Vad innebär rak amortering?

När du lånar pengar finns det olika sätt att lägga upp lånets återbetalningsplan. Ett lån med rak amortering innebär att du betalar av en lika stor del varje månad. Räntan du betalar minskar varje månad och därför är den totala månadskostnaden högre i början för att sedan minska över tid.

Vad är rak amortering?

Amortering kan enklast förklaras som ”avbetalning av skuld”. Vanligast är att du betalar av två delar på ditt lån varje månad, dels tillbaka på det du lånat – amorteringen – och dels ränta på skulden. Hur fördelningen mellan delarna ser ut beror på vilket upplägget för ditt lån.

Rak amortering

Rak amortering innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Om du lånar 96 000 kr med 8 års (96 månader) återbetalningstid så amorterar du 1000 kr varje månad. Förutom amortering betalar du ränta. Då du amorterar på lånet varje månad minskar skulden månad för månad och därmed även räntekostnaden – din totala månadskostnad minskar alltså. Om du vill göra en egen beräkning kan du använda dig av vår lånekalkyl.

Rak amortering eller annuitet, vilket är bäst?

Annuitetslån

Det vanligaste sättet att lägga upp ett privatlån är inte rak amorteringen, utan istället annuitetslån. Det innebär att räntan och amorteringarna räknas ihop till ett belopp som delas med hur många månader man ska betala tillbaka. Därför blir din månadskostnad densamma varje månad.

Rak amortering eller annuitet, vilket ska du välja?

Båda uppläggen har sina respektive för- och nackdelar. En fördel med rak amortering är att det ger en lägre totalkostnad för lånet. Det beror på att amorteringen sker snabbare från början. Kapitalskulden krymper därför snabbare från början vilket ger en lägre total räntekostnad. Samtidigt innebär detta att du måste vara beredd på att kunna betala mer i början av låneperioden. Det gäller därför att vara helt säker på att ekonomin klarar högre utgifter i början om du funderar på ett lån med rak amortering.

Om du lättare vill ha koll på hur mycket du ska betala varje månad är ett annuitetslån en bättre lösning. Det är helt enkelt lättare att räkna med en utgift som är lika stor varje månad i hushållets utgifter. Vill du vara helt säker på vad din framtida månadskostnad blir rekommenderar vi ett privatlån med fast ränta. Väljer du ett annuitetslån där räntan är fast kommer månadskostnaden aldrig ändras.

Serieamortering

Det finns även ett tredje sätt att lägga upp lån på – serieamortering. Det innebär att du i början av låneperioden amorterar mindre och sedan ökar amorteringen successivt i steg enligt en bestämd amorteringsplan. Serieamortering är ovanligt och erbjuds inte av någon av de större långivarna i Sverige.

Fördelar med att jämföra långivarna

Oavsett om du vill ta ett annuitetslån eller ett lån med rak amortering är det klokt att först jämföra långivarnas räntor och lånevillkor. Alla långivare specialiserar sig på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.