Vilka regler gäller för påminnelseavgift?

När du ska köper saker av företag får du ibland en faktura. Betalar du inte fakturan i tid brukar det komma en betalningspåminnelse med en extra avgift - en påminnelseavgift. Tycker du att fakturan är felaktig finns det regler om hur du går tillväga för att bestrida den. I det här avsnittet går vi igenom vad som gäller.

Vad är en påminnelseavgift och dess maxavgift?

En påminnelseavgift är en avgift för att påminna om att det saknas en betalning. Avgiften kan tillkomma när du inte betalat en faktura i tid. Banker, kreditgivare och andra företag, men även myndigheter kan alla skicka påminnelser om du inte har betalat. Påminnelseavgiften för privatpersoner får vara högst 60 kr. Vissa myndigheter har dock fått särskilda regler om hur stora avgifter de får ta ut. CSN tar till exempel ut en påminnelseavgift på 450 kr om du är sen med en återbetalning.

En bank eller kreditgivare får bara lägga på en påminnelseavgift om det har avtalats i förväg när du ingick avtalet. Det ska från början framgå vilka avgifter som tillkommer om du blir sen med en betalning och vilken dröjsmålsränta som blir aktuell. Vad gäller lån är dessa villkor alltid angivna i ett skuldebrev och kan inte ändras i efterhand.

Hur gör jag om fakturan är felaktig eller om jag inte har råd?

När du inte tycker att fakturan är korrekt, eller om du har svårt att hinna betala i tid är det bra att känna till den turordning som gäller. Så här ser den ut:

Steg 1 – Du får fakturan

Först skickar företaget som vill ha betalt en faktura till dig. Betalningen ska finnas på avsändarens konto på förfallodagen. Vet du att du inte kommer kunna betala i tid kan det ofta löna sig att i tid kontakta företaget och försöka få till en avbetalningsplan eller lite mer tid på dig att betala.

Om du istället vill du bestrida den ursprungliga fakturan ska du skriftligen kontakta det företag som skickat den. Allra bäst är att skicka ett rekommenderat brev, ett sådant går att spåra och man kan se när mottagaren har tagit emot brevet och att det kommit fram. Det går dock även bra att bestrida fakturan via e-post. Du behöver lämna uppgifter om vilken faktura det handlar om, fakturadatum och belopp. Du bör även skriva anledningen till att du vill bestrida fakturan och dina kontaktuppgifter. Det kan vara så att du tycker att fakturan stämmer till viss del. Då kan du bestrida bara en viss del av fakturan.

Steg 2 – Betalningspåminnelse

Har du inte betalat fakturan i tid får du oftast inom kort en betalningspåminnelse, en begäran om att betala skulden plus den tillagda påminnelseavgiften. Det är dock bra att känna till att det inte finns något krav på företagen att skicka någon påminnelse, en obetald faktura kan faktiskt skickas direkt till inkasso eller Kronofogden utan någon påminnelse, även om det är ovanligt.

Har du inte möjlighet att betala pengarna nu heller är det återigen en bra idé att kontakta den som ska ha betalt för att försöka ordna en avbetalning eller skjuta på betalningen.

Vill du fortfarande bestrida betalningskravet och redan har bestridit fakturan behöver du inte bestrida betalningspåminnelsen.

Steg 3 – Inkassokrav

Betalar du inte trots påminnelsen så lämnar företaget oftast ärendet vidare till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget kommer då med en ny begäran om att du ska betala. En inkassoavgift får läggas till på högst 180 kr. Kontakta alltid inkassoföretaget innan du betalar så att du vet att du verkligen betalar hela beloppet, inklusive räntan som räknas fram till samma dag som du betalar.

Går ärendet till ett inkassoföretag och du tycker att kravet är felaktigt bör du bestrida igen, även om du bestridit den ursprungliga fakturan.

Steg 4 – Kronofogden

Betalar du inte inkassokravet skickas ärendet oftast vidare till Kronofogden. Då skickas ett föreläggande hem till dig och du har tio dagar på dig att skriftligen bestrida kravet. Gör du inte det kan Kronofogden besluta att du ska betala skulden genom att besluta om ett utslag. Detta registreras även som en betalningsanmärkning vilket försämrar din kreditvärdighet betydligt. Därför är det viktigt att du antingen bestrider hos Kronofogden eller betalar hela skulden och att du agerar så fort du får hem föreläggandet.

Bestrider du föreläggandet från Kronofogden kan det inte beslutas om utslag. Då får istället företaget som vill ha betalt välja om man vill ta saken vidare till tingsrätten.

Vad är en Avi-avgift?

En av de vanligaste avgifterna att hålla reda på när du lånar pengar är den avgift som banken eller långivaren tar ut för att skicka fakturan till dig. Den här avgiften kallas ofta aviseringsavgift, men den kan också heta faktureringsavgift, hanteringsavgift eller fakturaavgift. Avgiften ska täcka de administrativa kostnaderna i samband med faktureringen. Ibland finns det avgiftsfria alternativ som e-faktura eller autogiro att välja på som betalningsalternativ.

Aviavgifter är vanligt förekommande vid billån och småkrediter. Trots att dessa lån kan ha en låg nominell ränta så blir den effektiva räntan ofta hög på grund av avi-avgifterna.

Låna pengar genom Sambla

Kanske finns det något du behöver låna till? Behöver du ett mindre belopp och vill låna 50000 med låg ränta? Då är det klokt att jämföra långivarna först och inte välja första bästa långivare. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta långivaren som ger dig den lägsta räntan.

Om man som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och därmed möjlighet till att få ett högt lånebelopp till låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC som alla långivare delar på. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av långivaren om vi kan hjälpa dem att få en ny, nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.