Vad är amortering?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad amortering betyder
Så funkar amorteringstid
Amortera smartare
Vad amortering betyder
Så funkar amorteringstid
Amortera smartare

Amortering är ett finare ord för att betala av ett lån. Tillsammans med ränta och avgifter utgör amorteringen månadskostnaden för lånet. Hur mycket du ska amortera beror på vad du kommer överens med banken om.

Vad amortering betyder

Amortering är ett gammalt franskt ord som betyder periodisk avbetalning på en skuld. Varje månad betalar man dels av på skulden och dels ränta på lånet. Amorteringen är alltså den del av månadsbetalningen som gör att skulden minskar. Hur stor summa du lånat, återbetalningstiden och vilket upplägg du valt avgör hur mycket du ska amortera varje månad.

Rak amortering

Det finns två vanliga sätt att amortera på en skuld. Det första kallas för rak amortering. Men vad är rak amortering egentligen? Kortfattat betyder det att du amorterar lika mycket varje månad. Du betalar du alltså mer i ränta i början av låneperioden, när skulden är som störst, och sedan mindre i takt med att skulden minskar. Månadskostnaden sjunker alltså för varje månad, även fast amorteringen månadsvis är densamma.

Annuitetslån

Det andra vanliga sättet att amortera kallas för annuitet. Detta är den absolut vanligaste för privatlån och billån i Sverige. Med ett annuitetslån är räntan och amorteringen ihopslagna för att ge en månadskostnad som är densamma varje månad under lånets löptid. Din månadskostnad kommer däremot till en början bestå av en större andel ränta och mindre andel amortering. Med tiden ökar sedan amorteringsdelen successivt jämfört med räntedelen.

Samla lån och amortera smartare

När man har flera lån är det vanligt att man satsar på att minska de stora lånen först genom att amortera större belopp på dem. Tanken är god, men det är inte alltid det mest ekonomiskt att göra så. Försök istället att fokusera på lånen med högst ränta och tänk på att amortera dina dyraste lån och krediter först. Flera små lån med hög ränta och avgifter innebär att du betalar onödigt mycket totalt sett.

Du kan spara mycket genom att samla ihop dina smålån och krediter till ett större, billigare och bättre lån. På så vis får du även en bättre överblick över din privatekonomi samtidigt som du sparar pengar varje månad. Vi på Sambla hjälper dig att samla dina lån. Fyll i formuläret eller ring oss så hittar vi tillsammans den bästa lösningen för dig.

Är något lån amorteringsfritt?

Det finns lån där du betalar hela skulden vid lånetidens slut. Det finns också lån som är amorteringsfria en viss period, till exempel under det första året. I praktiken betalar du då bara ränta och skjuter upp betalningen av skulden. Det är viktigt att komma ihåg att ett amorteringsfritt lån blir dyrare än ett vanligt lån som inte har någon amorteringsfri period. Det beror på att du betalar ränta även under perioden du inte amorterar.

Men det här med amorteringskrav då?

Amorteringskravet som diskuterats mycket, och som infördes i 2016, berör nya bolån. Det betyder att bolån som tagits efter 1 juni 2016 ska amorteras tills lånet inte är större än 50% av bostadens värde. Amorteringen ska också ske med minst 1% av det totala lånebeloppet och med 2% av lånebeloppet om skulden överstiger 70% av bostadens värde. Privatlån utan säkerhet amorteras i den takt du avtalat med banken eller långivaren.

Hur mycket måste jag amortera varje månad?

Det beror på hur mycket du har lånat, vilken återbetalningstid du valt och om du har ett lån med rak amortering eller ett annuitetslån. Det är bra att komma ihåg att du inte bara vill få så låg månadskostnad som möjligt, utan även så låg totalkostnad som möjligt. Väljer du en lång återbetalningstid så amorterar du mindre per månad, men den totala räntekostnaden ökar. Tänk därför noga igenom vad som passar bäst för just din ekonomi.

Hur räknar man ut amortering?

Att beräkna amorteringen är inte det lättaste. Kalkylerna skiljer sig väsentligt beroende på om lånet är ett annuitetslån eller ett lån med rak amortering. Vad gäller rak amortering är avbetalningen konstant varje månad. Det innebär att du som kund betalar av samma summa oavsett hur stor del av lånet som är kvar. Om lånet är 120 000:- och löptiden på lånet är 5 år (60 månader), innebär det att amorteringen är 120000/60=5000:- per månad. Utöver det tillkommer ränta och andra avgifter.

Vid annuitet är istället amorteringen förhållandevis låg vid början av lånets löptid, för att successivt öka över tid. Att beräkna amorteringen själv med papper och penna är ytterst svårt för dessa typer av lån. Därför rekommenderar vi vår lånekalkylator när du vill räkna ut hur mycket du ska amortera. Vill du ha hjälp med att räkna eller veta mer om hur du ska lägga upp ditt får du gärna kontakta oss på Sambla. Vi hjälper vi dig att snabbt hitta det lån och det upplägg som passar just dig.

Fördelar med att jämföra bankerna

Hur du än ska amortera ditt lån är det klokt att jämföra bankerna innan du tar ett lån. Alla banker specialiserar sig på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Vanliga frågor och svar – Amortering

Vad betyder amortering?

Amortering innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. Varje månad betalar du ränta samt amorterar av på lånet, amorteringen ses inte som en kostnad utan att du betalar tillbaka det du har lånet. Ju mer du kan amortera desto bättre för totalkostnaden av lånet.

Hur fungerar amortering?

Månadsvis amorterar du av ditt lån, alltså att du betalar tillbaka det du har lånat av banken.

Bör jag amortera mitt lån?

Ja, du bör amortera direkt från start, även om det går att få amorteringsfritt. Varför? För att ju längre ditt lån ligger – desto mer kommer du behöva betala i ränta.

Synonymer till amortering?

Några synonymer till amortering är avbetalning, delinbetalning och återbetalning.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler