bevilja dig ett bolån. Detta är extra viktigt om du som pensionär har något lägre inkomst.

Vi hjälper dig att kostnadsfritt jämföra bostadslån och hitta den bästa räntan. Ansök om bolån i formuläret så kontaktar vi dig.

Vilka är kraven för att få ett bolån som pensionär?

Kraven är samma för alla som ansöker om bolån – men kan skilja sig något mellan banker och långivare. Grundkraven för bolån är att:

  • Du har fyllt 18 år
  • Du är skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka
  • Du har en stabil inkomst
  • Du är folkbokförd i Sverige

Utöver dessa grundläggande krav måste du även kunna följa Finansinspektionens riktlinjer om bolånetak och amorteringskrav.

Så förbättrar du dina chanser att få ett bolån som pensionär

Som du kanske har förstått vid det här laget är det inte helt enkelt att få ett bolån beviljat som pensionär. Det finns dock vissa saker du kan göra för att öka dina chanser.

Förbättra din kreditvärdighet och ekonomi

Om du ska ta ett bolån som pensionär bör du försöka förbättra din kreditvärdighet. Har du exempelvis andra smålån och krediter bör du försöka betala av dessa för att förbättra kreditvärdigheten. Det är något vi kan hjälpa dig med.

Ansök hos flera långivare

Alla banker och långivare har olika krav och olika regler för vem som får ta ett bolån. Därför kan det i vissa fall vara så enkelt som att du helt enkelt vänder dig till en annan bank eller långivare för att få ditt bolån beviljat. Hos oss kan du jämföra flera bolånebanker samtidigt med bara en kreditupplysning – och utan att binda upp dig till något.

Ansök med medlåntagare när du ska ta bolån som pensionär

Det absolut bästa du kan göra för att förbättra dina chanser är att ansöka tillsammans med en annan person – en medlåntagare. Att ansöka om bolån tillsammans med en medlåntagare är en bra lösning om du saknar betalningsförmåga eller inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att stå som ensam låntagare.

Vem kan bli medlåntagare?

Vem som helst kan bli medlåntagare – även fast det är vanligast att det är en familjemedlem eller partner. Det viktigaste är att medlåntagaren är en person du litar helt och hållet på och att denne har en god kreditvärdighet.

Vad gäller för medlåntagaren?

Medlåntagaren måste vara fullt medveten om att denne har lika stort ansvar för att lånet ska betalas tillbaka som du som låntagare har. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken kräva att medlåntagaren betalar tillbaka lånet istället.

Fördelar med medsökande

En medsökande förbättrar dina chanser att bli beviljad ett lån. Dessutom kan det innebära att du får ett lån med lägre ränta. Detta beror på att långivaren bedömer er kreditvärdighet tillsammans. Det anses även vara en lägre risk om man är två som står på lånet.

Hur mycket får jag låna som pensionär?

Hur mycket du får låna har att göra med din ekonomiska situation. Du får som mest låna upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % är den så kallade kontantinsatsen och den måste du finansiera på något annat sätt – antingen med dina egna pengar eller genom att låna till kontantinsatsen.

Ansök om bolån via Sambla

Har du svårt att få bolån som pensionär kan vi hjälpa dig. Eftersom banker och långivare har olika krav på låntagare är det viktigt att jämföra flera olika lån och villkor. Hos oss får du kostnadsfri hjälp att jämföra och ansöka om bolån hos flera olika banker och långivare vilket ökar dina chanser att hitta en långivare som beviljar ditt bolån.

Kontakta oss för mer information!

Vanliga frågor och svar – Bolån för pensionärer

Varför får pensionärer inte bolån?

Pensionärer kan få bolån – men det är ofta svårare för en pensionär att få det beviljat jämfört med en person som befinner sig i arbetslivet. Detta beror helt enkelt på att en pensionär som lever med pensionen som sin enda inkomst inte anses ha en tillräckligt stabil ekonomisk situation.

Hur kan man få ett bolån som pensionär?

Dina chanser till att få ett bolån beviljat om du har lägre inkomst är genom att ansöka tillsammans med en medsökande. Detta förbättrar dina chanser avsevärt.

Kan vem som helst få bolån?

Vem som helst som uppfyller kraven om bland annat ålder, inkomst, folkbokföring och kreditvärdighet kan få ett bolån beviljat. Om du söker tillsammans med en medlåntagare ökar chansen för att få ett högt bolån med lägre ränta.

Våra partners