Vad är Annuitetslån?

Varje månad amorterar du och betalar ränta på ditt privatlån. Hur stor din totala månadskostnad blir beror på lånets upplägg – om du väljer ett annuitetslån eller något annat upplägg.

Så vad betyder egentligen annuitetslån?

Annuitetslån är det vanligaste upplägget när det gäller privatlån. Det innebär att du betalar ett lika stort belopp varje månad – en blandning av ränta och amortering. I början av låneperioden består månadsbetalningen till största delen av ränta. Senare när skulden minskar så gör också räntans andel det. Då blir det varje månad lite mindre ränta och lite mera amortering i varje månadsbetalning, men du betalar hela tiden samma belopp varje månad.

Annuitetslån

Det andra sättet att lägga upp ett lån är rak amortering. Det innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Räntan däremot är högre i början och minskar sedan, månad för månad, i takt med att skulden minskar. Därför är också den totala månadskostnaden högre i början, men minskar allteftersom du amorterar.

Rak amortering

Annuitetslån eller rak amortering, vilket är bäst?

Båda sätten att amortera har sina för- och nackdelar. Den största fördelen med ett annuitetslån är att du på förhand vet hur mycket du ska betala varje månad. Eftersom lånet kostar lika mycket hela tiden blir det enkelt att räkna in det hushållsbudgeten. Nackdelen är att totalkostnaden för lånet ofta blir högre. För lån med säkerhet, t.ex. billån och husvagnslån, är det uteslutande annuitet det är fråga om. Det är endast ett fåtal aktörer som erbjuder rak amortering.

Om du istället väljer ett lån med rak amortering får du en totalkostnad som är lägre. Det beror på att skulden minskar i snabbare takt eftersom man amorterar lika mycket redan från början. Den stora nackdelen är att det blir dyrare per månad i början av låneperioden när räntan är som högst. Därför måste du se till att du har ekonomiskt utrymme för att betala mer i början.

Vad händer om räntan förändras?

Räntan kan gå upp eller ner under låneperioden. Om du valt ett annuitetslån ska beloppet vara samma varje månad, men hur går det ihop med ränteförändringar? Det finns två olika sorters annuitetslån som löser problemet på olika sätt.

Bibehållen annuitet

Det vanligaste sättet som långivarna brukar använda kallas för bibehållen annuitet, eller ibland falsk annuitet. Det innebär att det bestämda beloppet fortsätter att gälla även om räntan förändras. Istället kan låneperioden förlängas eller förkortas för att kompensera den förändrade räntan. Att betala samma belopp varje månad vilket ger trygghet. Läs mer om bibebehållen annuitet här.

Ändrad annuitet

Ändrad annuitet kallas även för äkta annuitet. Då gör långivaren istället en ny beräkning av vad du ska betala för att justera för den högre räntan. Samma låneperiod kommer att gälla, men beloppet varje månad kan stiga om räntan gör det. Lånet blir alltså slutbetalt vid samma tidpunkt som du hade tänkt, men det kan bli dyrare per månad under tiden. Läs mer om ändrad annuitet här.

Fördelar med att jämföra långivarna

Oavsett hur du vill lägga upp ditt lån kan du spara mycket på att jämföra långivarna. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst! Ansök hos oss för att jämföra långivarna och hitta det billigaste blancolånet på marknaden!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning hos UC på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.