Rotavdrag – så fungerar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Då kan du få rotavdrag
Maxbelopp per person
Det får du dra av för

ROT är en förkortning av Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. För renoveringsarbeten i hemmet kan du få rotavdrag – en skattereduktion från Skatteverket. Vad krävs för att få denna förmån och vilka slags arbeten räknas till ROT? Det går vi igenom här.

Vad räknas som rotavdrag?

Du kan ansöka om rotavdrag för olika slags förbättringsarbeten – exempelvis renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader. Dessutom kan installationer som kräver byggarbete, byggstäd och mer avancerad rengöring av byggnaden eller bostaden räknas som ROT.

Hur stort är maxbeloppet 2023?

Maxavdraget för ROT-tjänster är 50 000 kronor per person och år. Är ni flera som äger bostaden tillsammans kan alla ha rätt till rotavdrag upp till samma belopp. Det gör att du och din eventuella partner tillsammans kan få skattereduktion med 100 000 kronor per år i arbetskostnader för ROT-uppdrag.

Hur stor del av arbetskostnaden får jag dra av?

Du får som mest dra av 30 % av arbetskostnaden. Hur stort avdrag du har rätt till beror på hur mycket du betalat i skatt under året – här kan du hoppa direkt till delen om hur rotavdraget beräknas.

Komplettera rotavdraget med ett privatlån till låg ränta

Går du i renoveringstankar? Även om du får maximal skattereduktion kan rotarbeten bli en kostsam historia. Många gånger är det dock en väldigt bra investering, eftersom en renovering kan höja värdet på din bostad.

Hand som håller i mynt

Om du behöver ett renoveringslån kan du ansöka kostnadsfritt via Sambla. Över 40 banker och långivare delar på din ansökan och endast en kreditupplysning tas via UC. Genom oss hittar du alltid ett förmånligt privatlån utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar. Vill du veta mer finns alltid våra kunniga medarbetare tillgängliga för kostnadsfri rådgivning!

Hur fungerar rotavdraget?

Du kan endast få rotavdrag för renoveringsarbeten i befintliga bostäder och byggnader, inte om du ska bygga nytt. Du måste själv äga och bo i eller i nära anslutning till bostaden du söker avdraget för. Nära anslutning innebär exempelvis att du kan få avdrag för arbete i trädgården eller i ett hus som tillhör bostaden.

Rotavdrag gäller endast för själva arbetskostnaden, inte för material eller transportkostnader i samband med arbetet.

Hur ansöker jag om rotavdrag?

Oftast är det företaget som utför arbetet som ansöker om rotavdraget åt dig, och beloppet dras direkt på fakturan. Det innebär att du inte behöver fylla i någonting själv i deklarationen. Du kan även själv ansöka om rotavdrag hos Skatteverket efter att företaget skickat en full faktura för arbetet.

Skiljer sig reglerna åt beroende på bostadstyp?

Rätten till rotavdrag ser olika ut för bostadsrätt, ägarlägenhet och småhus.

Rotavdrag för bostadsrätt

En bostadsrätt – där du äger rätten att nyttja en bostad i bostadsrättsföreningen – kan exempelvis vara en lägenhet eller ett radhus. För att du ska ha rätt till rotavdrag måste arbetet ske inne i bostaden och du som ägare måste ha underhållsansvaret. Skattereduktion för om- eller tillbyggnad ges endast när bostaden är färdigställd.

Rotavdrag för ägarlägenhet

I Sverige finns det endast omkring 2 000 ägarlägenheter, medan bostadsformen är betydligt vanligare utomlands. En ägarlägenhet brukar beskrivas som “ett radhus på höjden”, då du äger en fastighet i ett flerbostadshus.

För att få rotavdrag ska arbetet utföras på den del av fastigheten du äger, inklusive utbyggnader som exempelvis balkong. Skattereduktion för om- eller tillbyggnad ges endast när bostaden är färdigställd.

Rotavdrag för villa och småhus

Äger du ett småhus – alltså en villa, radhus eller fritidshus – måste arbetet utföras i bostaden eller på tomten för att du ska ha rätt till rotavdrag. För småhus yngre än fem år ges endast skattereduktion om syftet är att återställa byggnaden till dess ursprungliga skick.

Rotavdrag är extra förmånligt för husägare

Om du äger ett småhus kan du få rotavdrag för en mängd åtgärder, exempelvis:

  • sättning av kakel och klinker
  • fasadreparationer av olika slag
  • underhåll av balkonger och terrasser
  • asbestsanering och reparation på grund av skadedjur.

Däremot får du inget rotavdrag för exempelvis underhåll av pooldäck eller skadedjursbekämpning. En full lista på arbeten som ger skattereduktion och vad som inte täcks av ROT hittar du på Skatteverkets sida om rotavdrag.*

Läs mer: Kostnad för att renovera köket

Hur beräknas rotavdraget?

När du får en offert av en hantverkare ska arbetskostnad, resekostnad och materialkostnad vara specificerat. Du räknar ut rotavdraget genom att ta bort 30 % av arbetskostnaden. Det är viktigt att komma ihåg att du som mest kan få 50 000 kronor i rotavdrag per år.

Så mycket sparar du – ett räkneexempel:

Du får en offert där arbetskostnaden är 10 000 kronor, materialkostnaden 10 000 kronor och resekostnaderna 5000 kronor. Med rotavdraget blir arbetskostnaden 7 000 kronor (10 000 x 0,7). Totalsumman blir 22 000 kronor istället för 25 000 kronor.

röd spargris

Hur mycket måste jag betala i skatt för att få rotavdrag?

Om du inte betalar någon skatt kan du inte heller få någon skattereduktion. Rotavdrag kräver att du har en viss inkomst och därmed betalat in en viss summa skatt.

För att ha rätt till det maximala rotavdraget på 50 000 kronor brukar en inkomst på minst 25 000 kronor per månad vara riktmärket, men någon exakt siffra finns inte. Även lägre inkomster och skatteinbetalningar kan alltså ge dig rätten till rotavdrag, om än inte till det fulla beloppet.

Får jag göra rotavdrag för arbete på fritidshus?

Rotavdrag kräver att du äger bostaden och bor i den permanent eller ibland. Fastigheten måste vara inredd och rustad för boende för att den ska kunna räknas som bostad. Vad gäller fritidshus kan du använda rotavdraget för att göra renoveringar och annat precis som på din permanentbostad.

Kan pensionärer få rotavdrag?

Alla som betalar skatt kan ha rätt till rotavdrag – även pensionärer. Kommunalskatten där du bor påverkar hur hög din pension är och hur mycket du kan få i skatteavdrag. Maxbeloppet är som för alla andra 50 000 kronor per år och rotavdraget är högst 30 % av arbetskostnaden.

När har jag inte rätt att göra rotavdrag?

Du får inte göra rotavdrag om din bostad är hyrd, uthyrd eller om den inte är färdigbyggd. Du får heller inte skatteavdrag om bostaden är yngre än fem år när du vill bygga nytt, bygga om, reparera eller renovera.

Hur fungerar betalning för arbete med rotavdrag?

Det företag du anlitar för arbetet ska göra rotavdraget direkt på fakturan. Sedan 1 januari 2020 kräver Skatteverket elektronisk betalning för rotarbete då transaktionen måste vara spårbar. Företaget kan inte begära utbetalning från Skatteverket förrän arbetet är utfört och fakturan betalats. En faktura för rotarbete ska innehålla:

  • Det totala beloppet för arbetet samt storleken på rotavdraget inklusive moms
  • Vilket slags arbete företaget utfört i din bostad
  • Kostnader utöver arbetskostnaden, exempelvis kostnader för material, resor och utrustning
  • Dina personuppgifter – namn och personnummer
  • F-skattebevis för företaget
  • Organisationsnumret för din bostadsrättsförening och ditt lägenhetsnummer, alternativt fastighetsbeteckningen.

Är ni flera som ska dela på rotavdraget? Då ska fakturan även specificera hur mycket var och en ska få i skattereduktion.

Fler inlägg om renovering

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.

Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...

bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.

Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...

nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.

Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.

Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.

Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.

Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Visa fler

Vanliga frågor och svar – Rotavdrag

Hur kan jag se hur mycket rotavdrag jag har kvar att utnyttja?
Skatteverket har en tjänst för detta som heter “Rot och rut – mina avdrag”. Digital inloggning med exempelvis BankID krävs.
Måste jag vara folkbokförd på adressen för att få rotavdrag?
Nej, däremot måste du äga bostaden, antingen själv eller tillsammans med någon annan. Är ni två som äger bostaden gäller maxbeloppet 50 000 kronor per person i rotavdrag. Ni kan alltså få skattereduktion med 100 000 kronor per år för en och samma bostad.
Vad händer om Skatteverket underkänner rotavdraget?
Ansvaret för att rotavdraget ska gå igenom ligger hos det företag du anlitat. De kan alltså inte kräva dig på pengar om Skatteverket skulle neka en utbetalning.
Hur betalar jag igen ogiltigt rotavdrag?
Om du skulle ha fått rotavdrag du inte har rätt till för att du betalat för lite skatt, får du betala igen det i form av extra skatt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Bank Norwegian logga
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Visa fler