Hur kan jag få lån när alla säger nej?

Fråga:

Hur gör jag när flera banker och långivare säger nej, och jag inte blir beviljad något lån? Hur kan jag få lån när alla säger nej?

Samblas svar:

För det första vill vi poängtera att det i vissa fall kan finnas en bra anledning till att du inte blir beviljad ett lån. Det kan bero på att du redan har lån eller att din inkomst anses vara för låg – då är det oftast en bättre idé att inte låna.

Men det kan också bero på att du sökt många lån på kort tid, vilket ger många kreditupplysningar som kan sänka din kreditvärdighet. Där brukar vi säga stopp – försök alltid undvika att ta många upplysningar på kort tid.

Du kan i stället göra en kostnadsfri ansökan hos oss, med endast 1 kreditupplysning via UC, som vi skickar ut till upp till 40 banker och långivare. Det ger dig en större chans att bli beviljad ett lån till schyssta villkor.

Läs vidare så berättar vi om bättre alternativ till lån när alla säger nej – samt hur du kan tänka för att förbättra dina chanser till att få ett lån om du verkligen behöver.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Undersök alternativ till lån
Jämför lån med endast 1 kreditupplysning
Upp till 40 långivare
Undersök alternativ till lån
Jämför lån med endast 1 kreditupplysning
Upp till 40 långivare

Vad finns det för möjligheter när bankerna säger nej?

För låg inkomst, för stora befintliga lån eller betalningsanmärkningar – det finns mängder av skäl till att banken säger nej till att låna ut pengar. Här tittar vi närmare på olika möjligheter för dig som har svårt att få lån.

Kom ihåg att jämföra lån

Om du har svårt att få lån ska du absolut inte pröva lyckan hos en bank i taget. Varje enskilt försök kommer att innebära en kreditupplysning, och för många under en kort period kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Jämför i stället så många långivare som möjligt, exempelvis genom vår jämförelsetjänst.

Endast 1 kreditupplysning

När över 40 banker och långivare delar på en och samma ansökan ökar dina chanser att få ett låneerbjudande betydligt. Dessutom delar alla på endast en kreditupplysning, vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt.

Om du får ett låneerbjudande

När nästan alla banker säger nej finns det förmodligen goda skäl. Så även om det skulle bli ett ja från en långivare bör du ta ställning till om det verkligen är värt kostnaden. Det är alltid bäst att försöka få fram pengar på annat håll innan du tar ett lån med dåliga villkor och hög ränta.

4 alternativ att fundera på om du inte får lån

Först och främst – om du inte har råd att låna pengar bör du undvika att gå till en bank eller kreditgivare över huvud taget. Vid betalningssvårigheter kommer det bara att leda till en ännu sämre ekonomisk sits, eftersom bankens räntor stiger i takt med att du inte betalar.

En tumregel är att aldrig försöka låna pengar om du saknar inkomst eller redan dras med stora skulder. Men om du däremot vet att du har råd och ändå nekas lån utan säkerhet, finns det olika sätt att lösa situationen på. Här är några exempel:

1. Låna av släkt eller vänner

Bankernas kalkyler inkluderar räntan, vilket är den faktiska kostnaden för lånet. Att låna av familj eller vänner kan vara ett bättre alternativ eftersom du oftast bara behöver återbetala det ursprungliga lånebeloppet.

Men det är viktigt att komma ihåg att lån mellan privatpersoner bygger på ömsesidigt förtroende – om du lånar pengar och inte betalar tillbaka skulden kan det skada er relation.

2. Sälj ägodelar

Om du vill låna pengar utan att riskera stora räntepåslag vid försenad betalning, kan du testa att panta värdefulla ägodelar. Pantsättning innebär att du lämnar ett föremål som säkerhet hos en pantbank i utbyte mot ett lån. Om lånet inte återbetalas i tid har pantbanken rätt att sälja föremålet för att täcka sina kostnader.

Du blir då av med föremålet, men slipper dras med en skuld. Hur mycket du kan låna av pantbanken beror helt på värderingen av föremålet du vill lämna in.

3. Förbättra dina förutsättningar

Din kreditvärdighet spelar en avgörande roll för den räntesats som banken erbjuder dig på ditt lån. Om din kreditvärdighet är låg, särskilt i kombination med en låg inkomst, kommer räntan att stiga betydligt. Då är det klokare att först arbeta på att förbättra din kreditvärdighet.

Det kan inkludera att betala av befintliga skulder, vänta tills eventuella betalningsanmärkningar försvinner eller öka din inkomst. Genom att göra dessa förbättringar ökar chansen att du får ett mer förmånligt erbjudande från banken.

Bild som visar på hur man samlar ihop gamla lån

4. Samla dina befintliga lån

En effektiv metod för att förbättra kreditvärdigheten och bli skuldfri snabbare, är att samla utspridda smålån till ett enda större lån. Även om ditt stora lån kan tyckas dyrt till en början, blir det egentligen billigare eftersom du slipper betala ränta på ränta och dyra avgifter på varje enskilt lån. Genom att lägga mellanskillnaden på att betala av ditt samlingslån, kommer den totala skulden sjunka snabbare. Samtidigt ökar din kreditvärdighet.

Vi är experter på samlingslån – fyll i formuläret med en ansökan eller kontakta oss gärna så ser vi över dina möjligheter!

Varför säger banken nej till lån?

Det finns inga lån som beviljar alla och det finns många anledningar till att en långivare kan göra avslag på en låneansökan. Här är några av de vanligaste:

För låg inkomst

hur mycket du tjänar är nästan alltid den tyngst vägande faktorn när du ansöker om lån. Om din inkomst är låg eller oregelbunden kan du eventuellt bli godkänd för mindre lånebelopp, men att få låna en större summa – eller till exempel ett  bolån – blir svårt utan besparingar.

Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning visar att du tidigare misskött din ekonomi genom att inte betala skulder i tid, vilket är en stor varningssignal för alla långivare. Det finns dock många banker som har överseende med betalningsanmärkningar – men det påverkar i de allra flesta fall räntan på lånet.

Hur mycket får jag låna med betalningsanmärkningar?

Hur mycket du får låna – förutsatt att du får ett lån över huvud taget – är helt individuellt. Om du har god och ordnad ekonomi i övrigt behöver inte en betalningsanmärkning vara hela världen, men i kombination med andra negativa faktorer kan du inte räkna med att få låna speciellt höga belopp.

Vissa långivare sätter en gräns vid 150 000 kronor för låntagare med betalningsanmärkningar. Andra säger nej direkt.

Du kan läsa mer om att låna med betalningsanmärkniningar, eller kontakta oss så ser vi vad vi kan göra.

Befintliga lån

Varje nytt lån du tar påverkar dina möjligheter att få låna mer pengar. Banken gör en helhetsbedömning av vad din ekonomi klarar, och för stora skulder minskar dina chanser att få bra ränta eftersom risken att du inte kan betala ökar.

Låg kreditvärdighet

Din kreditvärdighet – även kallat kreditbetyg – ger en bild av din förmåga att betala igen lån. Låg inkomst, höga lån, betalningsanmärkningar och många kreditupplysningar under kort tid är typiska saker som sänker din kreditvärdighet.

Ju högre risk, desto sämre villkor

Vissa långivare beviljar så kallade snabblån på mindre summor oavsett din inkomst och ekonomiska historik, men räntorna på dessa lån är oftast skyhöga. Så fort lånet är på betydande summor – som vid privatlån eller bolån – ökar bankens risk och därmed kraven på dig som låntagare.

Dessutom måste de ta hänsyn till möjliga stigande räntor. Det kan även vara utmanande att få lån om du har många betalningsanmärkningar, låg kreditvärdighet eller många utspridda smålån. Chansen att bli beviljad lån till bra villkor och ränta ökar betydligt om du har minimala befintliga skulder.

Vanliga frågor och svar – Få lån när alla säger nej

Vad ska jag göra om jag inte kan få lån?

Om ingen bank vill bevilja dig ett lån – litet eller stort – bör du se över din ekonomiska situation innan du ansöker igen. Genom att betala av befintliga lån, förbättra din ekonomi och vänta ut betalningsanmärkningar ökar dina chanser att få ett bra lån.

Varför är det bra att jämföra lån?

Om du ansöker om ett lån hos varje enskild långivare du hittar innebär det många kreditupplysningar under kort tid, vilket påverkar förutsättningarna för att du ska få låna pengar. Genom att använda en jämförelsetjänst får du direkt svar från alla intresserade banker, och dessutom delar alla på samma kreditupplysning.

Varför får jag avslag på alla låneansökningar?

Att låna ut pengar innebär en risk för banken. Avslag beror ofta på faktorer som betalningsanmärkningar, stora skulder eller för låg inkomst.

Vilka alternativ finns det till att låna från en bank?

Om du inte får låna pengar av en bank kan du exempelvis sälja ägodelar hos en pantbank. Men det allra bästa är att låna av anhöriga eller vänner eftersom du slipper betala ränta, såvida inget annat är överenskommet.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler