Vad är en borgensman?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är en borgensman?
Så använder du en borgensman
Få igenom ditt lån via Sambla
Vad är en borgensman?
Så använder du en borgensman
Få igenom ditt lån via Sambla

Om du vill låna pengar, men inte uppfyller bankens krav, kan du i vissa fall använda dig av en borgensman som går i god för dig. Borgensmannen lovar att betala det du som låntagare är skyldig banken om du inte själv klarar av betalningarna. Banken eller långivaren får alltså en extra trygghet, samtidigt som du får ditt lån.

Vad innebär det att gå i borgen?

Att gå i borgen innebär, när man talar om banklån, att borgensmannen lovar att ta ansvar för skulden.

Borgensmannen svarar oftast lika mycket som låntagaren för att skulden blir återbetald. I bankens ögon är det i princip som att det finns en extra låntagare som tar den ekonomiska risken.

Att ansöka ett lån med borgensman kan även innebära att man får bättre lånevillkor och lägre ränta. I lånesammanhang brukar man ofta kalla borgensman för antingen medlåntagare eller medsökande. Orden betyder i regel exakt samma sak.

Begränsa dig som borgensman

Det är möjligt att som borgensman begränsa sitt ansvar genom att avtala om att ansvaret sträcker sig till ett visst maxbelopp.

Det finns även fall där man kan bli borgensman för ett hyreskontrakt. Det är däremot ovanligt att man i Sverige sätter en annan person som borgensman för en hyresrätt, än den som faktiskt bor där.

Även en tidsbegränsning kan göras så att borgensansvaret bara omfattar skulder som uppkommit före en viss dag. Det kan skapa en bättre översyn över hur stort ansvar man har tagit på sig.

Är det skillnad på borgensman och borgenär?

Det är vanligt att man blandar ihop begreppen, de betyder däremot helt olika saker.

Borgenär är ett annat ord för fordringsägare, vilket är den part som äger skulden gentemot en annan.

Motsatsen till borgenär är gäldenär, vilket är den som mottagit pengarna och således har ett krav riktat mot sig.

Hur blir man borgensman?

Det behövs formellt sett inget papper för att gå i borgen för någon annan. Det räcker med ett muntligt avtal. I praktiken kräver dock bankerna att avtalet om borgen finns nedskrivet. Vanligen skrivs borgensförbindelsen in i skuldebrevet, men det kan ske på ett separat papper.

För att en bank ska bevilja att någon blir borgensman görs först en kreditprövning på den personen – så att banken är trygg med att borgensmannen har möjlighet att betala om inte låntagaren kan det.

Ju bättre privatekonomi den tänkta borgensmannen har, desto troligare är det att banken godkänner hen som borgensman.

Kan man ha flera borgensmän?

Ja, det är ofta möjligt. Hur mycket varje borgensman ansvarar för beror då på hur man har valt att utforma borgensåtagandet. Det vanliga är att alla borgensmännen svarar solidariskt. Det betyder att alla borgensmännen delar lika på ansvaret. Banken kan dock välja vilken borgensman som ska betala.

Regressrätt

Om borgensmannen måste betala skulden åt låntagaren får hen regressrätt. Det betyder att borgensmannen visserligen får betala skulden till banken, men sedan kan hen i sin tur kräva att få pengarna av låntagaren. Eftersom låntagaren saknar betalningsförmåga kan det ta tid innan borgensmannen att får tillbaka sina pengar.

Hur lång tid är man borgensman?

I regel är man borgensman tills skulden är återbetald. Borgensförpliktelser upphör alltså inte vid exempelvis skilsmässa. Borgensmannen kan inte heller säga upp borgensåtagandet. Det stora ansvaret gör att man verkligen bör tänka sig för ordentligt innan man går i borgen. Som borgensman bör man även se till att avtalet begränsas så mycket som det är möjligt vad gäller belopp och tid.

Byta ut borgensman under avtalets tid

Det finns dock en möjlighet för låntagaren att byta ut borgensmannen. För att det ska gå att göra måste banken godkänna den nya borgensmannen. Sker detta blir den tidigare borgensmannen fri från sitt borgensåtagande.

Använd en borgensman och jämför erbjudanden

Vad gäller lån kallas personerna som ansöker om ett lån för huvudsökande och medsökande. Även om det låter som medsökande har mindre ansvar, har de i praktiken båda solidariskt betalningsansvar gentemot varandra.

Genom att använda en medsökande i din ansökan kan bankerna ge dig bättre villkor.

Oavsett om du vill låna med eller utan en borgensman bör du alltid jämföra bankerna först. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån.

Vanliga frågor och svar – Borgensman

Vad är en borgensman?

Du kan använda dig av en borgensman om du själv inte skulle få ansöka om ett lån. Borgensmannen står då också på lånet och kan bli skyldig att betala lånet om du inte klarar av det.

Vad finns det för risker med att vara en borgensman?

Skulle den du är borgensman för inte klara av att betala lånet blir du ansvarig för att betala tillbaka.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler