0770 22 01 80

Vad är Annuitetslån?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Sambla förklarar annuitetslån
Annuitetslån mot rak amortering?
Vad händer om räntan ändras?

Varje månad amorterar du och betalar ränta på ditt privatlån. Hur stor din totala månadskostnad blir beror på lånets upplägg – om du väljer ett annuitetslån eller något annat upplägg.

Så vad betyder egentligen annuitetslån?

Annuitetslån är det vanligaste upplägget när det gäller privatlån. Det innebär att du betalar ett lika stort belopp varje månad – en blandning av ränta och amortering. I början av låneperioden består månadsbetalningen till största delen av ränta. Senare när skulden minskar så gör också räntans andel det. Då blir det varje månad lite mindre ränta och lite mera amortering i varje månadsbetalning, men du betalar hela tiden samma belopp varje månad.

bild som beskriver annuitetslån

Det andra sättet att lägga upp ett lån är rak amortering. Det innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Räntan däremot är högre i början och minskar sedan, månad för månad, i takt med att skulden minskar. Därför är också den totala månadskostnaden högre i början, men minskar allteftersom du amorterar.

A table describing rak amortering

Annuitetslån eller rak amortering, vilket är bäst?

Båda sätten att amortera har sina för- och nackdelar. Den största fördelen med ett annuitetslån är att du på förhand vet hur mycket du ska betala varje månad. Eftersom lånet kostar lika mycket hela tiden blir det enkelt att räkna in det hushållsbudgeten. Nackdelen är att totalkostnaden för lånet ofta blir högre. För lån med säkerhet, t.ex. billån, husvagn- och husbilslån, är det uteslutande annuitet det är fråga om. Det är endast ett fåtal aktörer som erbjuder rak amortering.

Om du istället väljer ett lån med rak amortering får du en totalkostnad som är lägre. Det beror på att skulden minskar i snabbare takt eftersom man amorterar lika mycket redan från början. Den stora nackdelen är att det blir dyrare per månad i början av låneperioden när räntan är som högst. Därför måste du se till att du har ekonomiskt utrymme för att betala mer i början.

Vad händer om räntan förändras?

Räntan kan gå upp eller ner under låneperioden. Om du valt ett annuitetslån ska beloppet vara samma varje månad, men hur går det ihop med ränteförändringar? Det finns två olika sorters annuitetslån som löser problemet på olika sätt.

Bibehållen annuitet

Det vanligaste sättet som bankerna brukar använda kallas för bibehållen annuitet, eller ibland falsk annuitet. Det innebär att det bestämda beloppet fortsätter att gälla även om räntan förändras. Istället kan låneperioden förlängas eller förkortas för att kompensera den förändrade räntan. Att betala samma belopp varje månad vilket ger trygghet.

Ändrad annuitet

Ändrad annuitet kallas även för äkta annuitet. Då gör banken istället en ny beräkning av vad du ska betala för att justera för den högre räntan. Samma låneperiod kommer att gälla, men beloppet varje månad kan stiga om räntan gör det. Lånet blir alltså slutbetalt vid samma tidpunkt som du hade tänkt, men det kan bli dyrare per månad under tiden.

Fördelar med att jämföra bankerna och få ett billigare annuitetslån

Oavsett hur du vill lägga upp ditt lån kan du spara mycket på att jämföra bankerna. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Ansök hos oss för att jämföra bankerna och hitta det billigaste blancolånet på marknaden!

Vanliga frågor och svar – Annuitetslån

Vad är ett annuitetslån?
Annuitetslån är det vanligaste upplägget när det gäller privatlån. Det innebär att du betalar ett lika stort belopp varje månad – en blandning av ränta och amortering.
Är det bra med annuitetslån?
Annuitetslån gör att du vet exakt hur mycket du kommer att betala varje månad som du har lånet. Ett smidigt upplägg.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Ikano bank logga
Visa fler