Vad innebär rak amortering?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är rak amortering?
För- och nackdelar med rak amortering
Sambla förklarar rak amortering
Vad är rak amortering?
För- och nackdelar med rak amortering
Sambla förklarar rak amortering

När du lånar pengar finns det olika sätt att lägga upp lånets återbetalningsplan. Ett lån med rak amortering innebär att du betalar av en lika stor del varje månad. Räntan du betalar minskar varje månad och därför är den totala månadskostnaden högre i början för att sedan minska över tid.

Vad är rak amortering?

Amortering kan enklast förklaras som ”avbetalning av skuld”. Vanligast är att du betalar av två delar på ditt lån varje månad, dels tillbaka på det du lånat – amorteringen – och dels ränta på skulden. Hur fördelningen mellan delarna ser ut beror på vilket upplägget för ditt lån.

A table describing rak amortering

Rak amortering innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Om du lånar 96 000 kr med 8 års (96 månader) återbetalningstid så amorterar du 1000 kr varje månad. Förutom amortering betalar du ränta. Då du amorterar på lånet varje månad minskar skulden månad för månad och därmed även räntekostnaden – din totala månadskostnad minskar alltså. Om du vill göra en egen beräkning kan du använda dig av vår lånekalkyl.

Rak amortering eller annuitet, vilket är bäst?

bild som beskriver annuitetslån

Det vanligaste sättet att lägga upp ett privatlån är inte rak amorteringen, utan istället annuitetslån. Det innebär att räntan och amorteringarna räknas ihop till ett belopp som delas med hur många månader man ska betala tillbaka. Därför blir din månadskostnad densamma varje månad.

Rak amortering eller annuitet, vilket ska du välja?

Båda uppläggen har sina respektive för- och nackdelar. En fördel med rak amortering är att det ger en lägre totalkostnad för lånet. Det beror på att amorteringen sker snabbare från början. Kapitalskulden krymper därför snabbare från början vilket ger en lägre total räntekostnad. Samtidigt innebär detta att du måste vara beredd på att kunna betala mer i början av låneperioden. Det gäller därför att vara helt säker på att ekonomin klarar högre utgifter i början om du funderar på ett lån med rak amortering.

Om du lättare vill ha koll på hur mycket du ska betala varje månad är ett annuitetslån en bättre lösning. Det är helt enkelt lättare att räkna med en utgift som är lika stor varje månad i hushållets utgifter. Vill du vara helt säker på vad din framtida månadskostnad blir rekommenderar vi ett privatlån med fast ränta. Väljer du ett annuitetslån där räntan är fast kommer månadskostnaden aldrig ändras.

Serieamortering

Det finns även ett tredje sätt att lägga upp lån på – serieamortering. Det innebär att du i början av låneperioden amorterar mindre och sedan ökar amorteringen successivt i steg enligt en bestämd amorteringsplan. Serieamortering är ovanligt och erbjuds inte av någon av de större långivarna i Sverige.

Jämför flera erbjudanden

Oavsett om du vill ta ett lån med rak amortering eller ett annuitetslån är det klokt att först jämföra bankernas räntor och lånevillkor. På Sambla hjälper vi dig att jämföra över 40 banker och långivare om du är intresserad av ett annuitetslån. Fyll enkelt i din ansökan i formuläret för att komma igång.

Vanliga frågor och svar – Rak amortering

Vad innebär rak amortering?

Rak amortering innebär att du amorterar lika mycket varje månad.

Vad är motsatsen till rak amortering?

Motsatsen är annuitetslån.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler