Rotavdrag – så fungerar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Då kan du få rotavdrag
Maxbelopp per person
Det får du dra av för
Då kan du få rotavdrag
Maxbelopp per person
Det får du dra av för

ROT är en förkortning av Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. För renoveringsarbeten i hemmet kan du få rotavdrag – en skattereduktion från Skatteverket. Den 1 juli 2024 höjs taket för rotavdrag – vilket gör att du kan dra av upp till 75 000 kronor per år.

Vad krävs för att få denna förmån och vilka slags arbeten räknas till ROT? Det går vi igenom här.

Rotavdraget höjs till 2024 – det här kommer att gälla

I dag har rotavdraget ett maxtak på 50 000 kronor. Men nu har regeringen beslutat att under 2024 höja rotavdraget till 75 000 kronor per person och år. Man gör detta för att man vill uppmuntra till fler renoveringar, vilket ökar sysselsättningen i en ansatt bransch.

Rotavdrag ska inte längre räknas ihop med rutavdrag

Tidigare har rotavdrag räknats ihop med rutavdrag, men med de nya reglerna kommer avdragen att hållas i sär. Det innebär att varje person skulle kunna göra rotavdrag för 75 000 kronor, samt rutavdrag för lika mycket pengar.

Tanken med detta är att man inte vill att rutavdraget ska “tränga ut” rotavdraget.

När börjar höjningen av rotavdraget gälla?

Höjningen av rotavdraget kommer att börja gälla den 1 juli 2024. Fram tills dess är det alltså tidigare lagstiftning som gäller – som du kan läsa mer om nedan.

Varför höjs rotavdraget?

Regeringen höjer rotavdraget för att höja sysselsättningen inom byggbranschen – en sektor man menar har det väldigt tufft på grund av inflationen. Satsningen kommer att kosta omkring 1 miljard kronor.

Vad räknas som rotavdrag?

Du kan ansöka om rotavdrag för olika slags förbättringsarbeten – exempelvis renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader. Dessutom kan installationer som kräver byggarbete, byggstäd och mer avancerad rengöring av byggnaden eller bostaden räknas som ROT.

Hur stort är maxbeloppet i dag?

Maxavdraget för ROT-tjänster 2023 – och första halvåret 2024 – är som vi nämnt 50 000 kronor per person och år. Är ni flera som äger bostaden tillsammans kan alla ha rätt till rotavdrag upp till samma belopp. Det gör att du och din eventuella partner tillsammans kan få skattereduktion med 100 000 kronor per år i arbetskostnader för ROT-uppdrag.

Hur stor del av arbetskostnaden får jag dra av?

Du får som mest dra av 30 % av arbetskostnaden. Hur stort avdrag du har rätt till beror på hur mycket du betalat i skatt under året – här kan du hoppa direkt till delen om hur rotavdraget beräknas.

Komplettera rotavdraget med ett privatlån till låg ränta

Går du i renoveringstankar? Även om du får maximal skattereduktion kan rotarbeten bli en kostsam historia. Många gånger är det dock en väldigt bra investering, eftersom en renovering kan höja värdet på din bostad.

Hand som håller i mynt

Om du behöver ett renoveringslån kan du ansöka kostnadsfritt via Sambla. Över 40 banker och långivare delar på din ansökan och endast en kreditupplysning tas via UC. Genom oss hittar du alltid ett förmånligt privatlån utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar. Vill du veta mer finns alltid våra kunniga medarbetare tillgängliga för kostnadsfri rådgivning!

Hur fungerar rotavdraget?

Du kan endast få rotavdrag för renoveringsarbeten i befintliga bostäder och byggnader, inte om du ska bygga nytt. Du måste själv äga och bo i eller i nära anslutning till bostaden du söker avdraget för. Nära anslutning innebär exempelvis att du kan få avdrag för arbete i trädgården eller i ett hus som tillhör bostaden.

Rotavdrag gäller endast för själva arbetskostnaden, inte för material eller transportkostnader i samband med arbetet.

Hur ansöker jag om rotavdrag?

Det är inte du som kund som ansöker om rotavdraget – utan företaget som utför arbetet. Beloppet dras sedan direkt på fakturan, och företaget ersätts av Skatteverket. Det innebär att du inte behöver fylla i någonting själv i deklarationen.

Kontrollera så att beloppet stämmer

När en hantverkare begärt ersättning för rotavdrag får du som kund hem ett brev från Skatteverket om vilket belopp det rör sig om.

Det är då alltid bra att kontrollera så att uppgifterna stämmer – och kontakta hantverkaren eller Skatteverket vid felaktigheter.

Skiljer sig reglerna åt beroende på bostadstyp?

Rätten till rotavdrag ser olika ut för bostadsrätt, ägarlägenhet och småhus.

Rotavdrag för bostadsrätt

En bostadsrätt – där du äger rätten att nyttja en bostad i bostadsrättsföreningen – kan exempelvis vara en lägenhet eller ett radhus. För att du ska ha rätt till rotavdrag måste arbetet ske inne i bostaden och du som ägare måste ha underhållsansvaret.

Skattereduktion för om- eller tillbyggnad ges endast när bostaden är färdigställd.

Rotavdrag för ägarlägenhet

I Sverige finns det endast omkring 2 000 ägarlägenheter, medan bostadsformen är betydligt vanligare utomlands. En ägarlägenhet brukar beskrivas som “ett radhus på höjden”, då du äger en fastighet i ett flerbostadshus.

För att få rotavdrag ska arbetet utföras på den del av fastigheten du äger, inklusive utbyggnader som exempelvis balkong. Skattereduktion för om- eller tillbyggnad ges endast när bostaden är färdigställd.

Rotavdrag för villa och småhus

Äger du ett småhus – alltså en villa, radhus eller fritidshus – måste arbetet utföras i bostaden eller på tomten för att du ska ha rätt till rotavdrag. För småhus yngre än fem år ges endast skattereduktion om syftet är att återställa byggnaden till dess ursprungliga skick.

Rotavdrag är extra förmånligt för husägare

Om du äger ett småhus kan du få rotavdrag för en mängd åtgärder, exempelvis:

  • sättning av kakel och klinker
  • fasadreparationer av olika slag
  • underhåll av balkonger och terrasser
  • asbestsanering och reparation på grund av skadedjur.

Däremot får du inget rotavdrag för exempelvis underhåll av pooldäck eller skadedjursbekämpning. En full lista på arbeten som ger skattereduktion och vad som inte täcks av ROT hittar du på Skatteverkets sida om rotavdrag.*

Hur beräknas rotavdraget?

När du får en offert av en hantverkare ska arbetskostnad, resekostnad och materialkostnad vara specificerat. Du räknar ut rotavdraget genom att ta bort 30 % av arbetskostnaden. Det är viktigt att komma ihåg att du som mest kan få 50 000 kronor i rotavdrag per år.

Så mycket sparar du – ett räkneexempel:

Du får en offert där arbetskostnaden är 10 000 kronor, materialkostnaden 10 000 kronor och resekostnaderna 5000 kronor. Med rotavdraget blir arbetskostnaden 7 000 kronor (10 000 x 0,7). Totalsumman blir 22 000 kronor istället för 25 000 kronor.

röd spargris

Hur mycket måste jag betala i skatt för att få rotavdrag?

Om du inte betalar någon skatt kan du inte heller få någon skattereduktion. Rotavdrag kräver att du har en viss inkomst och därmed betalat in en viss summa skatt.

För att ha rätt till det maximala rotavdraget på 50 000 kronor brukar en inkomst på minst 25 000 kronor per månad vara riktmärket, men någon exakt siffra finns inte. Även lägre inkomster och skatteinbetalningar kan alltså ge dig rätten till rotavdrag, om än inte till det fulla beloppet.

Får jag göra rotavdrag för arbete på fritidshus?

Rotavdrag kräver att du äger bostaden och bor i den permanent eller ibland. Fastigheten måste vara inredd och rustad för boende för att den ska kunna räknas som bostad. Vad gäller fritidshus kan du använda rotavdraget för att göra renoveringar och annat precis som på din permanentbostad.

Kan pensionärer få rotavdrag?

Alla som betalar skatt kan ha rätt till rotavdrag – även pensionärer. Kommunalskatten där du bor påverkar hur hög din pension är och hur mycket du kan få i skatteavdrag. Maxbeloppet är som för alla andra 50 000 kronor per år och rotavdraget är högst 30 % av arbetskostnaden.

När har jag inte rätt att göra rotavdrag?

Du får inte göra rotavdrag om din bostad är hyrd, uthyrd eller om den inte är färdigbyggd. Du får heller inte skatteavdrag om bostaden är yngre än fem år när du vill bygga nytt, bygga om, reparera eller renovera.

Hur fungerar betalning för arbete med rotavdrag?

Det företag du anlitar för arbetet ska göra rotavdraget direkt på fakturan. Sedan 1 januari 2020 kräver Skatteverket elektronisk betalning för rotarbete då transaktionen måste vara spårbar. Företaget kan inte begära utbetalning från Skatteverket förrän arbetet är utfört och fakturan betalats. En faktura för rotarbete ska innehålla:

  • Det totala beloppet för arbetet samt storleken på rotavdraget inklusive moms
  • Vilket slags arbete företaget utfört i din bostad
  • Kostnader utöver arbetskostnaden, exempelvis kostnader för material, resor och utrustning
  • Dina personuppgifter – namn och personnummer
  • F-skattebevis för företaget
  • Organisationsnumret för din bostadsrättsförening och ditt lägenhetsnummer, alternativt fastighetsbeteckningen.

Är ni flera som ska dela på rotavdraget? Då ska fakturan även specificera hur mycket var och en ska få i skattereduktion.

Vanliga frågor och svar – Rotavdrag

Hur kan jag se hur mycket rotavdrag jag har kvar att utnyttja?

Skatteverket har en tjänst för detta som heter “Rot och rut – mina avdrag”. Digital inloggning med exempelvis BankID krävs.

Måste jag vara folkbokförd på adressen för att få rotavdrag?

Nej, däremot måste du äga bostaden, antingen själv eller tillsammans med någon annan. Är ni två som äger bostaden gäller maxbeloppet 50 000 kronor per person i rotavdrag. Ni kan alltså få skattereduktion med 100 000 kronor per år för en och samma bostad.

Vad händer om Skatteverket underkänner rotavdraget?

Ansvaret för att rotavdraget ska gå igenom ligger hos det företag du anlitat. De kan alltså inte kräva dig på pengar om Skatteverket skulle neka en utbetalning.

Hur betalar jag igen ogiltigt rotavdrag?

Om du skulle ha fått rotavdrag du inte har rätt till för att du betalat för lite skatt, får du betala igen det i form av extra skatt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler