0770 22 01 80

Rotavdrag – så fungerar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Då kan du få rotavdrag
Maxbelopp per person
Det får du dra av för
Då kan du få rotavdrag
Maxbelopp per person
Det får du dra av för

ROT är en förkortning av Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. För renoveringsarbeten i hemmet kan du få rotavdrag – en skattereduktion från Skatteverket. Vad krävs för att få denna förmån och vilka slags arbeten räknas till ROT? Det går vi igenom här.

Vad räknas som rotavdrag?

Du kan ansöka om rotavdrag för olika slags förbättringsarbeten – exempelvis renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader. Dessutom kan installationer som kräver byggarbete, byggstäd och mer avancerad rengöring av byggnaden eller bostaden räknas som ROT.

Hur stort är maxbeloppet 2023?

Maxavdraget för ROT-tjänster är 50 000 kronor per person och år. Är ni flera som äger bostaden tillsammans kan alla ha rätt till rotavdrag upp till samma belopp. Det gör att du och din eventuella partner tillsammans kan få skattereduktion med 100 000 kronor per år i arbetskostnader för ROT-uppdrag.

Hur stor del av arbetskostnaden får jag dra av?

Du får som mest dra av 30 % av arbetskostnaden. Hur stort avdrag du har rätt till beror på hur mycket du betalat i skatt under året – här kan du hoppa direkt till delen om hur rotavdraget beräknas.

Komplettera rotavdraget med ett privatlån till låg ränta

Går du i renoveringstankar? Även om du får maximal skattereduktion kan rotarbeten bli en kostsam historia. Många gånger är det dock en väldigt bra investering, eftersom en renovering kan höja värdet på din bostad.

Hand som håller i mynt

Om du behöver ett renoveringslån kan du ansöka kostnadsfritt via Sambla. Över 40 banker och långivare delar på din ansökan och endast en kreditupplysning tas via UC. Genom oss hittar du alltid ett förmånligt privatlån utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar. Vill du veta mer finns alltid våra kunniga medarbetare tillgängliga för kostnadsfri rådgivning!

Hur fungerar rotavdraget?

Du kan endast få rotavdrag för renoveringsarbeten i befintliga bostäder och byggnader, inte om du ska bygga nytt. Du måste själv äga och bo i eller i nära anslutning till bostaden du söker avdraget för. Nära anslutning innebär exempelvis att du kan få avdrag för arbete i trädgården eller i ett hus som tillhör bostaden.

Rotavdrag gäller endast för själva arbetskostnaden, inte för material eller transportkostnader i samband med arbetet.

Hur ansöker jag om rotavdrag?

Oftast är det företaget som utför arbetet som ansöker om rotavdraget åt dig, och beloppet dras direkt på fakturan. Det innebär att du inte behöver fylla i någonting själv i deklarationen. Du kan även själv ansöka om rotavdrag hos Skatteverket efter att företaget skickat en full faktura för arbetet.

Skiljer sig reglerna åt beroende på bostadstyp?

Rätten till rotavdrag ser olika ut för bostadsrätt, ägarlägenhet och småhus.

Rotavdrag för bostadsrätt

En bostadsrätt – där du äger rätten att nyttja en bostad i bostadsrättsföreningen – kan exempelvis vara en lägenhet eller ett radhus. För att du ska ha rätt till rotavdrag måste arbetet ske inne i bostaden och du som ägare måste ha underhållsansvaret. Skattereduktion för om- eller tillbyggnad ges endast när bostaden är färdigställd.

Rotavdrag för ägarlägenhet

I Sverige finns det endast omkring 2 000 ägarlägenheter, medan bostadsformen är betydligt vanligare utomlands. En ägarlägenhet brukar beskrivas som “ett radhus på höjden”, då du äger en fastighet i ett flerbostadshus.

För att få rotavdrag ska arbetet utföras på den del av fastigheten du äger, inklusive utbyggnader som exempelvis balkong. Skattereduktion för om- eller tillbyggnad ges endast när bostaden är färdigställd.

Rotavdrag för villa och småhus

Äger du ett småhus – alltså en villa, radhus eller fritidshus – måste arbetet utföras i bostaden eller på tomten för att du ska ha rätt till rotavdrag. För småhus yngre än fem år ges endast skattereduktion om syftet är att återställa byggnaden till dess ursprungliga skick.

Rotavdrag är extra förmånligt för husägare

Om du äger ett småhus kan du få rotavdrag för en mängd åtgärder, exempelvis:

  • sättning av kakel och klinker
  • fasadreparationer av olika slag
  • underhåll av balkonger och terrasser
  • asbestsanering och reparation på grund av skadedjur.

Däremot får du inget rotavdrag för exempelvis underhåll av pooldäck eller skadedjursbekämpning. En full lista på arbeten som ger skattereduktion och vad som inte täcks av ROT hittar du på Skatteverkets sida om rotavdrag.*

Hur beräknas rotavdraget?

När du får en offert av en hantverkare ska arbetskostnad, resekostnad och materialkostnad vara specificerat. Du räknar ut rotavdraget genom att ta bort 30 % av arbetskostnaden. Det är viktigt att komma ihåg att du som mest kan få 50 000 kronor i rotavdrag per år.

Så mycket sparar du – ett räkneexempel:

Du får en offert där arbetskostnaden är 10 000 kronor, materialkostnaden 10 000 kronor och resekostnaderna 5000 kronor. Med rotavdraget blir arbetskostnaden 7 000 kronor (10 000 x 0,7). Totalsumman blir 22 000 kronor istället för 25 000 kronor.

röd spargris

Hur mycket måste jag betala i skatt för att få rotavdrag?

Om du inte betalar någon skatt kan du inte heller få någon skattereduktion. Rotavdrag kräver att du har en viss inkomst och därmed betalat in en viss summa skatt.

För att ha rätt till det maximala rotavdraget på 50 000 kronor brukar en inkomst på minst 25 000 kronor per månad vara riktmärket, men någon exakt siffra finns inte. Även lägre inkomster och skatteinbetalningar kan alltså ge dig rätten till rotavdrag, om än inte till det fulla beloppet.

Får jag göra rotavdrag för arbete på fritidshus?

Rotavdrag kräver att du äger bostaden och bor i den permanent eller ibland. Fastigheten måste vara inredd och rustad för boende för att den ska kunna räknas som bostad. Vad gäller fritidshus kan du använda rotavdraget för att göra renoveringar och annat precis som på din permanentbostad.

Kan pensionärer få rotavdrag?

Alla som betalar skatt kan ha rätt till rotavdrag – även pensionärer. Kommunalskatten där du bor påverkar hur hög din pension är och hur mycket du kan få i skatteavdrag. Maxbeloppet är som för alla andra 50 000 kronor per år och rotavdraget är högst 30 % av arbetskostnaden.

Läs också: Rutavdrag

När har jag inte rätt att göra rotavdrag?

Du får inte göra rotavdrag om din bostad är hyrd, uthyrd eller om den inte är färdigbyggd. Du får heller inte skatteavdrag om bostaden är yngre än fem år när du vill bygga nytt, bygga om, reparera eller renovera.

Hur fungerar betalning för arbete med rotavdrag?

Det företag du anlitar för arbetet ska göra rotavdraget direkt på fakturan. Sedan 1 januari 2020 kräver Skatteverket elektronisk betalning för rotarbete då transaktionen måste vara spårbar. Företaget kan inte begära utbetalning från Skatteverket förrän arbetet är utfört och fakturan betalats. En faktura för rotarbete ska innehålla:

  • Det totala beloppet för arbetet samt storleken på rotavdraget inklusive moms
  • Vilket slags arbete företaget utfört i din bostad
  • Kostnader utöver arbetskostnaden, exempelvis kostnader för material, resor och utrustning
  • Dina personuppgifter – namn och personnummer
  • F-skattebevis för företaget
  • Organisationsnumret för din bostadsrättsförening och ditt lägenhetsnummer, alternativt fastighetsbeteckningen.

Är ni flera som ska dela på rotavdraget? Då ska fakturan även specificera hur mycket var och en ska få i skattereduktion.

Fler inlägg om renovering

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...
Visa fler

Vanliga frågor och svar – Rotavdrag

Hur kan jag se hur mycket rotavdrag jag har kvar att utnyttja?
Skatteverket har en tjänst för detta som heter “Rot och rut – mina avdrag”. Digital inloggning med exempelvis BankID krävs.
Måste jag vara folkbokförd på adressen för att få rotavdrag?
Nej, däremot måste du äga bostaden, antingen själv eller tillsammans med någon annan. Är ni två som äger bostaden gäller maxbeloppet 50 000 kronor per person i rotavdrag. Ni kan alltså få skattereduktion med 100 000 kronor per år för en och samma bostad.
Vad händer om Skatteverket underkänner rotavdraget?
Ansvaret för att rotavdraget ska gå igenom ligger hos det företag du anlitat. De kan alltså inte kräva dig på pengar om Skatteverket skulle neka en utbetalning.
Hur betalar jag igen ogiltigt rotavdrag?
Om du skulle ha fått rotavdrag du inte har rätt till för att du betalat för lite skatt, får du betala igen det i form av extra skatt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

img
img
img
img
img
img
Visa fler