Vad är Annuitetslån?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar annuitetslån
För- och nackdelar med annuitetslån
Detta gäller kring ränta på annuitetslån
Så fungerar annuitetslån
För- och nackdelar med annuitetslån
Detta gäller kring ränta på annuitetslån

Annuitetslån är en form av lån där du betalar samma summa varje månad – under hela lånets löptid. Annuitetslån är populärt bland privatlån – eftersom det ofta är smidigt för dig som långivare att veta exakt vad du kommer att betala. 

Vad betyder annuitetslån?

Annuitetslån är som sagt det vanligaste upplägget när det gäller privatlån. Det innebär att du betalar ett lika stort belopp varje månad – en blandning av ränta och amortering.

I början av låneperioden består månadsbetalningen till största delen av ränta. Senare när skulden minskar så gör också räntans andel det. Då blir det varje månad lite mindre ränta och lite mera amortering i varje månadsbetalning, men du betalar hela tiden samma belopp varje månad.

Så beräknas ett annuitetslån:

bild som beskriver annuitetslån

Den här grafen visar ett annuitetslån med en månadsbetalning på 1 500 kronor. Här kan du se hur stor del av betalningen som är ränta kontra hur mycket som är amortering – och hur de förändras över tid.

Skillnad mot rak amortering:

Det andra sättet att lägga upp ett lån är rak amortering. Det innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Räntan däremot är högre i början och minskar sedan, månad för månad, i takt med att skulden minskar. Därför är också den totala månadskostnaden högre i början, men minskar allteftersom du amorterar.

A table describing rak amortering

I det här räkneexmplet kan vi se hur amorteringen är fast – på 1 000 kronor i månaden. Med tiden när skulden minskar så minskar också räntekostnaderna – och månadsbetalningen går sakta nedåt.

Är annuitetslån bra eller dåligt? Fördelar och nackdelar med annuitetslån

Den största fördelen med ett annuitetslån är att du på förhand vet hur mycket du ska betala varje månad. Eftersom lånet kostar lika mycket hela tiden blir det enkelt att räkna in det hushållsbudgeten.

Nackdelen är att totalkostnaden för lånet ofta blir högre. För lån med säkerhet, till exempel billån, husvagn- och husbilslån, är det uteslutande annuitet det är fråga om. Det är endast ett fåtal aktörer som erbjuder rak amortering.

Annuitetslån jämfört med rak amortering

Om du istället väljer ett lån med rak amortering får du en totalkostnad som är lägre. Det beror på att skulden minskar i snabbare takt eftersom man amorterar lika mycket redan från början. Den stora nackdelen är att det blir dyrare per månad i början av låneperioden när räntan är som högst. Därför måste du se till att du har ekonomiskt utrymme för att betala mer i början.

Vad händer om räntan förändras för ett annuitetslån?

Räntan kan gå upp eller ner under låneperioden. Om du valt ett annuitetslån ska beloppet vara samma varje månad, men hur går det ihop med ränteförändringar? Det finns två olika sorters annuitetslån som löser problemet på olika sätt.

Bibehållen annuitet

Det vanligaste sättet som bankerna brukar använda kallas för bibehållen annuitet, eller ibland falsk annuitet. Det innebär att det bestämda beloppet fortsätter att gälla även om räntan förändras. Istället kan låneperioden förlängas eller förkortas för att kompensera den förändrade räntan. Du fortsätter alltså att samma belopp varje månad trots räntehöjningen – vilket ger trygghet.

Ändrad annuitet

Ändrad annuitet kallas även för äkta annuitet. Då gör banken istället en ny beräkning av vad du ska betala för att justera för den högre räntan. Samma låneperiod kommer att gälla, men beloppet varje månad kan stiga om räntan gör det.

Lånet blir alltså slutbetalt vid samma tidpunkt som du hade tänkt, men det kan bli dyrare per månad under tiden.

Kan man lösa annuitetslån i förtid?

Det korta svaret är ja – du har alltid rätt enligt lag att lösa ett lån tidigare än om du vill. Har du dessutom rörlig ränta på ditt annuitetslån – vilket den absoluta majoriteten av de lån vi förmedlar har – tillkommer inga kostnader.

Har du däremot fast ränta – vilket är ovanligt för privatlån – kan långivaren begära ränteskillnadsersättning för att du ska få lösa lånet i förtid.

Vi hjälper dig lösa annuitetslån

Har du annuitetslån du vill lösa och byta ut mot en lägre ränta? Vi hjälper dig hitta bästa möjliga alternativ! Ansök i formuläret och ange att du har lån som du vill byta ut, eller kontakta oss så berättar vi mer.

Så hittar du annuitetslån till lägre ränta

Oavsett hur du vill lägga upp ditt lån kan du spara mycket på att jämföra bankerna. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder.

Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Vi kan hjälpa dig att räkna på annuitetslånet

De allra flesta lån vi förmedlar är just annuitetslån, eftersom det är standard på marknaden på grund av tryggheten det innebär.

När du jämför lån finns alltid våra kunniga rådgivare här för att hjälpa dig – och du kan gärna fråga dem angående annuitetslån kontra rak amortering och dess totalkostnad när du ska ta ett lån.

Ansök hos oss för att jämföra bankerna och hitta det billigaste blancolånet på marknaden – helt kostnadsfritt!

Vanliga frågor och svar – Annuitetslån

Vad är ett annuitetslån?

Annuitetslån är det vanligaste upplägget när det gäller privatlån. Det innebär att du betalar ett lika stort belopp varje månad – en blandning av ränta och amortering.

Är det bra med annuitetslån?

Annuitetslån gör att du vet exakt hur mycket du kommer att betala varje månad som du har lånet. Ett smidigt upplägg.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler